Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení Sudoku - Výsledek?

Od: pavel111 odpovědí: 7 změna:

Zdravím. Potřebuji vyřešit toto řešení sudoku (viz obrázek). Mohl by mi prosím někdo vysvětlit jak na to? myslím, že se mezi Vámi najdou i luštitelé takovýchto křížovek. Hledal jsem na netu nějaký podrobnější návod a nic jsem nenašel.

Díky za odpovědi a za vyřešení tajenky.

doplněno 25.06.15 16:13:

Ještě doplním zadání tajenky - úkolu. K předem vyplněným číslům na obrázku je třeba doplnit další čísla tak,by platilo že v každé řadě, v každém sloupci a v každé z devíti čtverců byly použity všechna čísla od jedné do devíti. Pořadí čísel není důležité. Čísla se ale nesmí opakovat v žádném sloupci ani řadě v celé tabulce.

Ještě jednou dík za pomoc.

Řešení Sudoku - Výsledek?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, Pavle, sudoku luštím už dlouho a stále mě to baví.

Tak zkuste začít třeba v prvních 3 řádcích: podívejte se, kde je 1. V prvním řádku nahoře, ve třetím dole, tak ve druhém musí být uprostřed, čili mezi čísly 9 a 2. Dvojka je v prvních 3 řádcích už zadaná, a trojka není tak jednoduše doplnitelná, tak zkusíme 4. Tu máte ve 3. řádku dole. Když se ale podíváte v této souvislosti na první čtverec, a uvidíte, že v prvním sloupci dole už 4 je, zbývá Vám v prvním čtverci jen jeden volný chlíveček na čtverku.

Doufám, že jsem to popsala aspoň trochu srozumitelně. Doporučuji postupovat takto systematicky napřed vodorovně a pak svisle, doplnit, co je jisté, a pak postup zopakovat. Je mnoho dalších postupů, jak zjistit, které číslo kam patří (třeba podívat se ve čtverci, která čísla chybí, a podle řádků a sloupců, které prázdná políčka protínají, se taky dá spousta čísel doplnit), a časem na ně přijdete. Musíte sledovat současně sloupce, řádky a čtverce 3x3. Je to skvělá zábava. Přeju hodně příjemných chvil.

hodnocení

1x

Luštit to nebudu, jsou na to programy i stránky, třeba tady vylustit.cz/...

stačí dosadit čísla co máte a vyjdou vám ostatní.

hodnocení

1x

Začnout můžeš kde chceš. Třeba: 8 v prvním čtverci nemůže být dole, ani vpravo, protože tomu brání jiná 8 ze svislého sloupce; bude tedy na začátku 2. řádku, a ve třetím řádku na konci mezi 4 a1.Ve druhém ř. uprostřed musí být 1, jinde ne, brání jí jiné 1 vodorovně. A furt takhle.

hodnocení

1x

Jinak to samozřejmě jde řešit i "ručně". Iideální postup vám neporadím, spíš několik triků.

Jako první bycch zkusil po řádcích a pak po sloupcíhc vzít jedno číslo a v těch třech řádcích (sloupcích) si představit vodorovnou (svislou) čáru vedenou těmi čísly. Tím vyloučíte některé polohy tohoto čisla a třeba zbyde jen jedna. Příklad: když vezmu první tři řádky a v krajníh čtvercích vyjdu z jedničky, uvidíte, že v prostředním čtverci ta jednička nemůže být v prvním ani třetím řádku a ve druhém řádku je jen jedno volné místo, uprostřed, a tam ta jedniča bude. Podobně v prostředním čtverci u dolního okraje využijeme toho, že máme dvojku v pátém a šestém sloupci a taky v devátém řádku, takže na dvojku v domto čtverci zbývá už jen horní levý roh.

Jiný trik" vezmu jakékoli prázdné políčko, třeba horní levý roh, a vyločím čísla, která tam určitě nejsou. Kupříkladu tam není jednička, která je v prvním řádku jinde, ani třeba šestka, která je v uvažovaném čtverci již uvedena. Když budu mít štěstí jako zde, zbyde mi pro levý horní roh jediná možnost, zde 8.

A je řada dalčích triků, já všechny neznám a občas je vymyšlím ad hoc, zkuste si ti taky.

sudoku

Asi nechápu ty "triky". Jak může být v horním levém rohu číslo 8, když už v prvním řádku číslo 8 je.

Podle mne tam patří číslo 3.

a osmička hned pod to :)

Správně, je prostě nutné se na prázdném políčku rozhlédnout zleva doprava po celém řádku, shora dolů po celém sloupci a nezapomenout ani na čtverec 3x3, v němž toto políčko je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]