Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nové studium na VŠ

Od: klima® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, předně bych upozornila, že je mi už 25 let, takže se moc nedá aplikovat standardní postup nástupu na VŠ, kde stát (údajně - nikdy jsem to neviděla černé na bílém) dotuje VŠ jen do 26 let. Pracuji na HHP, takže potřebuji navíc kombinované studium. Vystudovala jsem bakaláře - geologii, a teď po třech letech jsem si říkala, že by se mi líbilo geologii - resp. zeměpis učit (na 2. stupni ZŠ nebo na SŠ). Počítám s dvouoborovým studiem (ráda bych dějiny umění se zaměřením na vzdělání - prostě výtvarka). Mám ale několik problémů, protože se prostě ani po letech na webech škol (vysokých) nevyznám.

Takže mám několik dotazů: počítám s bc. (3 roky) a následně mgr. (2 roky) kombinovaného dvouoborového studia Zeměpis se zaměřením na vzdělání/Výtvarná výchova (Dějiny umění) se zaměřením na vzdělání. Lze vůbec toto někde studovat? A také - jaké budou poplatky? Kolik mě to prostě bude stát? Prohledávala jsem web Karlovky (chci studovat v Praze), a i když jsem tam nějaké poplatky našla, na svůj dotaz jsem tam odpověď nenašla. Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, stát dotuje VŠ do 26 za předpokladu, že je jedná o jedno (případně i navazující) studium. Za další studium (tj. ukončení jednoho oboru bez titulu a přechod na jiný obor, a za překročení standartní doby studia (což je většinou u bc. 3+1 a mgr. tuším 4+1 nebo 5+1) se platí, to je to, co se vztahuje na tebe. Na masárně jsem platila pár let zpět 2000,- měsíčně, na webu teď uvádějí 15 000,- za školní rok.

Na webu UK se uvádí částka za každých započatých 6 měsíců v zaměření třeba Učitelství pro základní školy (nebo střední), Specializace v pedagogice, jsou tam i Dějiny umění a Humanitní vědy. Pohybuje se to od 12 000,- do 14 500,-, mrkni do tabulky. cuni.cz/...

doplněno 25.08.15 21:03:

Paw - skutečně, věk nerozhoduje.*palec* Ale pro Kolikokoli to bude další (a nenavazující) studium, a to už bude zpoplatněné.

doplněno 26.08.15 12:00:

Kolikokoli - volala bych přímo studijní oddělení vybrané fakulty.

hodnocení

No, já tam právě vidím "poplatek za další studium" je 0 kč, ale poplatek za "delší studium" je právě těch xy tisíc.

paw*
hodnocení

0x

Kolik budete platit vam povi jedine na studijnim, ale nemelo by to byt nic. Bratr ted dodelal VSB, zacal ve 28 a neplatil ani korunu.

Mel bych takovy OT dotaz. proc studovat Bc znovu? To se nejde prihlasit na Mgr rovnou?

hodnocení

Není to navazující. geologie a geografie jsou rozdílné obory, i když se oba učí na geologické fakultě. Ale u toho zeměpisu je to ještě navíc pedagogické - tj. různá dětská psychologie atd. Prostě jsou to dva různé obory.

vilik*

Zkusím odpovědět, neručím za to, i když myslím, že je to správně. Studovala jste bakalářské studium 3 roky, máte tedy rok bezplatně, další dva doplatíte. Magisterské jste nezačala, bude tedy zdarma, pokud ho dokončíte včas. Pokud jste bakalářské nestihla za tři roky, o to víc zaplatíte. Přesný výpočet placené doby zjistíte na studijním. Možná si troufnete kombinací individuálního studijního plánu a možnosti přerušení placený čas zkrátit, pokud to škola umožní, ale to musíte opět konzultovat se školou. To už je o vynechání semestru a dvojnásobné porce zkoušek v dalším roce, nebo v mimořádných termínech, takže komplikace. Možná odpoví někdo, kdo je sám teď na škole. Uvidíte. Závazné informace ale stejně dostanete pouze ve škole.

gzkftzktr
hodnocení

0x

1) Věk 26 let znamená, že za vás stát hradí zdravotní. Což vás nemusí zajímat, když pracujete a hradíte ho z příjmu.

2) Pokud jste úspěšně dokončila Bc. a úspěšně dokončíte další Bc., nehradíte nic! Ale musíte dokončit.

3) Mgr. také nehradíte.

vilik*

To s tím bc není pravda.

dnxcgnxf

Ale to, co píšete vy, taky ne. Za druhé úspěšné studium se sice platí, ale nějaká směšná částka - třeba 2000 - takže skoro nic. Zatímco to, co počítáte (4 roky zdarma a další platba - a to už je větší platba 10-30 000), pro dvě úspěšná studia neplatí.

vilik*

Máte pravdu, napsal jsem blbost o bakalářském studiu, špatně jsem v 58 si vyložil tu pasáž o dokončeném a nedokončeném studiu. Nicméně uvedl jsem, že nemusím mít pravdu, i když si to myslím. Našel jsem ceník poplatků, asi jako každý, kterého téma zajímá. A poplatek za další studium je uveden. Sice pro někoho směšné necelé 3000, ale je. Já nikde o přesné částce nepsal. UK má v popisu, že poplatek sice vyměří, ale stanovuje na 0. Proto si myslím, že nejlépe se obrátit na studijní dané školy, ať jsou informace správné. A myslím, že pokud je tazatelka rozhodnuta studovat a je rozumná, už to dneska udělala. Tímto asi debata nějak ztrácí smysl. Přesto se znovu za uvedenou nepravdu omlouvám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]