Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Myslíte si, že je nevhodné dát spolužačce jako odměnu za půjčení sešitů apod. čokoládu, která má trvanlivost např. už jen 1 měsíc? Nechtěla bych, aby to vypadalo, jako že jsem ji koupila někde ve výprodeji za pár korun, abych na tom ušetřila, nebo že jsem ji měla někde doma a po delší době ji vyštrachala. Ať už by ten datum min. trvanl. objevila hned, nebo třeba jí použila až třeba za ten měsíc a půl a byla by už prošlá...
Předem děkuji za vaše názory.
Čokoládě nic nebude, ale je dost možné že už bude šedivá = na dárek nevhodné. Slupnul bych jí sám a dal bych jinou...
jejky, jejky. Zrovna před chvilkou jsem dostala od klienta čokoládu a hned jsem si kousek dala (no, na nervy, žejo ) a ani mě nenapadlo se podívat, jestli je prošlá... Jak píši přede mnou. Čokoládě nic není, neboj.
Nevadí ten datum, ale to že po otevření vykoukne šedivé cosi a to jako dárek je opravdu nevhodné... Měsíc před min. trvanlivostí bude šedivá většina levných čokolád (čokoládových pochoutek z náhražek kakaa)
Prostě dát šedivou čokoládu znamená pro obdarovaného pocit že dostává "ležák" koupený ve výprodeji nebo staré zásoby ze spíže... A měsíc před expirací to už ležák je... Sežrat sám a koupit jinou
Je zásadní rozdíl mezi datem použitelnosti a minimální dobou trvanlivosti. A šednutí čokolády je maximálně estetická závada. Optimální podmínky pro čokoládu jsou v teplotě 12-18 °C s maximální relativní vlhkostí 65%. Dobrá kvalitní čokoláda v těchto podmínkách vydrží bez zhoršení kvality nejméně půl roku a ještě dlouho poté bude vhodná k jídlu.
Pokud má ještě měsíc, tak je to na hraně, ale ještě ok. Já osobně bych nejedla ani konzervu paštiky druhý den po datu minimální trvanlivosti, natož čokoládu... A dát někomu prošlou čokoládu, to fakt není to pravé ořechové.
Kolikoli - úderem 24 hodiny se z poživatelné paštiky nestane okamžitě zdravotně závadná, jedovatá potravina. Ty potvory, mršky bakterie nemají na ručičkách hodinky.
doplněno 21.09.15 21:11:Minimální trvanlivost je, že může být i překročena a třeba jíst i za měsíc, konzervu za půl roku.
U maximálního data spotřebovat, a poté spíše vyhodit. Ale jsou mezi námi lidé, kteří třeba jogurty zkonzumují, ale je to na jedincích, to celkem chápu.
Já bych řekla, že to kontrolovat nebude a navíc ji nejspíš rozbalí už ve škole. Měsíc bych neřešila, ale dát jí např. 21.9. čokoládu s datem spotřeby 9/2015, tedy 9 dní před "koncem spotřeby" (i když to tak není) by mi přišlo blbé. Jinak, u tabulkové čokolády se mi už dlouho (cca 15 let) nestalo, že by zešedivěla, to dělají spíše figurky a čokoláda plněná alkoholem či višní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.