Nejste přihlášen/a.
U nás v kostele ministruje pán zjevně kolem čtyřicítky, můj bratranec ministroval taky až do celkem pokročilého věku. Není to asi obvyklé nebo tradiční, ale nevidím v tom problém. (Ostatně i Švejk dělal ministranta feldkurátu Katzovi.)
doplněno 01.09.15 15:46:Přít se s Jethrem je zbytečné, ten parchant má vždycky pravdu.
Díl první, kapitola 11
Když totiž přijeli již na cvičiště a byli u pódia s dřevěným pažením a stolem, na který měl být postaven polní oltář, ukázalo se, že polní kurát zapomněl na ministranta.
Ministrovával mu vždy jeden pěšák od pluku, který se však dal přeložit raději k telefonu a odjel na frontu.
"To nevadí, pane feldkurát," řekl Švejk, "já to taky mohu zastat"
"A umíte ministrovat?"
"Nikdy jsem to nedělal," odpověděl Švejk, "ale zkusit se může všechno. Dneska je vojna, a ve válce dělají lidi věci, vo kterých se jim dřív ani nezdálo. To nějaký hloupý ‚et cum spiritu tuo‘ na to vaše ‚dominus vobiscum‘ taky svedu dohromady. A potom myslím, že to není nic těžkýho, chodit kolem vás jako kočka kolem horký kaše. A mejt vám ruce a nalejvat z konviček víno."
"Dobře," řekl polní kurát, "ale vodu mně nelejte. Raději si hned do té druhé konvičky nalejte také víno. Ostatně já vám vždycky řeknu, jestli máte jít napravo nebo nalevo. Jestli potichounku zapísknu jednou, to znamená napravo, dvakrát nalevo. S mešní knihou se nemusíte také mnoho tahat. Ostatně je to legrace. Nemáte trému?"
"Já se ničeho nebojím, pane feldkurát, ani ministrování."
Polní kurát měl pravdu, když se vyjádřil: Ostatně je to legrace.
Šlo všechno náramné hladce.
Sice to nesouvisí s dotazem,ale podotknu...Švejka miluju.Četla jsem ho asi čtyřikrát A když mám /ne/náladu,tak po něm sáhnu skoro vždy.
Trole, proč se chcete stát ministrantem? Do kostela jste evidentně nechodil a příjde mi divné, že sotva jste se stal katolíkem, už šlapete za karierou. Evidentně jste boha ještě ani nenašel. A hned chcete funkci? Není to divné? Uvědomuji si, že nepíšete, že jste věřící. Vy se jen ptáte, jestli se můžete stát ministrantem. Takže asi ne. Asi by vám kněz funkci pomocníka nesvěřil.
Nejsem žádná duchovní autorita, ale myslím si, že začínat jako 25 letý ministrováním při mši sv. nelze. Jistě jsou i starší muži, kteří se u oltáře při asistenci celebrantovi chovají "jako doma" - oni totiž ministrují třeba už od školních let. Je k tomu potřeba znalost liturgických obřadů a tu nelze získat jako "rychlokvaška". Vždyť i přístup k oltáři je pro věřícího věc posvátná a natož služba u oltáře Nejvyššího. Ač stařík, do kostela chodící celý živoit, začít najednou ministrovat mi nikdy nenapadlo, i když za ta léta znám jednotlivé úkony u oltáře a možná bych mohl i napovídat. Kdysi mne pan farář v malém a chudém kostele, kde neměl ani ministranta, poprosil, zda bych mohl před mší zapálit svíčky na oltáři. Vyhověl jsem, ale ruce se mi třásly z takové blízkosti svatostánku. Kdo může a chce, pochopí, kdo nepochopí, nepochopí.
Znal jsem kolegu ze zaměstnání, věřícího, který pravidelně každou neděli nebo i ve všední den chodil ministrovat. Tvářil se úžasně zkoušeně, zvláště když chodil vybírat peněžní dary "do košíčku", takže málokdo mu odolal a dal "na kostel" i více, než plánoval.
I když je to služba dobrovolná a čestná, ve větších městech dospělí ministranti dostávali (situaci dnes neznám) jakousi formální odměnu (snad 25 či 50 Kčs za jednu mši sv).. Pro tohoto pána to by jedinečný přivýdělek - platil tehdy alimenty asi na 8 dětí, tak si mohl dopřát třeba jakýsi nedělní oběd a pivo.navíc. O tom, co se mu eventuálně přikutálelo do jeho kapsy se pochopitelně nevědělo. Jistá věc je, že když se to pan farář dověděl, že to dělá kvůli výdělku a možná pro další úlitbu sobě ... a že dále na rozšíření alimentační povinnosti zdatně pracuje ... tak ho na hodinu vyhodil,. zda to bylo i s kopanci, nevím, ale dovedu si to představit.
Nemohu zapomenout na to, jak ten dotyčný, do té doby oddaný a přesvědčený katolík, v následujících dnech chodil po fabrice, nadával a klel na pana faráře, církev a vůbec vše co souvisí s vírou. Inu, takový je život.
doplněno 02.09.15 00:20:Opravuji: místo "zkoušeně" patří správně zkroušeně.
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.