Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli by mi tu někdo z vás nevypočítal vzorec na počet kombinací?
Jednalo by se o 61 znaků (Složeno z: 26 velkých písmen, 26 malých a 9 číslic)
Znaky by se vkládaly do pole o velikosti 6 znaků, takže kolik možných kombinací by se mohlo vystřídat v 6 polích při počtu 61 znaků?
Můj výsledek je toto: 90858770, je to správně?
Máte množinu o 61 prvcích a vybíráte 6 prvků. Použijte tedy vztah (61*60*59*58*57*56) : (1*2*3*4*5*6). Výsledkem je číslo 55 525 372. Nebo také kombinační číslo 61 nad 6. Pokud se vám to nechce počítat, použijte kalkulačku v kapitole kombinanční číslo na této stránce: matematika.cz/...
doplněno 08.10.15 20:21:Strangere, aby nedošlo k mýlce, je třeba abyste uvedl, zda je přípustná kombinace např. 444444 a zda kombinace 6Ea3oL a Lo3aE6 se považují za stejné nebo různé.
Upřesnění: mohou se znaky opakovat? Pak by šlo o variace s opakováním, kdy na každé místo můžete zapsat vždy jeden z 61 znaků, celkem tedy 2^61. což je docela dost.
A pokud by bylo nějaké omezení, třeba že na prvním místě musí byt písmeno, nebo co já vím, co by z toho projektu vyplývalo, bylo by to méně, ale výpočet by byl o něco (i když ne o mnoho) složitější. No a samozřejmě pookud by snad na poředí znaků nezáleřelo, bylo by to zase jinak. Asi na tom záleží, ale v zadání mluvíte o kombinacích. Ono v běžné řeči se pojmy kombinace a variace moc nerozlišují, ale v matematice jsou to přesně definované pojmy. Kombinace je takový výber, kdy na pořadí nezáleží (tedy 123456 a 654321 je tatáž kombinace číslic od jedné do šesti, A navíc je to pžíklad prosté kombinace, kombinace bez opakování.) Pak taky existují kombinace s opakováním; například když házíte třemi kostkami a zajímají vás případy, kdy vám padnou dvě šetky a je vám jedno, na kterých konkrítně kostkách. A pokud vám záleží na tom, na kterých kostkách vám ta šestka padné (takový přirozenější pořadavek je, jaké číslo jste z těch tří číslic stvořili (viz výše "znaky"), mliuvíte o variacích. Váš popis o polích, do kterých znaky vkládáte, evokuje spíše představu variací, i když úplně jasné to není. A zase, rozlišujeme variace bez opakování, kdy jednou použitý znak už není k dispozici, a o variacích s opakováním, kdy ty znaky představují jakýsi mustr, který můžete opsat, kolikrát nudee chtít.
doplněno 08.10.15 23:42:Omlouvám se za hroznou chybu, nechápu, jak jsem to mohl napsat. Samozřejmě je tenno počet rovem 616=51520374361
Čísla a písmena se v kombinaci opakovat mohou, ovšem nesmí se opakovat kombinace, třeba například, že by bylo 2x 6Ea3oL, každá kombinace musí být pouze jednou.
Já ze zadání vyvozuji, že každý z 61 znaků je k dispozici pouze jednou a z toho taky vyvozuji výpočet
Ono je to těžké, tazatel se stále vyjadžuje poněkud znateně. Stále mluví o kombinacích, nejen v zadíní, ale i v příspěvku, na který odpovídáte. Ale o něco později napsal (včera ve 21:38):Kombinace se považují za různé, jde hlavně o to, aby nebylo totožné pořadí.Takže - 123456 , 654321 , 452631 atd... ANOAle - 123456 a 123456 NEZde sice také mluví o kombinacích ale popisuje variace, nicméně příklady skutečně ukazují na variace bez opakovíní, tak jak to chápete vy. Naproti tomu v 19:93 napsal:Čísla a písmena se v kombinaci opakovat mohou,ovšem nesmí se opakovat kombinace, třeba například, že by bylo 2x 6Ea3oL, každá kombinace musí být pouze jednou.To by zase ukazovalo na variace bez opakování, pokud tím ovšem nemyslí to, že připouští šestici 123456 a také čestici 123467.
Ale koneckonců všechny informace tazatel má, tak snad se s tím nějak vyrovná, já jdu od toho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.