Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení slovního druhu JEHO

Od: fatalwir® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, psali jsme závěrečný test z mluvnice, ale nějak jsem se s učitelkou neshodl v jedné věci.

Jakým slovním druhem je slovo "jeho" v následující větě:
A najednou křikl hop a jeho pes skočil přes čtvrtou překážku.

Podle učitelky je to prý zájmeno. Já si ale myslím, že zrovna v téhle větě jde o přídavné jméno (přivlastňovací). Kdo má pravdu? Díky za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Možná tě plete to, že "jeho" má podobnou funkci jako např. "bratrův" - obě slova mohou odpovídat na otázku čí pes? "Bratrův" je bezesporu přídavné jméno, "jeho" je zájmeno. Jak už název tohoto slovního druhu napovídá - jmeno, tedy za jméno neboli místo jména (v tomto případě místo jména přídavného, jiná zájmena místo jmen podstatných).

hodnocení

Ano, to bude ono, přesně tak jsem se během písemky ptal "čí?". To mě zmátlo. :)

hodnocení

3x

"jeho" je zájmeno za každých okolností. Přídavné jméno přivlastňovací by bylo např. otcovy, matčiny...

gearnet
hodnocení

2x

Učitelka má pravdu není to přídavné jméno, ale zájmeno přivlastňovací (jeho, můj, tvůj, její, jejich, náš atd...)

Věřil bych učitelce. Je to zájmeno.

iz*
hodnocení

2x

Jeho je vždy zájmeno, nikoliv přídavné jméno.

Porovnejte:

jeho pes × otcův pes

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma slovní druh

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]