Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KVM- poloměr kvadratických momentů

Od: lunixis odpovědí: 1 změna:

Dobrý den , mám jeden příklad z mechaniky kde mám vypočítat Jx a i ..

Jx mi vyšlo ,ale nevím jak vypočítat to i (i-poloměr kvadratických momentů)

Na netu sem našel vzorce pro výpočet i pro jednotlivá tělesa sspu-opava.cz/... ( kapitola 3.4.) .

příklad :

Na obrázku je kruh a v něm je obdelníková díra.

Můj postup:

1.vypočítal sem i pro kruh (i= d/4)

2. pro obdelník (i=b/ odmocnina z 12)

3. a pak sem to i kruhu odečetl od i obdelníka

kde mám chybu prosím? za odpověďi děkuji...

KVM- poloměr kvadratických momentů

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Takhle to nefunguje, ze by si pouze odecetl polomer setrvacnosti obdelniku od polomeru setrvacnosti kruhu. To svedci o nepochopeni co to je a k cemu je to dobre.

Polomer setrvacnosti k prislusne ose se (vynecham-li teorii) spocte jako odmocnina z Kvadratickeho momentu k dane ose deleneho Plochou prurezu.

Plochu prurezu si urcite dokazes spocitat, Jx (pripadne Jy) pises, ze uz spocteno mas.

Jelikoz se lisi Kvadraticky moment k ose x a k ose y, budou se lisit i polomery setrvacnosti (polomery kvadratickych momentu, chces-li).
Ostatne v zavorkach mas vysledky uvedene k obema osam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]