Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplňování i/y

Od: fu odpovědí: 7 změna:
Zdravím, mám otázku věta Ti/y, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy... Ti nebo Ty, dalo by se to zdůvodnit Ty (ti) děti proto i, nebo by se to dalo ještě jinak zdůvodnit. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Řekl bych, že tato věta je neúplná a otázku nelze jednoznačně zodpovědět; rozhodující je to, co bude za tečkami. Například: "Ti, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy, se mohou odvolat k řediteli" nebo"Ty, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy, pošlu za ředitelem"

iz*
hodnocení

2x

Ty, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy,...

Ti, kteří se považují za "oběti" tohoto projevu třídy, ...

V případě dívek nebo dětí: Ty, které se považují ...

Ve spojení s dětmi ► ty děti

Podle mne nelze napsat: Ti, které považuji ► považuji + 4. pád (předmět)

Snad jen zdůrazním, že ve spojení s dětmi bude skutečně "ty dětí" ale to spojení musí být vyjádřeno explicitně, když ne v této větě, tak v předchozím textu A ještě k té poslední vaší větě: takže třeba větu "Ti, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy, se mohou odvolat k řediteli" mi neschválíte? zase "Ty, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy, se mohou odvolat k řediteli" je blbost, samozřejmě ta vaše formuloce je v pořádku a asi vhodnější, ale ta moje mi nepřijde ta špatná. Nechci se hádat, chci si to ujasnit.
iz*

Podle mne VV rozvádí ty ze začátku souvětí,

proto bych tam použila 4. pád (ty).

Ty, které považuji za oběti ..., pošlu k řediteli.

Pokud by na začátku stálo Ti, měla by být VV formulována jinak (měl by v ní být použit první pád).

Ale já jsem němčinář, češtinu mám "bokem", jenom do ní (někdy i z ní) překládám ...

V každém případě ta formulace s prvním pádem ve větě vedlejší je elegantnější a její použití takové problémy eliminuje. Díky. Takže já bych naprostou souhlasil s tím, že by měl být použit první pád, ale přiznám se, že malinká pochybnost o tom, zda skutečně musí být použit, mi v hloubi duše hlodá. (Ale zas až takové, abych se obracel na jazykovou poradnu, není.)

doplněno 04.06.15 21:22:

Tak či tak, chtěl jsem dát bod, ale příděl na otázku mám vyčerpín

hodnocení

1x

Věta je vytržená z kontextu a jen Vy víte, co chcete říct. V zásadě je možné obojí (i/y). Záleží na tom o jaký rod a pád se jedná. Tedy, zda jsou to oni nebo ony (děti) a zda jde o 1. pád, či 4. pád.

hodnocení

1x

no a jak zní ta věta? jestli "ti" nebo "ty" záleží na tom, jestli se jedná o podmět nebo ne. tedy například:

TI, které považuji za oběti tohoto projevu třídy, dnes mohou jít domů dříve.

TY, které považuji za oběti tohoto projevu třídy, dnes pustím dříve domů.

doplněno 03.06.15 15:34:

aha, tak sorry, nechtěla jsem opakovat už řečené. bohužel, Poraďte se mi velmi špatně a pomalu načítá, kolikrát je otevření otázky nebo přidání odpovědi v řádu minut, občas se nepřidá vůbec... když jsem začala psát, tak tu ještě žádná odpověď nebyla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]