Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jdu do 4. ročníku na sš a potom bych se chtěl asi věnovat pedagogice. Učit buď na 2. stupni zš a nebo na sš.
Mám ale dotaz, četl jsem si weby různých škol a nejsem z toho vůbec chytrý. Řekněme, že chci učit např. kombinaci Aj + matematika (třeba) nebo Aj + Nj, jaké mám možnosti?
Musím jít na pedagogickou fakultu a studovat učitelství pro zš/šš dvouobor bakaláře Aj + mat? a potom pokračovat na magisterském ve stejném zaměření a nebo můžu studovat bakaláře nějaké učitelství pro zš/sš a až v navazujícím magisterském si zvolit kombinaci co chci učit? Nebo můžu studovat na pedagogické např. Angličtinu a na přirodovědecké matematiku? Viděl jsem také, že angličtina se učí i na filozofické a jedna holka psala, že bude učit na sš a studuje filozofickou (aj), tak jestli to je pravda, tak nechápu proč je pedagogická, když můžu vystudovat konkretní předmět někde jinde. Je ochoten mi to někdo vysvětlit, děkuji.
Projděte si weby a nabízené programy pedagogických fakult, řekne Vám to k tomuto dotazu více.
Běžně se studuje např. Učitelství pro 2. stupeň ZŠ, dvouoborové, ale existují i jednooborové, ty jsou častější u SŠ. Dvouoborové znamená, že jedním Vaším oborem je Anglický jazyk a druhým Matematika (např.). Součástí studia je i tzv. "společný základ" - psychologie, pedagogika, didaktika ale i etika podobné předměty.
Nevím přesně, jak je to s těmi filozofickými fakultami, ale např. FF UK nenabízí učitelský obor. Angličtina a další jazyky se tam studují jako takové, ne v souvislosti s učením, takže jste pak super odborník na angličtinu, ale dál nic. S tímto oborem můžete překládat, tlumočit, samozřejmě učit v jazykových školách. Se současnou právní úpravou nelze učit na ZŠ a SŠ, pokud nemáte učitelský obor. FF UK nabízí ale studium obecné pedagogiky a u té nevím, jak to je s uplatněním v učitelství.
Snad mě někdo doplní.
Ještě dodám, že některé fakulty mají možnost, aby si uchazeč sám vybral jakoukoliv kombinaci (např. TV - VV, jinde mají na vybranou jen z určitých kombinací (např. AJ - ČJ, AJ - OV, AJ - MA, ale už ne AJ - VV). Vaše kombinace AJ - MA/NJ je ale docela běžná, takže se toho snad nemusíte bát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.