Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ne/vhodná trvanlivost čokolády pro spolužačku

Od: kecerad odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Myslíte si, že je nevhodné dát spolužačce jako odměnu za půjčení sešitů apod. čokoládu, která má trvanlivost např. už jen 1 měsíc? Nechtěla bych, aby to vypadalo, jako že jsem ji koupila někde ve výprodeji za pár korun, abych na tom ušetřila, nebo že jsem ji měla někde doma a po delší době ji vyštrachala. Ať už by ten datum min. trvanl. objevila hned, nebo třeba jí použila až třeba za ten měsíc a půl a byla by už prošlá...

Předem děkuji za vaše názory.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Není to nevhodné. Prošlá ta čokoláda ještě není, jako pozornost je to milé a co si s ní spolužačka udělá dál, je její věc.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Vůbec bych to neřešil, čokoláda bude jedlá i za rok.

hodnocení

1x

Dobrý den,

myslim, že to spolužačka moc řešit nebude a pokud má čokoládu ráda (a proto jí čokošku dáváš) tak jí nejspíš ani ten měsíc nevydrží. ;)

A třeba si jí dáte spolu ještě ve škole před vypršením trvanlivosti. A čokoláda není jako jogurt, který se týden po trvanlivosti začne kazit.

hahanaj*
hodnocení

1x

to bych neřešila

asd1
hodnocení

1x

Čokoládě nic nebude, ale je dost možné že už bude šedivá = na dárek nevhodné. Slupnul bych jí sám a dal bych jinou...

sebod*

jejky, jejky. Zrovna před chvilkou jsem dostala od klienta čokoládu a hned jsem si kousek dala (no, na nervy, žejo :-D) a ani mě nenapadlo se podívat, jestli je prošlá... Jak píši přede mnou. Čokoládě nic není, neboj.

asd1

Nevadí ten datum, ale to že po otevření vykoukne šedivé cosi a to jako dárek je opravdu nevhodné... Měsíc před min. trvanlivostí bude šedivá většina levných čokolád (čokoládových pochoutek z náhražek kakaa)

Prostě dát šedivou čokoládu znamená pro obdarovaného pocit že dostává "ležák" koupený ve výprodeji nebo staré zásoby ze spíže... A měsíc před expirací to už ležák je... Sežrat sám a koupit jinou ;)

Je zásadní rozdíl mezi datem použitelnosti a minimální dobou trvanlivosti. A šednutí čokolády je maximálně estetická závada. Optimální podmínky pro čokoládu jsou v teplotě 12-18 °C s maximální relativní vlhkostí 65%. Dobrá kvalitní čokoláda v těchto podmínkách vydrží bez zhoršení kvality nejméně půl roku a ještě dlouho poté bude vhodná k jídlu.

hodnocení

0x

Pokud má ještě měsíc, tak je to na hraně, ale ještě ok. Já osobně bych nejedla ani konzervu paštiky druhý den po datu minimální trvanlivosti, natož čokoládu... A dát někomu prošlou čokoládu, to fakt není to pravé ořechové.

pohanka*

Kolikoli - úderem 24 hodiny se z poživatelné paštiky nestane okamžitě zdravotně závadná, jedovatá potravina. Ty potvory, mršky bakterie nemají na ručičkách hodinky.

doplněno 21.09.15 21:11:

Minimální trvanlivost je, že může být i překročena a třeba jíst i za měsíc, konzervu za půl roku.

U maximálního data spotřebovat, a poté spíše vyhodit. Ale jsou mezi námi lidé, kteří třeba jogurty zkonzumují, ale je to na jedincích, to celkem chápu.

janka99*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že to kontrolovat nebude a navíc ji nejspíš rozbalí už ve škole. Měsíc bych neřešila, ale dát jí např. 21.9. čokoládu s datem spotřeby 9/2015, tedy 9 dní před "koncem spotřeby" (i když to tak není) by mi přišlo blbé. Jinak, u tabulkové čokolády se mi už dlouho (cca 15 let) nestalo, že by zešedivěla, to dělají spíše figurky a čokoláda plněná alkoholem či višní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]