Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku ohledně vaznosti prvků. Takže například boran - BH3 (=> jdou z něj 3 vodíky), diboran B2H6 =>(vazba mezi borama + na každém boru 3 vodíky) => tohle mi přijde logické ALE! Teď vezměme silan SiH4 (=> jdou z něj 4 vodíky), disilan Si2H6 (vazba mezi silanem a z každého silanu pak jdou 3 vodíky - jakto? proč ne 4?! Řekla bych spíš, že di silan bude Si2H8, ale je to Si2H6, dokáže mi to někdo prosím vysvětlit? Děkuji
S těmi borany je to trochu složitější. Bor má k dispozici 4 valenční orbitaly a jen 3 elektrony. Teoreticky tedy může standardním způsobem vytvořitje tři vazby (s vodíkem), nebo čtvrtou vazbu musí dotovat vazebný partner, na příklad v K[BF4], kde čtvrtou vazbu dotuje fluoridový anion.
V boranech vzniká zvláštní, elektronově chudá TŘÍSTŘEDOVÁ vazba. Počínaje diboranen jsou krajní vodíky na obou koncích řetězce vázány standardně, jeden elektron dodá vodík, druhý elektron dodá bor. Středové vodíky jsou vázány tak, že jeden elektron dodá vodík, druhý elektron dodá bor a vytvoří se vazba B-H-B takto vzniklým elektronovým párem. Stejně tak druhý bor dodá jeden elektron, který spolu s vodíkem vytvoří opět vazbu s borem, který dotoval první vazbu.
Bor ale umí vytvořit vedl e popsané můstkové vazby i dvouelektronovou vazbu tří atomů boru, ve které jsou všechy tři atomy rovnocenné a prostorově uspořádané do vrcholů rovnostranného trojúhelníka.
Tak se bor zásadně liší od většiny ostatních prvků. Zatím co struktura disilanu je H3Si-SiH3, struktura diboranu je H2=B=H2=B=H2
doplněno 02.10.15 18:55:Vysvětlil jsem to možná dost neuměle. Doporučuju v Google vybrat obrázky a zadat do vyhledávání diborane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.