Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čárka ve větě

Od: otylka odpovědí: 4 změna:

Ahoj. Prosím, má být čárka před "proč" v této větě?

"Neměla jsem ho ráda. Již dlouho jsem se snažila zjistit proč."

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

V této větě je slovo "proč"vlastně elipsa a čárku před ním nepíšeme. Příručka UJČ k tomu říká:

Výrazy, které pozbyly větné platnosti

Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč, nevím proč, nevěděl(,) jak na to apod.)

Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např. Řekni mi proč. Ale to já nevím proč. Tady přece nejde o to jak. Jak to, že nevíš kdy? Prodala dům a nechce říct komu.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, ne, v tomto případě ne. Zdravím!

doplněno 03.09.15 11:28:

naufrago - ta Vaše odpověď je značně rafinovaná .

Tak teď už víte, že čárka v té větě být nemá. Ale zatím nevíte proč. A já Vám povím, proč tam být nemá *vtip*

hodnocení

0x

Otylko, a proč tam chcete čárku? Nemá tam co dělat *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čárka před ale

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]