Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potrebuju pomoct... Mám vazne rodinné duvody, nemohu chodit do školy. Už měsíc sem tam nebyla a ted mi prisel dopis ze me vyhazuji ze skoly. Ale POTREBUJI byt vedena jako student. Sice do skoly chodit nebudu ale potrebuji byt vedena jako student (jsem ve 4. ročníku SOŠ) Nevím na jakou školu se mam přihlásit abych byla jen zapsaná na škole a nemusela jit u uřad prace. Poradte mi prosim. Napadlo me jit na ucnak nebo na soukromou skolu, ale nevím jestli mě take nevyhodí když tam nebudu chodit. Prosím odpuste si negativní komentaře stylu ze mam chodit do skoly atd... mam vazne duvody.
Nevyhodí tě. Berou to jako tvoje svobodné rozhodnutí nepokračovat ve studiu.
Když do určité doby žák škole nedoloží důvod nepřítomnosti (neomluví svou nepřítomnost ve vyučování), škola píše zákonným zástupcům dopis, kde je informuje o tom, že žák bez řádné omluvy nedochází a když škola nedostane do určitého termínu omluvu, považuje to za to, že žák ze své svobodné vůle už dál nechce ve škole pokračovat. Nikdo ho nemůže nutit, střední škola už není povinná školní docházka. Žák, který takto končí dostane písemné vyrozumnění ze školy s datumem, což se bude počítat do důchodu, i když je ještě hodně daleko, každý den se počítá.
Neuvedeš-li důvod, proč nemůžeš chodit do školy, nemůžeš očekávat adekvátní radu
(bez znalosti důvodu lze odpovědět jenom obecně, což v konkrétním případě nemusí stačit).
Vážné rodinné důvody by škola měla (bez znalosti konkrétního důvodu nelze říci, jestli musí)
omluvit. Doručila jsi škole včas omluvenku?
_______
V denním studiu jsi povinna do školy docházet, to platí pro všechny střední školy i pro všechna učiliště, totéž platí i pro soukromé
střední školy a učikliště (ani soukromé zařízení nemůže vést žáka, který bez omluvy nedochází do školy).
Soukromá škola/učiliště by podle mne nebylo řešením, školné může být vyšší než zdravotní pojištění (1.242 Kč měsíčně)
a stejně by musala žáka nechodícího do školy vyloučit.
Řešením by mohl být individuální pkán, o který můžeš "z vážných rodinných důvodů" (důvod v uvozovkách bys musela nahradit skutečným důvodem) písemně požádat i na stávající škole. Žádost je nutné adresovat řediteli školy, nejsi-li zletilá, musí být žádost podepsána i tvým zákonným zástupcem (pravděpodobně jedním z rodičů).
doplněno 01.10.15 00:03:Host správně upřesnil, že nejde o "vyhození ze školy", ale o zanechání studia.
Totéž by následovalo na každé další škole nebo učilišti.
Otázkou je, jestli by ředitel nové školy (nového učiliště) umožnil přestup žákovi,
který bez omluvy nechodí do školy (onformace si vyžádá od stávající školy)...
nevím jestli mě take nevyhodí když tam nebudu chodit.
Vyhodi. To je zakon.
Tvoje problemy jdou urcite resit nejak spravne (bud resenim situace doma ve skole). Napis, co mas za problem a lidi ti tady poradi.
Jsem trochu zvědavá bába, co je to za problémy, že nemůžeš do školy? Z každé školy tě vyhodí když tam nebudeš chodit, nechat se vyhodit ve 4 ročníku nebyl ten nejlepší nápad, zkusila bych zajít za ředitelem a možná, pokud ty problémy byly opravdu závažné, vzali by tě zpět. Nejde ty problémy řešit jinak? Třeba by tu někdo poradil, kdybys napsala oč jde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.