Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nadšení historikové!
Témata na referáty z historie nám vždycky byly přidělovány. Ovšem, pokud byste si měli vybrat, co vás z dějin natolik baví, abyste na to byli schopní dobrovolně dělat referát?
Jinými slovy, kdyby někdo chtěl namítat, že už dávno ve škole není, co máte (pokud máte) z historie rádi?
Díky,
D.
Dobrý den, asi bych si zvolil pravěk - písemné materiály nejsou, tak se může fabulovat a nikdo Vás nenachytá při spekulaci nebo fantazii. Zdravím!
doplněno 04.06.15 18:21:kolikokoli - co to je to LGBT? Že to bude ten pravěk?
doplněno 05.06.15 07:42:ivzez - děkuji Vám za vysvětlení pojmu (zkratky). To já příště místo slova pravěk napíši jen P a snad to každý hned pochopí . Zkratky jsou úžasné, protože nám usnadňují psaní - jenom občas zase déle trvá to jejich dešifrování a pochopení.
Ono se to tak jmenuje/zkratkuje oficiálně (taky každý píše NATO nebo třeba paměť RAM). Hodně zajímavý by byl taky referát na ženy v průběhu dějin, tam by se dalo hodně čerpat z Dějin ženy od Neumana.
Zdravím,
mě vždy zajímala témata 20.století. Já před pár lety dělala referát o problému Tibetu a útěku Dalajlámy. (Nikdy bych to asi nedělala, ale jelikož jsem viděla film Sedm let v Tibetu, tak mě toto téma zaujalo a chtěla jsem se o tom dozvědět víc) Určitě mi taky k tomu dopomohl seriál na jedničce Vyprávěj, tak jsem loni dělala referát o revoluci v r. 1989.
Taky mě zajímá II. Světová. Respektivě konec a osvobozování (Boj o rozhlas a atd), Norimberský proces, Atentát na Heydricha, prezidentování Masaryka,
Je toho mnoho jen z 20.století. Určitě je spousta zajímavějších témat.
Zkus si vzpomenout jesti jsi nečetla nějakou zajímavou knihu a jestli se neodehrávala v nějaké době kteřá tě oslovila. Např. jsem měla teď v maturitní četbě - Báječná léta od Viewgha ( tam skvěle byla tehdesjší doba komunismu) nebo v televizi běželo pár historických filmů nebo dokumentů.
doplněno 04.06.15 18:16: *oprava - skvěle tam byla natíněná tehdejší doba komunismu
Co se týče Evropy,tak mě nejvíc zajímá období příchodu/vzniku prvních kultur, jak na území ČR, tak do Evropy. Kelti v ČR, příchod Germánů a příchod Slovanů. Popř. předindoevropské kultury – stavitelé Stonehenge a podobných monumentů. Zajímavé je pak sledovat, jak tato historie koreluje se vznikem a rozšířením jazyků nebo s genealogickými DNA testy. A pak tyto skutečnosti porovnat se znovuvzkvétajícím panslovanstvím, tedy s tou ideou, že když jsme Slované (doopravdy jsme tak z 30 – 50 %), tak máme automaticky nadržovat a podlézat Rusku, bez ohledu na to, jak se Rusko chová. Takže téma velmi rozvětvené
Historie Anglie, nejvíc Jindřich VIII a jeho dcera Alžběta I.
doplněno 05.06.15 16:37:Ještě mě napadlo - dějiny Ruska, teď šli v tv dokumenty "Ruská revoluce v barvě" o Leninovi. Nebo o nástupu Hitlera k moci, taky šel nedávno v tv dokument 10dílů "Vzestup a pád NSDAP" a to bylo zajímavý, musela jsem si to postahovat z uložto. Není čas pořád koukat na tv.
v dejepisu jsem mel vzdycky nejradeji pravek, prvotne pospolna spolecnost az po staroveky egypt atd... pak uz muj zajem ochaboval. Kdo s kym, kde kdo koho, co za to... jak uz to bylo o osobnostech, tak nuda jak z Blesku. Vseobecny prehled samozrejme mam, ale zabavne jsem to fakt uz pak neshledaval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.