Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr knih

Od: chica7 odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

máme si do čtvrťáku vybrat alespoň 4 knihy, které budeme číst. Mohli byste mi něco doporučit? Vím, že je na internetu hodně hodnocení a recenzí, ale říkala jsem si, že se můžu taky zeptat. :)

Zatím mě zaujala kniha Báječná léta pod psa, Spalovač mrtvol a Obsluhoval jsem anglického krále. Nerada bych si vzala z tohoto seznamu poezii, protože nesnáším vysvětlování, co tím autor myslel, a nebo povídky, protože se mi to většinou plete. *smich*

Děkuji.

Knihy:

Čapek Karel - Povídky z jedné a druhé kapsy (Ukdradený kaktus, Případ s dítětem, Zločin na poště)

Čapek Kael - Bílá nemoc

Pujmanová Marie - Předtucha

Kožík František - Největší z pierotů

Drda Jan - Němá barikáda (Vyšší princip, Hlídač dynamitu, Zákeřník)

Seifert Jaroslav - Maminka (Maminčina kytice, První dopis mamince, Všední den, Petrolejová lampa, Maminčino zrcátko)

Škvorecký Josef - Tankový Prapor

Fuks Ladislav - Spalovač mrtvol

Procházka Jan - Ucho

Kryl Karel - Kníška Karla Kryla

Hrabal Bohumil - Obsluhoval jsem anglického krále

Havel Václav - Audience

Viewegh Michal - Báječná léta pod psa

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

gusto
hodnocení

0x

Povinná četba vnucuje knihy, které četli učitelé ve svém mládí. Jestli máte možnost svého vlastního výběru, zkuste třeba

Václav Kliment Klicpera - Jan za chrata dán. Také si název divadelnío kusu zadejte do googlu a zjistíte další zajímavosti o tomto zvolání a tím můžete rererát o přečteném díle oživit a doplnit

František Kožík - Největší z pierotů ve vašem seznamu je dobrá volba, čtivá kniha. Také můžete přidat knihu Adosf Branaldt - Dědeček automobil nebo Evřen Čihák - Jak jsem létal a padal (bratranec Jana Kašpara, našeho prvního proslulého aviatika).

Bohumil Hrabal - nemusíte hned předepsanou knížku, to bude číst každý, zkuste třeba Moritáty a legandy, Perlička na dně, Pábitelé a podobné.

Karel Čapek - nemusíte snad jít přesně podle vodítka učitele, zkuste poctivě přečíst Čtení o pejskovi a kočičce nebo fotografickou kroniku s milým vyprávěním Dášeňka

Ilona Borská - Doktorka z domu trubačů

Ze zahraniční literatury například knihu o strašlivém účinku nejmoderjnější techniky na lidstvo

Takaši Nagai - Zvon pro Nagasaki nebo Masudži Ibuse - Černý déšť

Místo Marie Pujmanové zkuste třeba Marie Majerová - Siréna nebo Robinsonka

Místo Viewegha zkuste třeba Kateřinu Tučkovou, Petru Hůlovou, Miroslav Ivanova, Vondrušku, atd.

tlapka*
hodnocení

0x

Ahoj, pokud máte vycházet z tohoto seznamu, 100% bych brala Bílou nemoc. Dobře se čte a sdělení je jasné. :) Báječná léta pod psa jsou taky dobrá volba, navíc se dají porovnávat s filmem. Spalovač mrtvol a Anglický král jsou knížky psané specifickým jazykem, takže se o nich dá dobře mluvit a popsat, v čem jsou zvlíštní, ale ne každý je dokáže, takto napsané, přečíst - mně osobně se Spalovač četl velmi dobře, Hrabal už hůř (píše v nekonečných souvětích). U Spalovače se dá navíc dobře rozebírat psychologie hlavní postavy, vnímat plíživé náznaky válečné propagandy. Rozhodně je dobré si ho přečíst před tím, než zhlédnete film, protože už pak Kopfrknigl bude jednou pro vždy vypadat jako Rudolf Hrušínský. :D

Audience je absurdní drama, oproti Čapkovi nemá tak výrazný "děj", kterého by se čtenář mohl chytit - jde spíše o to, jak postavy využívají jazyk a navrácení motivů. No a pointa je taky absurdní. :) U Němé barikády vynikne, že je psaná začerstva po válce, že se věnuje "drobným" hrdinům. Předtucha je četba pro odlehčení, trošku dívčí románek. :) A Kožíkova knížka je psána jako biografie herce-mima, tak jestli vás to bude zajímat? :)

Všechny tyhle knížky (akorát to Ucho neznám *hi*) rozhodně stojí za přečtení, byť by se pak neobjevily na seznamu četby všechny. :)

gusto
hodnocení

0x

Zajímavé je, že doporučená literatura vysekla pouze jedno období a pouze českou literaturu. Snad smíte číst i současnou literaturu nebo přizat to, co čtete, třeba Dana Browna, Kateřinu Tučkovou, Jo Nesbo, opráski sčeskí historje a další.

V seznamu není žádná zahraniční literatura, možná jste to brali už v jiných ročnících a tento seznam je pouze seznam trvalek, které znají a vyžadují všechny učitelky.

chica7
hodnocení

Naše škola nutí všechny studenty, aby si přečetli co nejvíce knížek. Během 3 ročníků jsme tedy přečetli, co se dalo, tzn. 29 knih. Naštěstí nemusíme ten zbytek ve čtvrťáku dočítat, protože budeme opakovat a stejně bychom to nestíhali. Četli jsme postupně od nejstarších - Řecké báje a pověsti, Kristiánova legenda,.. až jsme postupně došli k těm novějším. Máme si tedy některé vybrat. Minimálně čtyři, protože se nám třeba některá nebude líbit a můžeme jí potom vyřadit.

Bohužel si nemůžeme vzít knihy, které nejsou v seznamu. Vím, bylo by to hned lepší. Knihy od Jo Nesba, Jana Eyrová, Pýcha a předsudek... to by bylo něco jiného. To bych se i na tu maturitu z češtiny těšila. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]