Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jdu do 4. ročníku na sš a potom bych se chtěl asi věnovat pedagogice. Učit buď na 2. stupni zš a nebo na sš.
Mám ale dotaz, četl jsem si weby různých škol a nejsem z toho vůbec chytrý. Řekněme, že chci učit např. kombinaci Aj + matematika (třeba) nebo Aj + Nj, jaké mám možnosti?
Musím jít na pedagogickou fakultu a studovat učitelství pro zš/šš dvouobor bakaláře Aj + mat? a potom pokračovat na magisterském ve stejném zaměření a nebo můžu studovat bakaláře nějaké učitelství pro zš/sš a až v navazujícím magisterském si zvolit kombinaci co chci učit? Nebo můžu studovat na pedagogické např. Angličtinu a na přirodovědecké matematiku? Viděl jsem také, že angličtina se učí i na filozofické a jedna holka psala, že bude učit na sš a studuje filozofickou (aj), tak jestli to je pravda, tak nechápu proč je pedagogická, když můžu vystudovat konkretní předmět někde jinde. Je ochoten mi to někdo vysvětlit, děkuji.
0x
Projděte si weby a nabízené programy pedagogických fakult, řekne Vám to k tomuto dotazu více.
Běžně se studuje např. Učitelství pro 2. stupeň ZŠ, dvouoborové, ale existují i jednooborové, ty jsou častější u SŠ. Dvouoborové znamená, že jedním Vaším oborem je Anglický jazyk a druhým Matematika (např.). Součástí studia je i tzv. "společný základ" - psychologie, pedagogika, didaktika ale i etika podobné předměty.
Nevím přesně, jak je to s těmi filozofickými fakultami, ale např. FF UK nenabízí učitelský obor. Angličtina a další jazyky se tam studují jako takové, ne v souvislosti s učením, takže jste pak super odborník na angličtinu, ale dál nic. S tímto oborem můžete překládat, tlumočit, samozřejmě učit v jazykových školách. Se současnou právní úpravou nelze učit na ZŠ a SŠ, pokud nemáte učitelský obor. FF UK nabízí ale studium obecné pedagogiky a u té nevím, jak to je s uplatněním v učitelství.
Snad mě někdo doplní.
Ještě dodám, že některé fakulty mají možnost, aby si uchazeč sám vybral jakoukoliv kombinaci (např. TV - VV, jinde mají na vybranou jen z určitých kombinací (např. AJ - ČJ, AJ - OV, AJ - MA, ale už ne AJ - VV). Vaše kombinace AJ - MA/NJ je ale docela běžná, takže se toho snad nemusíte bát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.