Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet úlohy

Od: faraonka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit s matematickou úlohou. Úloha zní:

Úklid pokoje zabere mamince 30 minut. Když si pokoj uklízí Dalibor sám, zabere mu stejná činnost 90 minut. Za jak dlouho by společně maminka a Dalibor uklidili 2 takové pokoje?

Vím, že výsledkem je 22,5 minut, ale postup nevím.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tajemnak*
hodnocení

5x
Kdo ... Za 1 minutu udela kolik z celkove prace:
Maminka ... 1/30
Dalibor ... 1/90
Oba uklizeji stejnou dobu x takze:
x/30 + x/90 = 1 (jeden pokoj, slo by i dva ale ja bych to pocital takhle)
3x/90 + x/90 = 90/90
3x + x = 90
4x = 90
x = 90/4
x = 22,5
To znamena ze 22,5 minuty budou oba uklizet jeden pokoj.
Zbyva vynasobit dvema (2 pokoje) a to je 45minut.
Psal jsem to na mobilu, tak snad sem tam nekde neudelal chybu :) klidne se ptej pokud necemu nerozumis
kylon*

Tak tady bych to potřeboval po lopatě vysvětlit ...

roman68*

můžeš si to vysvětlit přes fyziku...sčítat můžeš výkon (ve fyzice watty) ne čas ..

doplněno 06.01.16 00:28:

a výkon krát čas je práce ...

hodnocení

4x

Matematické řešení zde podali mí předchůdci, ale ač matematik, myslím si, že v reálu se bude Dalibor mamince spíš motat a doba úklidu tak bude delší, ale ten rozdíl lze určit jedině empiricky :)

ladinpraha*
hodnocení

3x

22,5 minuty je správně. Na postupy a vzorečky jsou tu jiní, můj selský rozum mi říká, že máma uklízí 3x rychleji, tedy udělá 3/4 práce a Dalibor jednu čtvrtinu. Tedy jí ušetří 7,5 minuty.

doplněno 06.07.15 23:36:

Tak to jsem fakt přehlédl. V tom případě je výsledek 45 minut.

tom28

Jenomže pokoje jsou dva takže to nebude 22.5 min ale 45min

hodnocení

0x

No, výsledek 22,5 minuty je špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]