Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná četba Kytice

Od: jojozkaa* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

je Kytice balada nebo není?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

requiem*
hodnocení

3x

Rozhodně ne! Letos jsem maturovala a naše češtinářka si na tom obzvlášť zakládala. Kytice je sbírka 13 BÁSNÍ, z nichž převažuje forma lidové balady, ale zahrnuje další žánry a druhy lidové epiky: pohádka (Zlatý kolovrat), pohanský mýtus (Polednice), místní lidová pověst (Poklad) i legendy barokního a náboženského ladění (Záhořovo lože), lyricko-vlastenecká báseň (Kytice). Kdybychom u maturity řekli, že Kytice obsahuje balady, tak nás rovnou vykopnou. :) čili nikdy nemluv o povídkách, baladách nebo něčem takovém, vždy použij slovo báseň.

jojozkaa*
hodnocení

Takže je to sbírka 13 básní, které se liší žánrem. Co je tedy ta Kytice a Věštkyně?

requiem*

To jsou lyricko-epické básně. Obě mají motiv národního smutku a vyjadřují naději a snaží se poukázat na problémy v českých zemí.

Jojožko, četla jsi je? Přečti a přemýšlej. Nebudeš se muse ptát.

hodnocení

0x

Kytice je sbírka balad, takže ano.

jojozkaa*
hodnocení

Já se ptám z toho důvodu, že jsem našla nějaké rozbory na netu a ve třech bylo, že Kytice a Věštkyně nejsou balady.

hodnocení

0x
Zdravím.
Ano,Kytice je sbírka balad.
/Neopisuji/.
Jenom bych ještě chtěla dodat,že to je pro mě srdeční záležitost.
Miluji tuhle sbírku,je úžasná :)
doplněno 24.08.15 22:38: Pletu se? To mě mrzí *hi*
Každopádně je to nádherné !
doplněno 24.08.15 22:50: cs.m.wikipedia.org/...
doplněno 24.08.15 22:53: Takže se nepletu.
Věděla jsem to...
Já jsem bývala také češtinářka a za nás to opravdu byly balady !
Hmm,zajímavé,změna osnov,či myšlení?...
requiem*

Wikipedii v tomto rozhodně nevěřit. :) říkám, mám to z první ruky od češtinářky z prestižního gymnázia.

requiem*

Když si vypůjčím definici balady, tak je to lyricko-epický veršovaný útvar mnohdy s ponurým, strašidelným dějem a většinou nešťastným, někdy až tragickým koncem. Toto se píše na Wikipedii, ale vyjímečně se s ní ztotožňuji, takhle jsme se to učili i my. Ale né všechny básně přece mají ponurý děj a nešťasný konec- ano, taková Svatební košile je typická balada, ale například Kytice nebo Poklad takoví určitě nejsou. Zlatý kolovrat to je třeba typická pohádka, i když hodně morbidní.

Spíše změna systému, protože za dřívějších dob se určitě žáci "nepatlali" ve všem, tak jako my. (soudím podle vyprávění rodičů) Například hledání jazykových prostředků- kdo se před 20 lety učil o chiasmech, oxymóronech, paralelismu, zeugmě a dalších.. :-D

mp*
hodnocení

0x

Hlavně je úplně jedno, co to je (to stejně hodnotí jen kritici a další vědci, a zkoušejí profesoři), ale je výborná, přesná a trefná. Je to o životě. Sám si jí při smutných večerech recituji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]