Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Nejdříve bych rád řekl, že takové ty věci jakože se člověk učí sám apd... Vím a jsem na to ze SŠ připraven, toho je plný internet a už jsem to četl.. ( Abyste si nemysleli že jsem se nesnažil i sám..)
Co jsem avšak nemohl najít a rád bych kdyby mne to někdo vyjasnil ( Nemám nikoho s VŠ aby mi poradil...) jsou takové věci jako :
Zapisuje se zimní a letní semestr něják zvlášť?
Co když nějáký předmět v jednom ze semestrů nesplním ( Neudělám z něj třeba zkoušku např..), můžu si ten předmět zapsat v druhém semestru téhož roku a nebo si ho zapsat i v následujícím roku abych si to opravil? Chápu to tak že abych dostal titul musím v rozmezí těch 3 let projít ze všech předmětů a získat dostatečný počet kreditů.. Takže teoreticky si to můžu opravit i následující rok?..
Koukal jsem se na jednotlivé předměty v mém oboru.. Ke každému je odkazováno na několik knih.. To musím přečíst všechny a nebo si vybrat tu která mne vyhovuje a učit se podle přednášek? Či podle přednášek a doplnit si to nějákou povinnou literaturou?
Slyšel jsem něco ve směru že pokud neudělám nějáký předmět mám na to 3 pokusy, poté opakuji ročník? Moc jsem to nepochytil..
A na konec : Je něco co byste mi doporučili? Na co bych si měl dát pozor? Nebo nějáký tip?...
Vím že to jsou asi blbé dotazy ale nevím koho bych se na ně zeptal, budu moc rád za pomoc.. Díky
1. Ano, zapisují se zvlášť, ale na letní si lze zapsat předměty již se zapisováním zimního, nicméně formální zápis (na studijním) je dvojí. Ale to už je jen formalita.
2. Předměty jsou buď v letním, nebo v zimním, když jej v zimním nesplníte, v zimním jej opakujete. Takže za rok.
3. Zbytek odstavce chápete dobře, akorát k tomu titulu tam je hlavně státní závěrečná zkouška a bakalářská/diplomová práce. Splnění předmětů a počtu kreditů je jakýmsi připuštěním ke zkouškám a obhajobě.
4. Vše, co nejvíce toho zvládnete přečíst a nastudovat. Jsou předměty, které dáte z hlavy (no, ano, trochu přeháním, a týká se to až dalších ročníků a zpravidla nepovinných předmětů), ale plno je takových, kde je třeba opravdu plno věcí přečíst a nastudovat. Liší se dle oboru, u technických často stačí nastudovat pár skript, u humanitních to chce mít všeobecný přehled.
5. Já bych Vám doporučila, abyste se nestresoval dopředu, plno věcí pochytíte v praxi. Myslím, že teď jste připraven dost, navíc první ročníky bývají takové klidnější, abyste se "rozjeli". Možná bych, pokud máte nadbytek volného času, mrkla do těch doporučených knih a/nebo upevňovala učivo ze SŠ, které budete na VŠ potřebovat. Pak na to už čas rozhodně nebude.
doplněno 22.07.15 21:53:No, ano, prošla jsem "jen" jednou VŠ, dvěma studijními obory, druhý byl ale kombinovaný, tak to nepočítám. Myslím, že je to na jednoho mladého člověka až dost, ne? Každopádně, pokud máte pocit, že moje odpověď je špatná, můžete ji takto odhlasovat
Je tedy pravda, že na jiných VŠ nejsou třeba snížené požadavky na počet kreditů v prvním ročníku? Jsem porůznu s lidmi, co můj obor studují nyní, v kontaktu, a musím říct, že co občas projde prvním ročníkem, to se nestačím divit.
Neposuzujete náhodou přirozené odpadávání studentů během prvního ročníku jako vyhazování? I na "mé" VŠ odešlo během prvního roku nejvíce lidí, ale určitě to nebylo zapříčiněno vyhazováním. Zjistili, že jim obor nevyhovuje, nebo se dostali na jinou, vysněnou, VŠ, nebo šli raději pracovat.
Každá škola má svá vlastní pravidla. Já chodila na ČZU a chodilo to tam takto: v první ročníku si studenti nemohli tvořit rozvrh podle svých vlastních potřeb, byl pevně stanoven, žádné volitelné předměty (kromě jazyka) nebyly. Na každý semestr se v interním systému student do rozvrhu přihlásil. Žádne kredity nebyly. Každá zkouška měla 3 pokusy, zkoušce samozřejmě předcházel nejdřív zápočet. Pokud student zkoušku nesplnil ani na 3.pokus, následující rok v ten samý semestr, kdy se předmět vyučoval ho s ostatními předměty daného semestru v dalším ročníku absolvoval znovu. V jednom semestru bylo povoleno nesplnění 2 předmětů. Pokud jich bylo více, opakoval se celý ročník (ale pouze ty předměty, které nesplnil). Už je to ale 6 let nazpět, takže i to se mohlo změnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.