Nejste přihlášen/a.
Možná už tu těch dotazů bylo opravdu mnoho, ale rád bych se tu s vaším svolením rád rozepsal ohledně "mé" momentální situaci na střední škole. Třeba někoho z Vás napadne nějaké řešení, a pokud ne, nevadí, alespoň se dozvíte třeba něco více o dnešní realitě ve školním prostředí...
Nikdy jsem si všeobecně moc nerozuměl s kluky a ani jsem mezi nimi nebyl moc oblíbený. Jestli to je tím, že jsem ještě nikdy nezkusil žádnou drogu, jsem podle ostatních velký "slušňáček", nekouřím, mám vizi, čeho chci v životě docílit a nebo třeba i proto, že neobědvám brambůrky s colou ( smích), což je dnešní "IN" jídlo na středních školách, ale raději si dám těžce "OUT" zeleninový salát, protože si zakládám na zdravém životním stylu, nevím, je toho v čem se odlišuji od ostatních mnoho, což kdybych měl tady teď vypsat, byl bych tu několik hodin a s velkou pravděpodobností bych určitě na něco zapomněl. Jsem zkrátka úplně jiný typ člověka, který si vždycky víc rozuměl s holkami a vždycky jsem byl (jsem) jejich vrba se kterou řeší holčičí starosti. Vím o tom, že to není úplně normální, zvláště u kluka, ale zároveň si nemyslím, že by to bylo něco, za co bych se měl stydět, protože, když se tak zamyslím, co je v dnešním světě vlastně normální?
No a teď bych se rád vrátil k věci, kvůli které se snažím někde vyhledat pomoc, třeba se mi to povede zde. 1. září jsem jako spousta ostatních nastoupil do nové střední školy. Vzhledem k tomu, že jsem byl z vesnické základní školy, kde k nám měli přátelštější přístup, byl jsem v prvních okamžicích zděšen, jak z prvního přístupu našeho třídního učitele, tak z ostatních, kteří na první pohled opravdu nevypadali myšlenkovitě jako něco, co by mělo sedět ve školních lavicích na střední škole. Byl to první den, tak jsem to moc neřešil a pořád si opakoval větu, že když je to státní střední škola, tak by se tam asi hned tak nedostal někdo, kdo na školu kašlal a měl na základní škole třeba i nedostatečnou známku. Byla to mylná naivní myšlenka. Do třídy jsem nastoupil ještě s jednou mou kamarádkou ze základní školy, která patří k těm mým nejlepším a když jsme se oba dva dozvěděli, že jsme vlastně jediní ze třídy, kteří skončili s maximálně jednou trojkou z matiky, byli jsme zděšení. Dokonce máme ve třídě i kluka, který si už tento ročník opakuje po druhé a mezi pedagogy má pověst obrovského haj*la, který rozvrací kolektiv. I přes to všechno jsme si řekli, že to nevzdáme, situaci jsme prokonzultovali i se školním psychologem a dospěli k názoru, že to prostě budeme muset alespoň ten 1 rok, než všichni odpadnou, strpět. Opět chyba a opět se zde projevila naše mentální naivita, když jsme zjistili, že to nebude tak lehké. Ze strany jednoho mentálního idiota, o kterém jsem již psal, že propadl, se projevila agresivní nevraživost z jeho strany na mě. Mohu už jen zpětně polemizovat, co bylo spouštěčem, troufám si tvrdit začínající šikany, ale nejspíš to bylo kvůli tomu, že jsem zkrátka "jiný", jak už jsem psal na začátku textu a asi budu i mentálně jinde, než on. Každopádně je to pár dní zpátky, co jsem vedl o hodinu rozvinutou debatu s učitelkou, se z ničeho nic začala polovina třídy smát a nevěřícně na mě koukala. Nedokázal jsem rozklíčovat čemu a co je tady vlastně tak vtipné, tak jsem to nějak neřešil a ignoroval to. Později jsem se ale dozvěděl, že si spolužák vymyslel, že se mi při rozhovoru s 50-ti letou učitelkou lidově řečeno postavil a jelikož mám kalhoty, které mi jsou zrovna nešťastně větší, přiznávám, že to i mohlo tak vypadat. Bylo mi trapně, když jsem se to dozvěděl, obzvláště když to ještě nebyla pravda, ale "trapas" se může stát každému, tak jsme se všichni nasmáli a konec. Opět má naivní hloupost se zde projevila , když jsem druhý den ve škole zjistil, že se dáná věc rozkecala a žáci z ostatních a vyšších ročníků si na mě začali ukazovat prstem a ptali se mě, jestli mi vlastně pořád ještě "stojí". Neumíte si představit, jak člověku v tu chvíli je, obzvláště, když se stane terčem třídního manipulátora, který všechny velmi dokáže přesvědčit o lži a pravda jde zde v tuto chvíli stranou. Jenže tato hnusná situace bohužel pokračuje ještě dále. Ve třídě mi už dali holky pověst chodící encyklopedie, ostatní mě nazývají divným šprtem a já jen nevěřícně koukám na to, kam až jsme to dopracovali. Chci se učit, chci něčeho v životě dosáhnout, ale nemůžu !
Když se o hodinu přihlásím a odpovím na otázku, na kterou se učitel ptal, když vedu s učitelem na angličtinu obsáhlý rozhovor o mých zájmech a o tom, jak už v 17-ti letech pracuju jako začínající IT, lidé mi denně volají kvůli problémum, co mají s počítačem a nebo třeba, když bych rád rozvinul a přidal něco k látce, kterou učitel říká a obohatil o vědomosti ostatní, vždycky budu ten špatný, vždycky budu ten naivní šprt, který skončil jako průměrný žák na základní škole s trojkou na vysvědčení. Hodně mých přátel napadlo, že bych měl změnit už kvůli kolektivu školu, ale já nechci ! Je to obor, kterému se chci alespoň částečně věnovat v reálném životě a když by to nedopadlo, alespoň je to něco, co mě baví.
Chci odmaturovat, chci jít na vysokou školu, ale nemůžu, protože mi vtom ostatní brání a bojím se toho, že tohle je jen začátek a bude to pokračovat.
Předem velké DÍKY za každý nápad.
asi jsi jiný, ale to přece neznamená, že jsi špatný ! Rozhodně se nesmíš nechat "rozhodit" a odradit od učení - to bys byl navíc ještě hloupej. Však ono se v životě ukáže, kdo něco umí a kdo dokáže jenom frajeřit - puberta je ostatně jenom krátký úsek v životě ... brzy přejde
- a co zkusit si ze své "jinosti" udělat svou image? Uvidíš - třeba si Tě po čase začnou za Tvé znalosti vážit a chodit si k Tobě pro radu. Hlavně se nesmíš z eventuelních posměšků hroutit - to všechny jenom rozradostní a povzbudí k šikaně. Nesmíš se nechat, nedávej na sobě nic znát a snaž se učit, jak vtipně útoky odrážet - i ti posměváčci jsou jenom lidi - snaž se je přetrumfnout, ale hlavně s klidem. Křikem, nebo hysterií se jenom zesměšníš. Chce to zkušenosti, sociálnímu chování se taky musíš naučit - možná i metodou - pokus-omyl. Tak zdravím.
Prostě jste někde jinde, máte navíc. Každý, kdo je jiný bývá terčem šikany.
Jedna rada, ne až tak dobrá, může být, nedávejte to tak najevo, nediskutujte, přestaňte vyčnívat. Pokud se neumíte bránit, zapadněte do průměrnosti. Ale to je škoda, když svůj talent a plány záměrně nebudete rozvíjet.
Uvědomte si, že následující generace, které nastoupí na školy po vašem ročníku na nižších stupních, na tom budou o hodně hůře. Kvalita vyučování bude velmi oslabená z důvodu zařazení slabších žáků do normálního školství. Příchodem žáků, kteří chodí - chodili do zvláštních škol do běžné školy se kvalita výuky musí zpomalit a zhoršit. Navíc tito žáci budou vyrušovat, budou zpomalovat výuku, a když tam budou asistenti, tedy více jich, tak já to považuji za rušivý prvek.
Je to z důvodu diskriminace těchto žáků, ale že se diskriminují ti s vyšším intelektem, to se neřeší. Ačkoliv plno rodičů říká, že jsou vděční za zvláštní školy, že se dítě do školy těší, kde mají volnější režim. Ale někteří rodiče to berou jako podúroveň školu a nehledí na svoje dítě a mermocí ho protlačují do běžné. Podle nařízení naší EEu to tak prostě bude.
Další možnost, pro Vás asi nejlepší, by bylo jít na soukromou, sice se platí, ale možnost, že se tam setkáte s náročnějším přístupem a učivem bude jedině přínosem.
Jste asi na střední odborné škole, možná by bylo dobré přejít v pololetí - nevím jestli to jde, nebo po absolvování prvního roku na gymnázium.
Jinak jsou školy, kde je naopak preferována zdravá strana a pojídači hranolek jsou v menšině.
Já osobně bych hledala školu jinou, pokud to půjde, abyste si nezahrabal talent. Každá Vaše snaha dosáhnout něčeho více, nebude u spolužáků oceněna.
Kolik je tříd ve Vaší škole. Není nějaká třída trochu VIP. Já vím, že se to nesmí, ale zkuste to opatrně vysondovat, jestli byste někde nezapadl lépe. My jsme měli 1A studijní tipy, 1B průměr a 1C ostatní. Ale to už je hodně dlouho.
Ahoj,
na toto ti odpovím tak, jak to vidím já. Nejsi jediný, kdo by tento problém řešil. Je to na spoustu školách, vždy se najde terč, a do toho budou vždy ostatní střílet. Ze mně si dělají terč už roky, nejsem nějaká hvězda, ale průměr mám slušný. To nejlepší na tom je, že si ze mě dělají pr*el ti co jsou na tom tak nějak stejně a hůř. A teď k tomu, že přecházet nechceš... I kdybys přešel na jinou školu, věř, že takový jací jsou tam, jsou všude, takže jistému posměchu by ses nevyhnul ani tam. Děcka jsou svi*ě a dávají to vysoce najevo a nestydí se za to. Doma, je ovšem rodiče mají za andílky... A ano, i v případě že jsou už na střední. (Jen málo rodičů si dokáže vychovat slušné děcka, kteří se nejmějou a chovají se slušně.) Já jsem ignorant, když se mi smějou, buďrto jim to vrátím ze své stránky cholerika, nebo ze své druhé polovičky melancholika se v tom utluču, ale nejspíše udělám obojí. Jéj, jak já přešla ke svému životu od toho tvého, no nic, doufám, že se to zpraví a nebudeš se muset nutit do ničeho co nechceš
Lidi nemají "hipstery" rádi, protože jedí saláty a žijí zdravě atd. Lidi nemají rádi hipstery, protože ti si o sobě myslí, že tím, jak jedí a žijí, jsou lepší než ostatní. I ty to tady píšeš. Nejsi o nic lepší člověk než ten kluk, co opakuje ročník. Třeba mu jde zase něco jiného. "Obsáhlý rozhovor o mých zájmech" - wow... víš... jak to říct... lidi jsou sobci a nikoho tvé zájmy nezajímají. Promiň, ale tak to je. Když se někdo zeptá, jaké máš zájmy, nechce slyšet přednášku. Že se někdo láduje hambáčem, nedělá to z něj lepšího ani horšího člověka než jsi ty. Nejsi jiný. Takových jako ty je tu fůra.
Na gymnáziu jsem měl spolužáka, který se prožíval úplně stejně jako ty. Byl tak egocentrický, že si v podstatě rozuměl jen sám se sebou. Kategoricky nechápal "ubohé" jednání ostatních, postupně nerespektoval kantory ani kolektiv, byl celkově svrchovaný, po čase až agresivní. Jenže ti všichni, podle něj, nevzdělatelní odešli na vysoké školy nebo do praxe, bez větších problémů se zařadili do společnosti. On nedal ani tu maturu.
Přestaň si masturbovat ego a uvědom si, že se budeš muset jednou (nejlépe co nejdříve) zařadit do společnosti. Celý tvůj text mi maličko zavání sociopatií, i když jsi své pocity vyprýštil docela čtivě a bravurně.
Na závěr. Trochu mi přijde, že si děláš kozy.
Mos si osobě myslíš a moc se prožíváš. Mít trojku z matematiky v ,,mojí" době znamenalo se na střední školu nedostat.Studuj, odmaturuj, nikdo ti v tom nebrání. Hledej si kamarády mezi jinými, ne mezi těmi, co se ti posmívají. Že tě nazývají šprtem je přece dobře. Horší je to, že tě nazývají divným, Asi jsi jiný, holt si na to budeš muset ty a ostaní zvyknout. Už ta rozvláčnost v psaní naznačuje, že s učiteli diskutuješ jako rovný s rovným.Možná ti to někteří nebudou tolerovat.A trapasy se stávají všem. Až se stane jiným, tak na tvůj příklad zapomenou.
To, že do všecho mluvíš a rád se posloucháš a rád prezentuješ nějaké svoje názory, neznamená, že jsi chytřejší (čemuž napovídá i fakt, že jsi měl už na základce trojky). Možná to všem ostatním dochází bez toho, aby o tom museli hodinu mluvit s učitelem.
Vůbec by ses měl na sebe podívat kriticky a nehledat vinu jen ve všech ostatních. Jak chceš jednou vycházet s pracovním kolektivem, se kterým budeš celkem pravděpodobně trávit 8,5 - 9 hodin denně (tedy nejspíš víc než s vlastní rodinou)? Očividně nejsi zvyklý vycházet s lidmi, komukoli se přizpůsobit, snažit se ostatní pochopit, naladit se na jejich vlnu, bavit se s lidmi jinými než jsi ty sám... Jediné, co vidíš, jsi ty, ty a ty.
Holt srážka s realitou. Jednou takovým budeš možná dělat šéfa, tak to ber jako misi - umění (obrazně řečeno) zalepit hubu největšímu grázlovi je jedna z dovedností, co se ti budou hodit.
Nejtěžší je poznat v životě, co má cenu řešit a co ne. Jestli tě zdržujou, najdi si lepší výběh. Jestli tě tak doopravdy jen štvou, tak se nauč s nimi být.
PS: Jistě víš, čemu se říká ironie (samozřejmě jméno/přezdívku dosaď): To víš no... Petrova máma taky říkala, že prej takovýho macka ještě neviděla.
Ahoj, vím, že je to někdy dosti těžké, ale jak už radí ostatní, zkus to prostě neřešit, pokud Tě ta šikana nějak opravdu neohrožuje.
Můžeš jít na jinou školu, kde by možná vztahy byly trochu lepší, ale není to jisté. Nicméně, to, že Tě nazývají šprtem, ber spíše jako lichotku, horší by bylo, kdyby si z Tebe utahovali jinak.
Vím také, o čem mluvím, měl jsem to se spolužáky velmi podobné jako Ty. Výhoda je mít v takových případech alespoň nějakého člověka, se kterým si budeš rozumět, sympatizovat s ním, to je jistě Tvoje kamarádka a to považuji celkem za dostačující, sám jsem se ve třídě bavil hlavně s jedním spolužákem a kamarádem a stačilo to.
Ber to tak, že ty roky v té škole budeš muset nějak vydržet, mně to například ještě více posílilo a studoval jsem o to více. Až uděláš maturitu, nikdo Tě nemůže nutit k tomu, aby ses se svými spolužáky nějak dále scházel, pokud nechceš. Nemusíš chodit na srazy a na jiné akce, nemusíš už je ani potkávat, prostě je vypusť ze svého života a nestarej se o ně.
Pokud půjdeš na vysokou školu, tak uvidíš, že tam ta mentalita a myšlení lidí bude zase trochu jiné a jistě si tam najdeš více lidí, se kterými si budeš rozumět.
Známky až tak neřeš, dneska je to prostě tak, že i na státní školy se dostanou v pohodě čtyřkaři a podobně, bohužel je málo studentů a školám jde o peníze, to je celé. Sám jsem měl také na ZŠ nějaké trojky a pak jsem v naší třídě hodně exceloval.
Navíc je hodně pravděpodobné, že si stejně ti Tvoji spolužáci k Tobě cestu najdou, protože budou chtít třeba poradit s prověrkama s úkolama a podobně. Je to velmi pokrytecké, když se o Tebe zajímají jen tehdy, když se píše nějaká písemka nebo úkol a jinak Ti nepomohou, kdybys náhodou potřeboval, ale tak to prostě chodí. Možná jim zkus občas vyhovět, ale je zde riziko, že oni to pak začnou brát jako "standard"a když pak couvneš nebo neporadíš, tak si hned za špatného.
Jinak kolektivy jsou různé i v zaměstnání, také nebudeš stále pracovat s lidmi, se kterými si budeš velmi rozumět, tak to ber jaké průpravu pro život, takové věci se prostě dějí, pokud budeš pracovat na nějaké vedoucí pozici, což je u Tebe asi dost pravděpodobné, tak s lidmi budeš také jednat a lidé jsou různí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.