Nejste přihlášen/a.
Měli by učitelé dostat vyšší plat?Vždyť děti neumí mluvit ani psát,najdete na netu větu-jsem na fejsbuku,nebo musím včas doject do školy.
To asi není v pořádku?Nebo navýšením platu učitel naučí více?
Nevím, ale než platy by to prvně chtělo řešit jiné problémy. Trochu autority a úcty k učiteli aby se učitel nebál, že když dá žákovi špatnou známku, poznámku a podobně, že na něj vlítnou rozlícení rodiče s tím, že co si to dovoluje a že jim špatně vychovává dítě (místo nich). Naopak chtělo by to povolit tělesné tresty. Když to kolikrát vidím tak takový Igor Hnízdo by tu rákosku nestrčil ani na chvíli do boty.
Peníze bych jim nepřidal. Nepřidal bych nikomu, jen to zvyšuje inflaci.
Přidal bych jim ale hodně práv a pravomocí, aby si mohli zjednat ve třídách pořádek a vytvořit odpovídající prostředí pro výuku. Dokud budou tím posledním, kdo ve škole smí něco chtít, nebude stát školství za nic.
"hm", máte ode mne (od učitelky) boda. Peníze nechci, chci příjemné pracovní prostředí:
- děti, které se mnou klidně budou nesouhlasit (není nic nudnějšího než třída, která odsouhlasí cokoliv, jen aby se učitelce zavděčili), ale tento nesouhlas projeví slušně a dokážeme tedy najít kompromis a v rámci nouze přijmou i i takový rozkaz, se kterým nesouhlasí
- rodiče, kteří se mnou klidně budou nesouhlasit, ale tento nesouhlas projeví slušně a dokážeme tedy najít kompromis
- takový systém vzdělávání, kde nebudu muset dělat činnosti, které nemají smysl (papírování, evropské fondy, výchovné komise s hajzly, doučování slabších žáků, kterým se doma nikdo nevěnuje...) a budu trávit svou pracovní dobu činnostmi, které jej mají (nové techniky výuky, výroba pomůcek, pečlivější přípravy na hodiny, nové zdroje, podpora výjimečných žáků, doučování slabších žáků, jimž pomohou i doma)
Těm, kdo závidí hlavní prázdniny: to nejsou prázdniny, to je dovolená na zotavenou... Prostředek k tomu, abyste se příští školní rok nezhroutili už v lednu, ale až koncem května, ideálně června.
Dnes pražský učitel nevydělá na byt a stravu. Učí tedy důchodkyně, studentky a pedofilové.
Výsledky odpovídají.
Jestliže si učitel nevydělá na byt a stravu, jak to pak dělají ti důchodci?
Píšete bludy. Nástupní plat učitele je cca 18000 čistého. Co mají říkat dělníci nebo prodavačky u pokladen. Navíc učitel je roztrubovač obecných názorů, nikoliv skutečného stavu věci.
Manželka na plný úvazek se 2 VŠ a praxí 12 let má na gymplu 17 čistého (tabulkově se plat zvyšuje dle praxe) - můžete mi napsat školu, kde dávají ty vaše prachy? Já ji tam pošlu - velmi rád...
Třeba je chyba jinde...
V každém případě na platy učitelů musí vydělat ti "troubové"ve fabrikách, jejichž výrobky se prodají mimo stát atd. Noa ve fabrikách je základ cca. 70 Kč, k tomu pohyblivá složka cca. 30 Kč a za to musí vyžít. Samozřejmě musí ovládat své řemeslo, nemusé papouškovat jako učitel ty stupidní omýlané moudrosti, které se za čas ukáží jako nepravdivé. Ne všechny. Ale docela dost. Nikdo ve školách nevede děti k samostatnému myšlení. Myšlenka, že mohou existovat bytosti, které nás stvořily je absolutní tabu. Zkrátka za odvedenou práci jsou královsky zaplaceni. A to bez urážky.
To je složitá otázka. Stručně. Má-li mít školství kvalitní učitele, musí je stát umět zaplatit. Je to právě o tom, co sám zmiňujete. Pokud ředitel bude moci více zaplatit, bude dostávat nabídky také od lidí - učitelů, kteří mají na to, dobře učit a školství nebude jen doménou lidí, kteří se nemají kam upíchnout, dálkařek po mateřské a podobně. A ano., přidávám se k názoru, který tu už padl. Nedělal bych to., ani za násobek nynějšího platu. Učitelé jsou jako ostrouhávátko a každý si na ně jen zgustne. Šlape jim na krk často ředitel, pokud nedej bože ochoří, drtí je nekázeň žáků, kdy stačí ve třídě jeden dva výlupci, kteří jsou si vedomí toho, že na ně učitel v podstatě nesmí, drtí je rodiče, kteří valí cokoliv negativního na bedra pedagoga. Když k tomu přičtu to, že řada ředitelů najímala učitele na 10 měsíců bez nároku na prázdniny, tak je učitel v podstatě naprostý debil, že se vůbec o cokoliv snaží. Ačkoli posledně zmíněné, mám pocit pan odcházivší ministr Chládek eliminoval. A teď aby to nebylo jen subjektivní blábolení. Doporučuji si přečíst něco odborné literatury z ranku profesní psychologie. Zde zjistíte, že tzv. pomáhající profese, kam se řadí také pedagogika, jsou objektivně vůbec nejnáročnější profese vůbec. Zapomeňte na interpretaci typu...vždyť on si jen hraje s dětmi a bere za to peníze :D To byste si to vážně musel zkusit., věřte tomu.
Moje žena je nyní učitelka.
Původně pracovala u armády, ale kvůli času a dětem šla "jen učit". Ve škole má poloviční plat. Nadávají jí děti i jejich rodiče. Vždy se snažila pomáhat a ve škole se snaží opravdu něco naučit. Bohužel, dětem (na gymnáziu) se nechce, rodiče vidí pětky jako křivdu a stěžují si.
Upřímně vám řeknu, že být učitelem, rákosku bych nosil v botě a mlátil je hlava nehlava. Jsou to nevychovaní spratci. Nějaká poznámka či pětka z písemky je nevyvede z rovnováhy a dále se snaží před ostatními vypadat "IN".
Učitelkou byla chvilku i na prvním stupni ZŠ - tam se rodiče ukázali v plné kráse... nikdo neřešil poznámky, písemky se hlásily až týden předem... Zato když se objevila pětka nějakému jedničkáři, už byl oheň u ředitele.
Takový učitel, pokud chce dělat učitele, přitom se nechce zbláznit nebo jít do kriminálu, musí dnes opravdu jen odříkat své a odejít.
Nicméně k tématu - Navýšení v průměru o tisícovku hrubého na platu učitele nic nezlepší a ani nezajistí kvalitu vzdělání... Obdivuji ale všechny, kdo za takové peníze (pro někoho obrovské... já bych za ně nevstával) má odvahu jít do té klece.
Moje mami je učitelka na 2. stupni ZŠ a učí už cca 24 let matematiku a chemii. Snaží se od začátku svoji práci dělat poctivě a něco je naučit. Většina z nich to však, bohužel, neocení. A když už, tak později. Musím říci, že když jsem byla malá, chtěla jsem také učit, třeba na 1. stupni. Od začátku mi to vymlouvala. A nyní se nedivím. Už bych také nechtěla učit. Jestli si někdo myslí, že mají učitelé hodně peněz, tak buď znají dotyčného vyučujícího, který je tím šťastlivcem, že má více, než většina ostatních. Moje mamka má cca 17 000 až 18 000 Kč a to v tom má i započítané 500 Kč za třídnictví a asi 300 Kč za matematický kroužek. Za to, že nějakého žáka či žákyni úspěšně připravila na olympiádu či na přijímačky, nikdo neocení. Nyní už nedostanou nic ani za dozory na chodbách, u kterých se s nimi musí neustále rozčilovat, aby se jim něco nestalo apod. A za suplování také nic nedostane. Ono se sice řekne, že jen sedí a říkají něco, co se naučili a jdou domů dříve než v 16 hodin. Ale tu práci, co musí dělat třeba doma, už nikdo nevidí. Připravovat si náplň hodin, opravovat a připravovat písemky, zařizování exkurzí atd... Samozřejmě znám i učitele, kteří prostě odejdou ze školy a už mají volno. Třeba učitelé volnějších předmětů, jako TV, VV apod. To, že děti píší chyby ve svém textu apod. není chyba jen vyučujících. Jim to prostě nelze jen tak nacpat do hlavy. Navíc, kdyby moje mami nežila s naším tátou, tak by si ani nemohla dovolit mít nás u sebe a bydlet jinde než pod mostem. Jelikož by s jejím příjmem neutáhla. (nájem, 2 děti atd.). A to šetříme, nerozhazujeme peníze za drahé věci, máme hodně staré auto, nábytek, elektroniku. Ani dovolenou si nemůže dovolit - ta je jen cca 1x za 3 roky. Takže dle mého názoru by se učitelům mělo přidat, ale je pravda, že cca ta pětistovka toho moc nezmění. Oni možná peníze do škol jdou, ale nechá si je vedení školy a rozdá si je těm, co mají nejradši. Alespoň takto to zřejmě chodí na škole, kterou znám. Což je smutné. Ale je mi jasné, že každý má svůj názor, a ten jen tak nezmění, že?
Máte to pěkně napsané, ale učitelé mají volno každý státní svátek, třeba i pololetní prázdniny atd., kolikrát neučí ani celý den, ještě mají 2měsíce volna v létě. Tolik volna jako učitelé nikdo nemá. A 17-18000 Kč jako učitel ZŠ je až moc. Nepřidal bych jim ani korunu.
Jojojo učitelé jsou největší dříči a v ostatních profesích jsou flákači, to jste chtěl říct? To nemyslíte vážně.
je evidentní, že zrovna vaši učitelé neodvedli dobrou práci ... ale z vola kabát krále neudělá...
Ale zase učitelé dělají hlavou a ne rukama. A pokud se jim platy nelíbí mají změnit zaměstnání. Nikdo jim v tom nebrání.
lilin, napsala jste to moc pěkně. Kdo jiný může situaci znát lépe než děti a rodiny učitelek nebo samy učitelky (učitelů je pomálu).
Vaše mami a další učitelky na 1. a 2. stupná ZŠ si zaslouží nejen lepší pracovní podmínky, ale i společenské a finanční hodnocení, protože ony dávají dětem do života základ nejen vzdělání, ale i rozvoje osobností a utváření dětských představ o světě, jak se k sobě chovat navzájem i jak se má chovat každé děcko i dospělý, aby mohli žít v dnešní civilizované společnosti.
Veřejnost vidí, že učitelé mají prázdniny. Houby. Mají v době prázdnin jediné volno, kdy si mohou vzít dovolenou, pokud je přes prázdniny škola nepropustí. Víte jak se pozná typická učitelka u zubaře? Přiběhne na poslední chvíli, v čekárně poposedává, pořád se kouká na hodinky, je nervozní, těká pohledem kolem sebe a když to trvá o chvilku déle, potí se, má stres, protože si mohla odběhnou k zubaři pouze v době nějaké volné hodiny, nebo za ní tu hodinu nebo dvě supluje kolegyně a dál už není kdo by suplovat a tak by nejraději vyběhla z ordinace a šla učit, protože by ji jinak kolegyně nebo ředitelství sežralo, jak to, že je tam tak dlouho. A vzít si volno nebo dovolenou jindy ve školním roce nejde. Prostě to nejde. Ani hodinu, když by měli domů přijít vyměňovat vodoměr, to musí zařídit manžel. Nebo jít s pejskem na veterinu, jako to jde v jiných povolání? Ani náhodou. Ale to už je odbočka jinam.
Největší změnu hodnocení si zaslouží především učitelky v základních školách a základní školy jako takové. Žádný tablet nebo chytrý telefon, nebo čip učitelku nenahradí.
Prosím odpůrce navyšování platů učitelům o názor:
Řidič kamionu sedí na zadku a jezdí z firmy do firmy. Odpovědnost má za převážené zboží a vozidlo. Naloží a vyloží mu to skladníci. Za co dostává 30-40 tis čistého? Diety? Já si musím jídlo, bydlení atd. hradit ze svého výdělku.. Učitelé mají poloviční plat, aby naučili tohoto člověka cizí jazyk (jinak se v zahraničí nedomluví- tj. bude bez práce).
Doktor, který je placen za pohotovost - tj. je "na telefonu" a na zavolání může přijet. Proč je placena ta pohotovost a ne čas, který stráví v případě zavolání nad pacientem? Já v práci jsem cca 8-10 hod denně, víkendy, svátky - když v práci nejsem, mám telefon k dispozici v době 8-22 hod - prostě musím, patří to k základní mzdě!
Vidím z okna dělníky - pracují na nové silnici. Jeden má lopatu - opírá se. Druhý se baví se třetím, kouří. Další dva chodí tam a zpět.. Za to mají peníze? Můj otec ve fabrice píchnul příchod u mašiny a makal. Měl 3 mašiny na starosti - když jedna dostala zásobník pro výrobu, šel k druhému, nastavil, dal zásobník, šel k třetímu, vyndal výrobky, nastavil, dal zásobník, .. takto se točil 8 hodin čistého času - cca 30 let, než ho vyrazili 2 roky před důchodem. Učitel si musí testy nachystat - doma nebo během volna ve škole. Testy musí opravit - doma nebo během volna ve škole. K těm 20ti hodinám odučeným přidejte 20-30 hodin přípravy a kontrol + individuální hodiny, konzultace s rodiči,...
Prázdniny? První týden - dva - se řeši zbytek věcí, administrativa atd. (pokud není učitel na dobu určitou 10 měsíců a nejde na pracák). Poslední 2-3 týdny velkých prázdnin se chystají reparáty, připravuje rozvrh, řeší nahrazení utečenců (učitelů, co šli za lepším).
Po pádu komunistů začali všichni křičet "Svoboda" a ztratila se úcta před druhým člověkem. Učitelé mají stále menší respekt - kdyby si někdo zařval nebo dal facku, v ten moment vyletí. Děti to dobře vědí a místo učení křičí zase "šikana učitelem". Rodiče toto slyší a řeší hned s ředitelem...
Všude ve světě chápou, že škola znamená budoucnost národa. Čím lepší školství, tím lepší budoucnost. Naše budoucnost ...?
doplněno 08.06.15 10:41:Tak tak - v každém povolání se najde pár lidí, co to dělá "z nutnosti". Tady je vidět, že právě v oblasti učitelství jeden nesprávný člověk dokáže změnit hodně životů a budoucnost rodin. Proto by měli být kvalifikovaní, své vzdělání si doplňovat (případně vč. psychotestů jako u PČR). A za svou práci mají být i adekvátně ohodnoceni - což se právě tady probírá
Máte v mnohém pravdu, ale prosím nedělejte ze všech učitelů téměř svaté lidi s gloriolou okolo hlavy, jejichž jediné krédo je slušnost, poctivost a pravdomluvnost. Za školní docházku svého dítěte jsem se potkala s několika učiteli, kteří by měli učitelské povolání ihned pověsit na hřebík a jít dělat asi raději toho řidiče kamionů. Ale na ty zase neberou ženské, že.
Vzhledem k tomu, že v rodině mám pár učitelů a další učitele mezi přáteli, tak mám zcela jasnou představu o těch vašich 20-30 hodinách příprav a kontrol a 1-2, resp. 2-3 týdnech na začátku, resp. na konci prázdnin. Pokud se máme bavit na téma učitelé a plat, tak, pěkně prosím, objektivně. Jinak to nemá cenu.
Já myslím, že s ohledem na výši platů v Čechách všeobecně, mají učitelé až dost. Koncem roku krajský úřad vyškrábne zbytky peněz navíc - u 30 členného učitelského sboru je to kolem 200 tisíc. Díky různým projektům a transferům z EU se dostanou zdarma po celé Evropě (pak si samozřejmě vypíší cesťák, který dosahuje po pár dnech hlídání dětí několikatisícové položky, samozřejmě, že to více jak 4 děti na jednoho učitele není). Vím o čem mluvím, jsem mzdová účetní školkých zařízení. O nějakém dodržování pracovní doby se vůbec nezmiňuji, o prázdninách a volnech během roku taky ne. A co se týká úrovně vzdělání dětí a vyšších platů učitelů, v tom není přímá úměra. K čemu doma děti nedonutíte, co jim nevysvětlíte, když látce neozumí, to už nikdy nedoženou... To vím také z vlastní zkušenosti
Tak nevím, jak to mysléte s tou pracovní dobou u učitele. Učitel prostě nemá a z podstaty věci ani nemůže mít pevnou pracovní dobu od do, to je naprostý nesmysl. Do jeho pracovní doby samozřejmě lze zařadit výuku dle rozvrhu, a vy opravdu myslídě, áe učitel nechodí do výuky? Pokud některý ano, je to hrubé porušení pracovní kázně a brzy na to dojede, ale jinak si učitel prostě musí udělat svou práci a to nejsou jen ty hodiny, strávené za katedrou, k tomu patří kupříkladu příprava (leckdy velice náročná), opravy domácích a jiných prací, a nekonec i trvalé sebevzdělání, tak bych trochu brzdil.
kartaginec:
Ve vší úctě..Ta zmíka o trvalém sebevzdělávání..To je i jeden z argumentů lékařů..(u učitelů jste ho nadhodil Vy)..Sebevzdělávat se musí valná většina pracujících lidí v různých oborech lidské činnosti a nejen učitelé a lékaři. Tento argument opravdu neberu..ani od lékařů, ani od učitelů.
dravím.
Možná si trochu nerozumíme; pokusím se tedy vysvětlit, proč jsem zde "nadhodil" to trvalé sebevzdělávání".
V jakém smyslu fen argument opravdu neberete? Jí jsem ho uvedl ne snad jako argument pro to, že by si učitelé (nebo – chcete li – doktoři) zasloužili vyšší plat (což by mohlo být a bývá základem vášnivých diskusí, do nichž se nehodlám pouštět), ale jako vusvětlení, že doba, kdy učitwl pracuje, se zdaleka nerovná době, kdy stojí na stupínu a dokonce ani ne doba, kterou stráví v budově školy. Všimněte si, že jsem samostudium uvedl úplně nakonec a ještě svým způsobem odlehčeně, ale nicméně za tím, že i to je doba, kdy učitel pracuje, si stojím.
Ale ano, pokud se (kdokoliv) "samovzdělává", potom je to práce i mimo "běžnou pracovní dobu".
Jenže já zase "říkám", že to zdaleka není jen případ učitelů či lékařů.., ale mnoha a mnoha dalších profesí, které to také nemají placené.
Krom toho...v soukromých firmách se hodně často píše na konci měsíce "obligátních" 180 odpracovaných hodin, i kdyby to ve skutečnosti mělo být (a často je) třeba 240h (a to nemluvím o dělnických profesích, ale i o pozicích vyšších).
P.S. prcek chodí do 1. třídy ZŠ..., a když s ním dělám některý domácí úkol resp. kontroluji, tak mi připadá, že ho snad musela zadávat (resp. vymýšlet učebnice) snad uklízečka z Pákistánu.., ale nikoliv VŠ vzdělaný člověk v ČR.
doplněno 09.06.15 16:23:P.S.: z jistých důvodů se nemohu více rozepisovat...
Tady bych se zastavil, pane Cakle. Ano, učebnice jsou mnohdy strašné. Právě proto zkušený a dobrý pedagog má z těchto učebnic jen šablonu podle nějakých metodik. Učí podle něčeho, co si sám sežene, jen je to na téma učebnice... První stupeň se bohužel moc obcházet nedá...
Když už bych měl jako vládní úředník nějaký peníz navíc, tak bych je nejraději přidal právě učitelům. protože by to mohlo pomoci i dost dalším lidem. V zásadě nejsem ani proti dobrým platům v jakékoli státní sféře. Ale nesmí to být přebujelé. A v zásadě bych zakázal státní příjem veškerým odborářským bosům, ti tyjí z našich peněz nejvíce. jen se podívejte na Středulu. To snad ani nemá cenu komentovat. a rád se pustím s někým do diskuze.
Záleží na jedincích. Některým bych přidal, zbytku ne.
Vy, co píšete, že mají 2 měsíce prázdnin-je vidět, že o tom víte úplné ho*no. Můj strejda je učitel na SŠ, kam jsem chodil. Už teď ví, že bude doma jen 2 týdny, zbytek stráví ve škole. Je třídní 31 kluků a můžu vám říct, že já bych to za jeho plat nešel dělat. Ano, neučí třeba celý den, má kolem 5 hodin denně, ale má to roztahané od 7 do 15:20. Domů si každý den bere hromadu písemek, které musí ve svém volném čase opravit. Taky ty testy si musí nachystat (pokud teda nechce používat pořád ty stejné).
Pokud chceme, aby naše děti něco naučili, měli bychom si jich vážit ne? Někteří by se měli zřejmě probrat. Pokud je to teda tak skvělá práce plná odpočinku a za hodně peněz, proč ji teda neděláte?
Národ, který platí automechaniky lépe, než učitele - bude produkovat nanejvýš děladla pro montážní linky a maso pro kanóny.
Přidal by.prodavačkam,poštakum a všem co neřvou z nenažranosti,ješte ubral učitelum a podným.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.