Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení slova patrik

Od: jasmina* odpovědí: 6 změna:

jak se rozdělí slovo patrik

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Po slabikách: Pa-trik

hodnocení

2x
Zdroj: prirucka.ujc.cas.cz/... slov2.4 Skupina souhláska + r v jiné než slabikotvorné pozici nebo řa) Předchází-li r/ř jakákoli souhláska a té předchází samohláska, kterou začíná slovo, dělíme jedině před r/ř, např. Od-ra, at-rium, ad-re-sa, ot-rok.b) Předchází-li r/ř jakákoli souhláska a té nepředchází samohláska, kterou začíná slovo, dělíme buď před r/ř, nebo před předchozí souhláskou, např. ze-b-ra, na-mo-d-řit, stří-b-řen-ka, cu-k-ro-ví, cu-k-ro-vý, ima-t-ri-ku-la-ce, ka-te-d-rá-la, ko-p-re-ti-na, ma-k-re-la, mi-g-ra-ce, emi-g-ra-ce, imi-g-ra-ce, mi-g-ré-na, pa-p-ri-ka, vi-t-rí-na, ru-b-ri-ka, re-pa-t-ria-ce, ne-k-ró-za, mi-k-rob.c) Předchází-li r/ř jakákoli souhláska, které předchází morfematický šev (předponový nebo mezi dvěma složkami složeniny), dělíme na švu, např. po-krá-tit, te-le-gra-fo-vat.d) Případy, kdy r/ř předchází více souhlásek, viz bod 2.8.doplněno 22.09.15 18:12: Teď jsem si všimla, že jsem zvýraznila nesprávný odstaveček. Ten důležitý pro slovo Patrik jeb) Předchází-li r/ř jakákoli souhláska a té nepředchází samohláska, kterou začíná slovo, dělíme buď před r/ř, nebo před předchozí souhláskou, např. ze-b-ra, na-mo-d-řit, stří-b-řen-ka, cu-k-ro-ví, cu-k-ro-vý, ima-t-ri-ku-la-ce, ka-te-d-rá-la, ko-p-re-ti-na, ma-k-re-la, mi-g-ra-ce, emi-g-ra-ce, imi-g-ra-ce, mi-g-ré-na, pa-p-ri-ka, vi-t-rí-na, ru-b-ri-ka, re-pa-t-ria-ce, ne-k-ró-za, mi-k-rob.Takže podle tohoto je to jedno, Pa-trik nebo Pat-rik.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, toto slovo bych dělil Pat-rik. Je tam samohláska, souhláska, souhláska a opět samohláska. Ještě si počkejte, zda to někdo potvrdí. Zdravím!

doplněno 22.09.15 20:32:

Takže, jak? Zřejmě remíza - možno oboje. A záleží na pocitu.

hodnocení

0x

Nás učili, že je dobré vyhnou se, při dělení slova, dvěma souhláskám na jednom řádku. Takže Pat-rik.

lidus*
hodnocení

0x

Jak je to správně nevím ale moje sestra mi poradila, když nevím, dám si ruku pod bradu a mluvím, kolikrát se brada dotkne ruky tolik má slovo slabik, v tomto případě bych psala Pat-rik.

Sice má dvě slabiky, ale dělí se pa-trik. Trik je slovní základ, pa- je předpona. Stejně jako ve slovech pavěda nebo patvar.

(Kdyby měl tazatel na mysli jméno, napsal by ho s velkým písmenem. Ale i tak by se rozdělovalo stejně)

doplněno 22.09.15 19:30:

Dobrá metoda je, zazpívat si to. Třeba Patriku, Patriku na melodii Ovčáci čtveráci. Pa-tri-ku jde hladce, Pat-ri-ku se zasekává

:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slabikotvorná souhláska
Otázky na téma slabikotvorné souhlásky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]