Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení studia

Od: lucikfer odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

chci se zeptat. Je mi 17 let, jsem v prváku na střední. Kdybych teoreticky šel teď pracovat a za rok se chtěl vrátit v 18 na SŠ - mohu studovat na státní peníze nebo si ji musím platit sám?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

SŠ lze i po přerušení srudia dále navštěvovat zdarma.

V době přerušení studia nebudete mít studentské výhody a – pokud byste pracoval na DPP

s odměnou do 10.000 Kč, musel byste si sám hradit zdravotní pojištění (1.242 Kč měsíčně).

Žádost o přerušení studia musí být písemná, u nezletilého žáka ji musí podepsat i zákonný zástupce.

_______

Nejsem si však jista, jestli je to rozumné.

V 17 letech v prvním ročníku SŠ a další posun začátku středního vzdělání Vám podle mne moc neprospěje.

Čím budete starší, tím hůře se Vám bude vzdělání dohánět.

Nebylo by rozumnější přestoupit na školu nebo učiliště s oborem, který by Vás více zajímal?

hodnocení

0x

Ahoj, stručně, neznám přesně zákon a podobně, ale myslím, že by v tom neměl být problém. Pokud Ti jde o "státní peníze", tak různé studentské výhody platí do 26 let věku, takže bys neměl mít problém, v obecné rovině. Další otázkou jsou pochopitelně i podmínky té dané školy, na které chceš studovat. Pokud ale budeš pracovat - nejspíš jen brigádně - není Ti 18 let, už za Tebe ale stát nebude odvádět zdravotní pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]