Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit, co s tím. Nyní mi jde synek na technickou SŠ, ale jeho psaný projev je přesným opakem krasopisu. Disgrafik není. Je spíše líný, nedává si záležet, nemá (absolutně) vycvičenou ruku. Na PC ovšem píše poslepu skoro všemi deseti, to jo. Jestli si bude psát na SŠ poznámky -sešity z dějepisu a pod. předmětů, stylem jakým píše, to mě-jemu asi vadit nebude a nějak to dá, ale bojím se že matika, fyzika, grafy, rysy a podobné exaktní předměty ho budou kostit, protože prostě pokud nemá logicky a přehledně a čitelně vedené záznamy, tak to prostě nemůže uspokojivě dát, či s enormní námahou. Problém je ten že on to prostě po sobě nepřečte, logicky audiozáznam v mozku výkladu učitele jako každý zpola zapomene za pár hodin.
Co mám dělat? Mám ho vrátit do první třídy? Má dělat reparát z písanky. Mám dát x litrů nějakému písmomalíři, ať si ho vezme na pár hodin/dní do parády? Jak to vidíte? Díky : )
Od první třídy ZŠ mám problémy s úpravou, otec - puntičkář na to dodnes upozorňuje: "Váš syn je bystrý, myslí mu to logicky, pamatuje si, ale ta ÚPRAVA!" Na průmku jsem šel, dokonce na konstrukční obor. Tam jsem dostal takovou čočku, že se mi i to písmo zlepšilo. Takže dnes mám dva styly psaní: Poznámky (jak levou zadní) a technické písmo (to nerozeznám od otcova puntičkářského). Takže to jde. Jen je třeba zatnout zuby a taky kvalitního, tj. důsledného pedagoga.
Mj. nakonec prošli i ti čuníci. A jak píše Jethro, dnes je jiná doba, na úpravu se už neklade takový důraz. Blbý je, že to po sobě junior nepřečte. Ale to je jen a jen jeho boj...
Mám stavebku a chtěli po nás umět trochu"kumštu" tak se psalo ještě hodně ručně.Od mala maluju,takže ruku mám "rozepsanou"ale přiznám se,když nám diktovali poznámky a zápisky,tak to dodnes nepřečtu,plantala jsem styly písma,byla nervozní a konec slov mi někdy i chyběly...a taky nejsem dislektik,disgrafikRysy a jiné práce jsem zvládala celkem v poho.
Pokud jde hlavně aby zvládl rysy,nákresy...tak jedině trénovat"písanky"Na A4 psát texty v tech.písmu .Kreslit rukou rovné čáry(bez pravítka)kruhy a jiné geometrické tvary,aby ruka získala lehkost a nebála se.Jinak jak tréninkem to nepůjde.Taky ať si najde ideální průpisku.Myslím,že to je taky hodně důležité.Mi se třeba úplně blbě psalo s takovýma co mají"tvrdý"hrot a píší tence.Lepší byly takové ty s měkkou tuhou a dobře se boří do papíru...ať prostě zkusí více průpisek a per a najde si ideální.
Byl jsem úplně stejný a technické kreslení (respektive technické písmo) na průmyslovce byla moje noční můra (taky díky učitelce, která byla na tyhle věci docela přísná). No ale nakonec to taky šlo. A dnes dělám ve fabrice, kde je celé patro konstruktérů a nikdo z nich nedržel tuš a pero v ruce ani ve snu komplet všechno se dělá na počítačích.
Co se týká vlastních poznámek, jak si to udělá, tak to bude mít.
A není sám !. V mé rodině jsou hned dva případy,kteří jsou na tom podobně.Bohužel fenomén dnešní doby je takový.Dnes je trend vše psát pokud možno elektronicky,nepíší se dopisy atd...,máme přece mobily a SMS. Chci tím říct, že v dnešní době není moc možností, jak" trénovat" tzv. vycvičení ruky,snad jen v té škole.Ale někde už ani to ne, používají se přece počítače.Váš syn jde na technickou SŠ, určitě dělal přijímací zkoušky, tak to zas tak špatné s tím psaním nebude.Můj vnuk s tímto škrabopisem úspěšně studuje už na VŠ.Váš syn má ukončenou základní školu, nepohlížejte tak pesimisticky (kvůli jeho písmu )na další jeho vzdělání na střední škole.S přibývajícím věkem (rozumem),si jistě sám přijde na to, jestli chce úspěšně proplout dalším studiem, co pro to udělat.Počínaje snahou o čitelnější písmo.
Podporujte syna v řádném psaní na klávesnici. Pokud mu nejde rukopis, nic s tím neuděláte a hlavně to v životě potřebovat moc nebude. Minimálně dalších 20 let bude k dispozici cosi, jako PC. Pak se to asi posune do úrovně lidské mysli. Dle mého je důležité zcela ovládat PC + základní Office, mobil, tablet (ne hraní kravin). Na nějaký krasopis se zhluboka vykašlete a směrujte ho do oboru, kde to nepotřebuje. Poradil bych - právník. Není univerzálnější a výnosnějšího oboru. Tam tužku nepotřebuje, ale klávesnici a Word, Excel, případně PP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.