Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neúspěšná maturita - status student

Od: blesk1616® odpovědí: 8 změna:

Ahoj mám dotaz, neudělal jsem maturitu na první pokus. Hned jsem se přihlásil na opravný termín v září. Jde mi o to jestli budu mít status student a nebudu tedy muset se přihlásit na Úřad práce. Volal jsem tam a bylo mi sděleno, že mi končí 30.6. Ale když se dívám po internetu, tak tam je, že když se přihlásím k opravným zkouškám, tak mi končí až 31.8. tedy jako bych maturitu udělal. Neřešil jste tohle někdo, kdy mi to teda končí? Volal jsem na Úp a řekli mi, že se musím v červenci přihlásit, tak se chci ujistit jestli to někdo neřešil a ví do kdy mi to platí, díky. Radši tam zavolám ještě jednou, ale chci vědět jak to dopadlo ostatním...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

3x

a) Jenom k názvosloví: žáci základních a středních škol nejsou studenti, ale žáci. Nic si z toho nedělejte, pletou to novináři i pan ministr. Jste žák.

b) Vás bude hlavně zajímat, jestli, nebo přesněji řečeno od kdy byste musel platit sociální a zdravotní pojištění, pokud byste nebyl zaměstnaný, takže se ptejte na správě sociální péče a ve vaší zdravotní pojišťovně, nebo si to najděte v příslušných vyhláškách.

Nejsem odborník, možná se mýlím, jistě vám odpoví nějaký skutečný odborník z praxe.

iz*

Řešit by musel jenom zdravotní pojištění,

sociální pojištění je povinné pouze pro zaměstnance a OSVČ.

Ale v tomto případě by podle mne za prázdniny nic hradit neměl.

Doporučuji si to radši ověřit u zdravotní pojišťovny.

hodnocení

Tak jsem zašel na Úp a bylo mi zděleno, že hlásit se na Úp nemusím, jde jen o to jestli pojišťovna bude platit zdravotní pojištění což bý prý podle pracovnice měla. Pak dám ještě vědět jak to dopadlo a děkuji za rady.

doplněno 24.06.15 14:59: Tak u pojišťovny 211 je zdravotní uhrazeno až do konce srpna.

ctenar*
hodnocení

0x

Na pracaku ti odpovedeli spravne - podle zakona je to 30.cervna.

doplněno 24.06.15 04:55:

Specialni paragraf pro maturitu. Ti uspesni mohou na 31.8. hned rychle zapomenout. Maji pred sebou skok rovnyma nohama do vody zivota. Coz me privadi k dotazu, jak to, ze skoro vsichni vysokoskolaci-prvaci nemaji dluh za ty 4 mesice (kveten-zari) neplaceni zdravotniho?

x®

Neúspěšné absolvování závěrečné zkoušky nebo nepřipuštění ke zkoušce:

- žák, který neúspěšně vykoná závěrečnou zkoušku je žákem školy do 30. 6., status studenta má ale také do 31. 8. (pokud ukončil studium k 30.6.),

- zůstává nárok na přídavky na dítě (v případě, že není po celý měsíc výdělečně činný a nepobírá PvN) i zdravotní pojištění,

- evidence na ÚP je možná až od 1.7.

ctenar*

Ve kterem zakonnem predpisu se to da docist?

Netusil jsem, ze "status studenta" ≠ "byt studentem" *ee*

ctenar*

Diky. Sice to plati jen pro socialni podporu, ale zdravotni pojisteni s tim take z nejakeho duvodu, ktery se mi jeste nepodarilo dohledat, pracuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]