Nejste přihlášen/a.
dobrý den, tak mám zase problém s rovnicí :D .. včera mi tu někdo poradil, jak spočitat exponencialni rovnici bez logaritmu ( logarimi moc nemusim :D ) tak jsem tu zase .. tentokrát se dvěma a přímo Logaritmickýma rovnicema:
Log3X4-Log3X3=2 a Log8(X+1)+Log(X-1)=Log88
u první nevym co s tou dvojkou na konci a u druhy mi nějak nesedí že prostřední Logaritmus je dekadickej a zbylí 2 maj základ 8 ...
nejradči bych byl kdyby mi někdo pomoch a vypsal celej postup, ale budu rád i za radu co s tím :D
4log3x - 3log3x = 2
log3x = 2 (obe strany hodit do mocniny 3)
3log3x = 32
x = 32
x = 9
(pripadne uz primo ve 2. radku jde psat z definice logaritmu, že x=32)
2.priklad: vyuzij vzorec logba = logca / logcb
Tim lze "menit" zaklady logaritmu:
log8(x+1) + log8(x-1)/log810 = 1
Fuj, to je osklive. Nejak me nenapada,co s tim, krome pochopitelneho (x+1)log810(x-1) - 10 = 0
Asi v tom zadani bude preklep a vsechno to ma byt log8.
doplněno 14.08.15 09:52:Neco mi tam v te "osklive" rovnici vypadlo
(x+1)log810(x-1) - log810 = 0
doplněno 14.08.15 10:13:log810 je zhruba 1,1 coz je skoro 1, takze rovnice ma pak tvar: (x+1)(x-1) - 1 = 0 a to ma reseni x1,2=±√2. Skutecna reseni nebudou zrejme moc daleko.
Druhý přiklad vychází na první pohled divně. Jdu na kafe a pak se na to podívám, zatím by mohl tazatel zkontrolovat, jestli se nepřepsal v zadáníé.
Omlouvám se, zrušilo mi to indexy, Ale snad je to srozumitelné
dekuji moc za pomoc, příklady mám z učebnice pro 2. ročník střední školy takže se bude asi jednat o chybu v zadání (přepsané jsou dobře) mněli by to být základy logaritmú takťe nějaká Newtonowa metoda asi nepřicháztí v úvahu :D
Dobrý rozbor. Mimo jiné je z něj vidět, že ...
Vas rozbor je mnohem zajimavejsi. Velmi hezke cteni. Ja to takhle daleko pri rychlem psani sveho prispevku ani nedomýšlel.
Skutecna reseni nebudou zrejme moc daleko.
Co na to rika Wolfram?
x=1,41678004... (√2 = 1,41421356...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.