Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkoušky, semestry? Vejška Help

Od: petan* odpovědí: 18 změna:

Čaues, mám takovej trochu problém.. Koncem září nastupuju na VŠ... Trápí mě několik věcí které tak něják nemohu nikde najít..

Prvně takové ty důležitější :

Vím, že se předmět zakončuje ústní, písemnou (či kombinací obojího) zkouškou, pokud tu zkoušku nedám jak se to pak řeší? Je nějáký určitý počet pokusů a po vyčerpání těchto pokusů je to jak?

Za 3 roky musím získat nejméně 180 kreditů, ideálně tedy 60 kreditů za studijní rok. Co když jeden rok si jich dám méně třeba 54 a další více? Vadí to něčemu?

Musím se na VŠ, učit každý den? Či před zkouškami? Jak dlouho před zkouškami jste se učili?

Z čeho se učit? Jdu na prezenční formu studia.. Na přednášky budu vždy chodit.. Mám se tedy učit hlavně z přednášek + třeba otevřít povninnou literaturu? Či mě na těch přednášákách profesor řekne co z té literatury se zhruba učit? Ty povinné knihy jsou opravdu až moc objemné.. (500 stran..).

Jak moc rychle při samostudiu postupovat,učit se.. Pokud se budu učit sám, jsou mi přednášky nějákým referenčním bodem, kde bych se ve svém samostudiu v dané látce měl zhruba nacházet? ( Například budem probírat téma z ekonomiky podniku, tak zda bych měl ve svém samostudiu měl být zhruba u stejného tématu..)

Díky moc!

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aki*
hodnocení

1x

Ahoj,

učím na technické VŠ, mám svůj předmět, z kterého studenty také zkouším..

Budeš studovat prezenčně - choď důsledně na přednášky a dělej si své zápisky (doporučuji klasicky rukou do sešitu, ne do PC, zapamatuješ si víc). Seznam se předem s osnovou daného předmětu a snaž se doplňovat si informace i odjinud.

Doporučuji učit se průbežně v semestru, bude toho dost. Předmětů bude víc a termínů omezeně, dobré je si zkoušky naplánovat v předstihu, já se učil na zkoušku cca týden. Choď na předtermíny, zkoušející nejsou ještě moc frustrováni :) A zpravidla na ně chodí lepší studenti.

Je 100x lepší přemýšlivý student, než stroj, co si pamatuje pár slide bez souvislostí a "zabije" ho pár otázek "proč".

Případné problémy (kredity..) řeš ihned, neboj se zeptat na studijním oddělení.

A hlavně... Studium na VŠ není jen o znalostech, ale i o umění zorientovat se v množství informací, přemýšet o nich, vybrat důležité a umět si to zdůvodnit, improvizovat, zvládat stres, stanovit si svoje priority, jednat s lidmi.

Přeji mnoho zdaru!

petan*
hodnocení

Ahoj,tak to je super že se někdo ozval takhe přímo, jakožto profesor :).

Takový ten styl nadrť za zapomeň mě provázel právě během střední, ale tedy jen z ČJ apd... Z techniky naštěstí ne takže o to to budu mít jednodušší...

Jináč o předtermínu jsem se dozvěděl prvně, předpokládám že o něm kantoři dají vědět a můžu si předtermín vzít z libovolných předmětů. A jináč napadlo mě tak, ten předtermín se počítá i do těch 3 pokusů které budu mít? Nemohl bych jen tak jakoby na zkoušku si to předem vyzkoušet.. Přecejenom nervozita je, jako u maturit.. Byť asi naprosto zbytečná.. Nakonec to dopadlo vysoce nad očekávání..

Jináč děkuji za odpověď a omlouvám se za blbé dotazy.. Bohužel v rodině nikoho s VŠ nemám a tak nemám s kým o tom pokecat.. :)

hm*

Jestli je to pořád jako kdysi, tak předtermín je normální zkouška (tzn. počítá se do těch 3 pokusů), jenom probíhá ještě před začátkem oficiálního zkouškového období. Předtermín ale nemusí být vůbec vypsán, záleží na zkoušejícím.

ctenar*

Nemohl bych jen tak jakoby na zkoušku si to předem vyzkoušet.
V prvaku zacni zkouskou z tech nejjednodussich predmetu, at se trochu rozkoukas a tezkou zkousku delej az jako zhruba treti nebo ctvrtou. Nedelej ji az jako posledni - nech si cas na pripadne opravne terminy a pamatuj, ze ke konci zkouskoveho uz nemusi byt volna mista (lidi tezke zkousky odkladaji a je take hodne opravkaru u tezkych predmetu).

aki*

Předtermín může být a nemusí, záleží na učiteli. Většinou bývá vypsán v posledním týdnu semestru, který je náročnější, protože potřebuješ získat zápočty (za docházku na cvičení, projekt atd), abys vůbec ke zkoušce mohl jít.

Tedy pokud je konfigurace předmětu zápočet + zkouška. Některé mohou končit jen klasifikovaným zápočtem.

Jak píší další, seznam se se studijním řádem, počet pokusů na zkoušku se může od fakulty lišit. Na ČVUT jsou 3 pokusy na jeden zápis předmětu, pak si jej musíš zapsat znovu (obyčejně za rok), tj. máš celkem 6 pokusů předmět udělat. Pokud je povinný a nedáš to na šestý pokus, končíš. Osobně bych byl pro zavedení řádného a opravného termínu, na ČVUT to tak bývalo a jak tu čtu, jinde tak fungují. Studenty by to víc motivovalo k přípravě :))

Předtermín se samozřejmě počítá a jít zkoušku jen zkusit moc nedoporučuji, nasere to a ztratíš čas :) Spíš se zeptej někoho, kdo na ní už byl, jsou i různé weby Tvých předchůdců, kde můžeš najít vzorová zadání atd...

A neboj, nebudeš studovat sám :)

Kdyby Tě něco napadlo, napiš...

petan*
hodnocení

Dobře chápu, a pobral jsem i to ( doufám že dobře) že je nejlepší během zkouškového období si zapsat ty zkoušky co nejdříve, abych měl pak čas více času na případné opravné termíny...

A kdybych předmět nedal a zapsal si ho další rok, tak mám akorát práci navíc, jináč klasicky pokračuji ve studiu..

Jináč zatím jsem nikdy reparát nebo opakování ročníku nedělal, pravděpodobně to snad ani nevyužiji ale rozhodně chci mít a je důležité mít o těch věcech přehled.. Přecejenom je to už "vyšší level"..

Studijní řád proštuduju, vůbec mě ho nenapadlo hledat..

Když bych něco potřeboval, určitě si tě dovolím s tím obtěžovat :D ( Pokud tě výrazně neotravuji..)

Tímto bych rád poděkoval všem kteří mě poradili, cením si toho!

paw*
hodnocení

0x
Hodne stesti na VS.
- kdyz nedas zkousku, mas na ni jeste dalsi 2 pokusy (celkem 3). A pokud se ani to nepovede, muzes si predmet zapsat dalsi rok a zase mas 3 pokusy. Pokid ani tyto nedas, tak si skoncil.
-na konci kazdeho akad. Roku se dela soucet kreditu. Pokud jich mas dostatek, postupujes dale. Zoravidla to byva 30kreditu. Jestli mas malo, koncis. Po 1. Semestru se dela soucet tez, pak vzdy az po roce.
-ucit se hlavne z prednasek a ze skript. Kolikrat ale prednasi presne to, co je v knizkach. Zalezi jak kdona po par prednaskach zjistis, co je dulezite.
-mnozstvi uciva zavisi nanpredmetu. Nekdy muzes mit ke zkousce body ze cviceni a proto se ucisncely rok. Jindy to neni treba.
To co sem napsak muze mit kazda skola trosku uoravene. Treba navaznosti predmetu ci konteolou studia. Ale podle popisu jdes na ekonomiku, coz je takovy tezsi gympl. Neni se ceho bat, absolventu ekonomie jsou plne pracaky :). Pardon, ale trochu slov na povzbuzeni sem si nemohl udustit. At te skola bavi!
petan*
hodnocení

Je to tak trochu ekonomika s informatikou, jináč ta tvoje slova povzbuzení mě pohladila po duši :D .

Takže je si třeba lepší zapsat víc nedobrovolných předmětů abych těch kreditů měl v lepším případě víc? Nějáká ta rezerva..

Jináč moc díky za odpověď :)

paw*
Distanes plan s predmety k tvemu oboru. A tam jsou povinne a volitelne. Z toho si vyberes. Nebudes tam sam takovy zajda a VS je ino zorientovani se v novem prostredi. Tak si nech darit a kal hlavne vnlravaku. S vyssimi rocniky uz nebude tolik casu.
petan*
hodnocení

Je to trochu větší blázinec oproti střední, hodně věcí co si člověk musí ohlídat to zorientování se snad půjde.. I když ze začátku to je celkem šok... ( Proto už se na to dívám s předstihem ) , Jináč prvák prokalím , ale s rozumem... Že jsem ty zkoušky složil se oslavit ale musí :D

jerrysek*
hodnocení

0x
Jen pozor na VŠE v Praze, tam žádné tři pokusy nefungují.
xy

taky jsem nad třemi pokusy utřela slzu -))

ctenar*
hodnocení

0x

Skola ma urcite na webu svuj Studijni rad. Stahni si ho a precti si ho. Je tam vysvetlenych hodne veci.

doplněno 14.08.15 07:56:

Z čeho se učit?

Kazdy prednasejici ma u zkousky jine pozadavky. Typicky zapisy z prednasek + precteni jim doporuceneho skripta (ktere casto on sam napsal) je dostatecna priprava.

Kdyby to, co rika na prednaskach, nebylo dulezite a podstatne pro ten predmet, tak tim vykladem nebude travit 3 mesice. On ma vice dulezitejsich starosti nez zaplacavat cas blabolenim o kravinach. Jeho hlavni funkci na te skole je badani/vyzkum. To uceni je nezbytne zlo. Cim drive na co nejmene pokusu udelaji lidi zkousku, tim mene starosti s tim bude mit a tim vice casu bude mit na svoje veci.

fex
hodnocení

0x

Na MUNI v Brně taky tři pokusy nefungují. Máš vžycky řádný a opravný. Pak je možnost využít druhého opravného, ale jenom 3x za studium.

Jinak bych řekl že studium je velmi individuální a že záleží na každém z nás. Určitě budou i předměty, které tě bavit nebudou a do kterých tak nadšený nebudeš. Někdo se na zkoušku učí týden a nedá ji, jiný zase den a dá ji. Ono je to strašně individuální, ale pokud ti vydrží tvůj přístup, mělo by to být OK.

petan*
hodnocení

Nakouknu do studijního řádu, ( Jsem trochu zbrklej ani mě ho nenapadlo hledat)..

Jináč s tou individualitou chápu.. Každý to má jinak a je to škola od školy avšak můj přístup je neměnný :)

host*

Dovolím si nesouhlasit, na MUNI můžeš mít druhých opravných pokusů, kolik chceš. Pokud neuděláš na potřetí, opakuješ předmět v dalším nejbližším semestru, kdy je předmět vypsán. Tam už máš ale jen jeden termín řádný a jeden opravný. Pokud neuděláš ani na 5. pokus, končíš.
A to platí i pro tzv. Cčkové předměty - tedy nepovinné. Jakoukoli pitomost, co si dáš na zaplácnutí kreditů, musíš splnit. Vím o lidech, kteří takhle skončili (pro ně) na úplně nepotřebném předmětu - jen byl třeba za hodně kreditů.

doplněno 20.08.15 09:21:

A pro postup do dalšího semestru je potřeba min. 20 kreditů nebo v součtu ze dvou po sobě jdoucích semestrů (např. jarní 2014 podzimní 2014 nebo podzimní 2014 jarní 2015) min. 45 kreditů. Takže máš možnost si s kredity hrát podle toho, kolik máš času, jestli máš těžké předměty a nechceš se zabývat nějakými nepodstatnými, jenom abys měl 30 kreditů. Já si např. v prvním semestru dala 27 kr., abych se trošku rozkoukala, ale zároveň abych měla rezervu na těch 20 na postup. Ve čtvrtém semestru jsem měla 42 kr. a 19 předmětů a zvádnout se to dalo úplně v pohodě. Na začátku bych ale volila cestu nejmenšího odporu.
A ne všude se dostávají už zpracované rozvrhy.
Upozorňuji, že takhle je to na MUNI. Nevím, jak na ostatních školách.

fex

Na FI MUNI to bylo ještě před pár lety tak, že byly pouze tři druhé opravné pokusy za celé bakalářské studium. (vlastní zkušenost)

host*

Teď už je to možná jinak. Právě studuji FF.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]