Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplatí nám za praxi

Od: kokol odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Chodila jsem na střední školu, kde nám neplatili za praxi, dělaly jsme tu nejhorší práci (zdravotní asistent, takže na praxi akorát utíráte zadky). Teď bych ráda šla na VOŠ obor Všeobecná sestra, která je ve stejné budově a pracují tam stejní kantoři vč.ředitele. Jenže škola je státní, ale přesto po nás chtějí 1500 za semestr. Praxe je tam přes 2000 hodin a nedají nám za to ani korunu. Jak je to možné? Přece musíme být za práci řádně odměněni.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

3x

Jen taková rýpavá - a vy za to nejste odměněni praxí?

kokol
hodnocení

Ano, to máte pravdu, ale zaráží mne, že všichni odměněni jsou jen na naší škole tohle nějak nefunguje. Navíc děláme opravdu tu nejhorší práci a ještě platíme školné, které se na státní škole přeci platit nemá.

majsterjoe*

péče ve zdravotnictví by se hlavně neměla dělat pro peníze. To je první věc. Jinak souhlasím, že i za tu praxi by jste peníze dostat mohla. Je pravdou že to tak běžně funguje. Ale to jste si měli ujasnit už před počátkem

lidus*
hodnocení

2x

Chodíte do školy, ještě nic neumíte a už byste chtěla plat. Ještě jsem neslyšela, že by se povinná praxe ve škole platila. Jsou ve zdravotnictví sestry a sestry a vás bych zrovna ve špitále potkat nechtěla. To, že jako zdravotnický asistent budete vykonávat tuto práci (utírat zadky a převlékat podělané prádlo) jste snad věděla. Proč jste nešla na jinou školu? 1500 za semestr není přece mnoho.

jr
hodnocení

2x

Zdravotní pojišťovna za tu péči o pacienty platí, a není důvod proč by ty peníze měl shrábnout ředitel školy nebo ředitel nemocnice. Přiživovat se na těžké práci mladých děvčat.

Kokol domluvte se se spolužačkami, jestli by vám někdo z rodičů nezařídil konzultaci u právníka.

Pojišťovna platí za pacienta, resp. za zdravotnický výkon a ne za to, kolik se kolem motá lidí, jestli o jednoho víc nebo míň. A praktikant je často pro firmu spíš přítěží než přínosem.

jr
hodnocení

1x

České pečovatelky a zdravotní sestry odchází do německa, protože tady jejich práce není dost ceněná, ale čeští důchodci pořád čekají, že cizí děti jim budou utírat zadky zadarmo a s úsměvem.

kokol
hodnocení

Takovým uřivatelům tohoto serveru, jako jste vy, by měli zakázat sem přispívat. Člověk si jde pro radu a vy tu taháte nesmyslná moudra.

lidus*

Cos chtěla slyšet? Že se na praxi sedřeš a měli by tě platit? Tak to si ani náhodou nemyslím, v nemocnici jsem proležela mnoho dní a jsem velmi ráda, že mi zákon umožnil odmítnout péči praktikantek. Zmalované důry co nic neumí, pochechtávají se, mají spoustu řečí a hlavně aby už padla a mohly jít zapařit. Ano, půl roku jsem byla ten ležák, co potřeboval utřít zadek, donést mísu, umýt, převléknout a takových nedostudovaných rádoby sester jsem viděla mnoho. Nebyly všechny stejné a zrovna ty, co se jim zadarmo nechtělo dělat uměly od špinavé práce utéct.

Zakázat mi sem přístup je plné právo admina a věřmi, že bych ho respektovala.

mopet*
No jo nejsou s tebou za jedno tak jim tu zakazeme přispívat. Zas jeden co nesnese kritiku.
layborr*

Školský zákon

HMOTNÉ ZABEZPEČENÍ, ODMĚNY ZA PRODUKTIVNÍ ČINNOST A ÚPLATA ZA VZDĚLÁVÁNÍ A ŠKOLSKÉ SLUŽBY
§ 122

Hmotné zabezpečení a odměny za produktivní činnost

(1) Žákům středních škol a studentům vyšších odborných škol poskytuje odměnu za produktivní činnost právnická osoba, která vykonává činnost školy, a to z prostředků získaných touto produktivní činností; výši této odměny stanoví ředitel školy podle rozsahu a kvality produktivní činnosti. Pokud žáci konají praktické vyučování nebo studenti odbornou praxi u jiné osoby, poskytuje jim odměnu za produktivní činnost tato osoba. Pro účely tohoto zákona se za produktivní činnost považuje činnost, která přináší příjem. Minimální výše měsíční odměny za produktivní činnost pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin je30 % minimální mzdy. Při jiné délce stanovené týdenní pracovní doby nebo v případě, že žák nevykonával produktivní činnost po dobu celého měsíce, se výše odměny za produktivní činnost úměrně upraví.

Takže odpověd bude u ředitele .

doplněno 01.09.15 14:49:

to jethro - prodavači učni např peníze dostávají , jestli nebude říďa tunel dědek *frajer*

Pro účely tohoto zákona se za produktivní činnost považuje činnost, která přináší příjem.

V tom bude ten pes zakopaný. Když student dřevařského učiliště v rámci praxe pokácí a zpracuje strom, a škola to dřevo někomu prodá, tak existuje reálný příjem, který student (spolu)vytvořil a ze kterého má tedy nárok na podíl. Stejně tak pokud studenti elektrooboru v rámci praxe opravují nějaké spotřebiče, mají nárok na část peněz od zákazníků.

Ale jsou praxe, které žádný příjem negenerují - nemocniční oddělení nedostane víc peněz za pacienty jen proto, že je na oddělení praktikant, ani oddělení nevezme prachy zaměstnancům, aby zaplatilo praktikanta. Prostě činnost praktikanta žádný příjem navíc pro oddělení nepřinesla (narozdíl od výšeuvedených příkladů) - činnost se proto nepovažuje za produktivní ve smyslu tohoto zákona a není co ani proč vyplácet.

Možná se mýlím a všechno je jinak, ale mně to připadá logické.

doplněno 01.09.15 15:07:

layborr: tak asi je třeba rozlišit prodavače, který přímo ovlivňuje prodej (a tím i výši příjmů obchodu) a "podavače", resp. postávače u regálu :)

honzajs122
hodnocení

0x

Další vlákno plné nenávisti, už dneska tedy jedno bylo, s čoklem, co kousnul malé dítě

hodnocení

0x

no, to není žádná novinka. já na zdrávku nastupovala v roce 1989, tehdy se platila souvislá praxe, tedy měsíc praxe ve třeťáku, kdy studenti chodili jenom do práce a ne do školy (ostatní praxe byla neplacená). my byly první ročník, který souvislou praxi nedostal zaplacenou, že prý nám ministerstvo (jenom si už nepamatuji, jestli školství nebo zdravotnictví) vzkazuje, že máme být rádi, že můžeme chodit na praxi zadarmo a nemusíme za tuto možnost škole platit. no, nebylo to tak od věci, protože zhruba v té době končil základku můj brácha, který šel na učňák a měl na výběr - buď se upíše podniku, který ho u sebe nechá vykonávat praxi, že u nich pak na nějakou určenou dobu nastoupí, nebo mu praxi zaplatí rodiče (anebo si najde sponzora).

iz*
hodnocení

0x

Školné se platí na všech VOŠ,

u Vás je tak nízké právě proto, že jde o státní/příspěvkovou školu

(na soukromé by mohlo jít i o více než dvacetinásobek)...

Ohledně placení za praxi se obraťte na ředitele školy,

případně na toho, u koho praxi vykonáváte (s kým máte uzavřenu smlouvu).

Odborná praxe by podle mne neměla spočívat jenom v "pomocných" pracích,

ohledně obsahu praxe bych se také obrátila na vedení školy.

petrka*
hodnocení

0x

No vidíte a utečencům platí všecho, a těm co zůstanou i školy. Napište na Úřad vlády, že když mají na podporu muslimů, tak musí mít i na vaše studium. Nebojte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]