Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správné slovení vyučujícího

Od: kecerad odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

prosila bych o radu. Jak se oslovují ti, co učí na vysoké škole (fakultě)? Chodím tepřive na střední a jelikož má moje škola dlouhou historii, tak oslovujeme vyučující jako paní profesorko/pane profesore. Když jsem však potřebovala něco jednomu vyučujícímu, který mě učí na této SŠ, tak jsem za ním musela právě na fakultu, kde také učí. A když se mě tam někdo ptal, koho hledám, řekla jsem ze zvyku pana profesora + příjmení. Bylo mi však jemně vytčeno, že to není profesor, do toho že to má ještě hodně daleko a že je to, a teď nevím, zda jsem dobře rozuměla, doktor (nebo snad děkan?). Před jménem má titul Ing. a za jménem Phd. Jak to mám příště na té fakultě říci?

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, zásadně oslovuji tím titulem, který má dotyčný před jménem. Pokud je někdo exot co si potrpí na maličkosti, tak pokud je PhD., tak můžete i pane doktore. Nicméně, když nevím a jsem na VŠ je univerzální pane profesore to se nikdo urazit nemůže.

paw*

Osloveni odborenho asistenta nebo doktoranda titulem "pane profesore" pekne faux paux. Zasadne jeho nejvyssim dosazenym titulem.

kutululu
hodnocení

2x

Na vysoké škole se vyučující oslovují nejvyšším dosaženým titulem. pravidla.cz/...

iz*
hodnocení

2x

Na středních školách učí středoškolští učitelé.

Na některých SŠ se nesprávně používá oslovení profesor/profesorka,

ale správné oslovení je pan/paní učitel/ka.

Na VŠ použijte nejvyšší titul před jménem.

charlie7
hodnocení

0x

Teď jsem si představil, když přijdete k vyučujícímu a oslovíte ho licenciáte teologie *smich**smich**smich*

dusger*

Až tazatelka na té vysoké škole bude studovat, jistě správné oslovení najde. Ale nyní je to její profesor, nechá si tak od studentů SŠ říkat a nevidím nic špatného či trapného na tom, když ho tak osloví i jinde, třeba i na půdě VŠ. Pokud by vyžadoval něco jiného, měl s tím studenty včas seznámit. Spíš naopak, přišlo by mi divné, pokud je pro studenty profesor, aby ho ve vedlejší budově oslovovala jinak. Při dotazu na něj nic nepokazí použitím běžného oslovení "PAN".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]