Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem v maturitním ročníku a pomalu se budu muset rozhodnout jak dál. Ve škole mě baví biologie a k tomu mám biologický, chemický i biochemický seminář a k tomu budu chodit na přípravné kurzy Smartstudent.cz, které připravují na UK (lékařské fakulty). Ale o čem jsem chtěla mluvit - rozhoduji se o tom, jestli jít na veterinu (VFU) do Brna, nebo zůstat v Praze a studovat na UK a to obor všeobecné lékařství nebo všeobecná zdravotní sestra. Už od mala mám velmi ráda zvířata a vždycky jsem k nim inklinovala a být veterinářkou byl můj sen, ale četla jsem už víckrát, že v současné době je veterinářů moc a nemají práci, že je i poměrně těžké sehnat praxi a vůbec.. škola produkuje prostě více veterinářů, než stát pojme, což mě trošku zastrašuje a přeci jen zneklidňuje. Medicína a vůbec stát se lékařem je také velmi zajímavé, ale těžké (ostatně veterina je také těžká) a uvědomuji si to, drcení nazpaměť "telefonních seznamů" a ještě v latině rozhodně není snadné, ale doktoři jsou na tom, dle mého, s prací asi lépe.. a další obor je zdravotní sestra. Ta mě láká také, ale prostě se nedovedu 100% rozhodnout. Četla jsem, že sestra má včetně studia více praxe a po ukončení studia je mnohem lépe prakticky připravena než doktoři, což bude zřejmě pravda. Studuji na gymplu a jediná možnost by pro mě byla jít na tu vysokou s ukončením titulu Bc. a nevím, jestli nemocnice berou vysokoškoláky (zase jsem někde slyšela, že berou raději ze střední zdrávky, protože vysokoškoláci by mohli mít nárok na vyšší plat a sestra ze zdrávky bude asi lépe připravena než ta z vysoké). Baví mě hlavně biologie, moc se nekamarádím s matikou a fyzika ne, že by mi nešla, na test se vzorečky a teorii naučím, ale můj šálek kávy to asi není (možná je to tím, že na gymplu se učí jen to "nejzákladnější" a to zajímavější se učí na vysoké).. a chemii - pokud pochopím, tak mi moc problém nedělá. Ještě jsem se rozmýšlela, že bych šla na Př UK, ale s biologií+ třeba chemií je spojen buď výzkum/farmacie - což si nedokážu úplně představit, jak taková práce probíhá; pedagogika (ale učit ve škole mě neláká), zoologie (toho se bojím, co by ze mě bylo).. Jsem z toho trochu rozpolcená, protože nevím, kam jít... mám velmi ráda zvířata a bavilo by mě se starat o zvířata třeba v ZOO (být např. ošetřovatelka, pečovatelka), zajímá mě psychologie zvířat a fyziologie. Co rozhodně nechci v životě dělat, je někde sedět na zadku v kanceláři. Byla bych moc ráda, kdyby se k tomu někdo vyjádřil třeba z vlastní zkušenosti a posoudil studium na konkrétním oboru, nebo jestli by mi mohl dát tip dle mého líčení, kam jít.
Co se týče kurzů - dala jsem si tento kurz proto, protože na něj byly dobré recenze, připraví mě na všechny předměty, které jsou potřeba na lékařských fakultách, kdybych se náhodou rozhodla, že bych šla tam. Myslíte, že se mi tyto kurzy (ačkoliv jsou spíše výhradně na přípravu na lék. fakulty) budou hodit např.na maturitu i na přípravu jiných přírodovědných škol? (případně ta veterina / jiná zdravotnická..)
Děkuji moc za odpovědi
Dobrý den. Zatím se nikdo k odpovědi neměl. Tak to zkusím já. Rozsah zájmů máte široký... U té medicíny bych vás chtěla upozornit, že studium medicíny v současnosti není pouze biflování latinských názvů částí těla... Bez porozumění fyzice, chemii, biochemii a biologii a matematice byste mohla mít při studiu veliké problémy. Například biologie je na medicíně ve skutečnosti matematika...Pokud se rozhodnete pro medicínu všeobecnou, tak počítejte s tím, že celých šest let nebude dělat nic jiného než se jen učit. Učit a učit. A to doslova. Každý den se učit mimo docházky do školy ještě dalších několik hodin. První dva roky bývá na medicíně veliká prosívárna. Ne na každé fakultě, ale na hodně ano. Nechci vás strašit, jen připravit na to, co by vás na medicíně čekalo.
Na veterinu jít -- no v dnešní době, kdy noví absolventi tohoto oboru opravdu velmi těžko shánějí práci, je na zvážení, jestli do toho chcete jít.
Všeobecná sestra. Je to taky zdravotnický obor, jistě. Počítejte ale s tím, že v českých nemocnicích je to silně finančně podhodnocená práce. Máte ráda lidi a chcete jim pomáhat? Nevadila by vám ani práce např. u starých a nemohoucích lidí? Nevadí vám krev? Totéž samozřejmě platí pro medicínský obor.
Ošetřování zvířat - na to snad nepotřebujete vysokou školu, ne? Opravdu chcete celý život kydat hnůj u zvířat v zoologické zahradě?
Jinak studium biologie na vysoké škole - to není jako na střední. Hodně biologie připomíná matematiku - např. kombinatorika a tak různě podobně.
Děkuji Vám mockrát za příspěvek. Ještě mám dotaz ohledně studia fyzioterapie, slyšela jsem, že tam je hodně fyzika, je to pravda?
Eulalie to vysvětlila moc hezky.
Cookie, já mám tak trochu pocit, že "nevíte, kam se vrtnout". Povolání, o kterých přemýšlíte, znáte povrchně, teoreticky, ne ze života. Což způsobuje to, že se neumíte do té práce vžít a odhadnout, zda by byla pro Vás. Např. doktor vs. sestra. O tom člověk nepřemýšlí, buď je typ na doktořinu, nebo na sestru. (Doktor dělá úsudek, diagnostikuje a plánuje léčbu, sestra "pouze" vykonává dle plánu a pokynů a stará se - nebe a dudy. Chtěla byste léčit lidi tak, že zjistíte, co jim je, navrhnete léčbu a berete za ni zodpovědnost, nebo tak, že následujete pokyny nadřízeného a zároveň jste lidem blíž, mluvíte s nimi, staráte se o ně?)
Je pravda, že člověk mnohdy nedokáže odhadnout, na co má a nemá, dopředu. Moje obětavá a laskavá kamarádka šla na zdravotní sestru a po roce práce s tím sekla, protože nedokázala skousnout, že musí za noc 5x urovnat polštář staré paní. Přitom by nikdo neřekl, že ona na to nemá, právě naopak.
souhlasím s tím, že tazatelka zřejmě neví, kam se vrtnout, ale měla bych připomínku k práci sestry - není pravda, že by sestra pouze vykonávala práci dle naplánovaných pokynů. konečně, jak je uvedeno v metodickém pokynu ministerstva zdravotnictví, tak hlavní metodou práce ošetřovatelského personálu je ošetřovatelský proces, no a ten se skládá z posouzení nemocného i zdravého jedince, diagnostiky jeho problémů, jejichž řešení spadá do kompetence sester (tedy uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb), naplánování vhodné péče a její realizace. no, a závěrem samozřejmě vyhodnocení, zda se podařilo splnit naplánované cíle, a pokud ne, tak zjistit proč a případně vše naplánovat znova a jinak. je to její odborná práce, za kterou nese i právní zodpovědnost. práce sestry prostě jede ve dvou kolejích - ta jedna je plnění pokynů lékaře, ta druhá samostatná ošetřovatelská činnost a je na sestře, aby je dokázala zároveň koordinovat. na druhou stranu je pravda, že oše proces někde funguje spíš formálně, protože sestry nemají dostatek času, který by pro pacienty potřebovaly.
a obdobně je to s následováním pokynů nadřízeného. pokud jste to myslela ve vztahu lékař - sestra, tak lékař není nadřízený sestry, tou je v rámci oddělení staniční sestra a vrchní sestra. a zaměstnané sestry se musí řídit pokyny nadřízeného zrovna tak, jako zaměstnaní lékaři. lékař je nadřízeným sestry pouze v případě, že je jejím zaměstnavatelem, tedy například pokud je lékař soukromý, má vlastní ordinaci a v ní zaměstnává sestru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.