Nejste přihlášen/a.
Ty, které považuji za "oběti" tohoto projevu třídy,...
Ti, kteří se považují za "oběti" tohoto projevu třídy, ...
V případě dívek nebo dětí: Ty, které se považují ...
Ve spojení s dětmi ► ty děti
Podle mne nelze napsat: Ti, které považuji ► považuji + 4. pád (předmět)
Podle mne VV rozvádí ty ze začátku souvětí,
proto bych tam použila 4. pád (ty).
Ty, které považuji za oběti ..., pošlu k řediteli.
Pokud by na začátku stálo Ti, měla by být VV formulována jinak (měl by v ní být použit první pád).
Ale já jsem němčinář, češtinu mám "bokem", jenom do ní (někdy i z ní) překládám ...
V každém případě ta formulace s prvním pádem ve větě vedlejší je elegantnější a její použití takové problémy eliminuje. Díky. Takže já bych naprostou souhlasil s tím, že by měl být použit první pád, ale přiznám se, že malinká pochybnost o tom, zda skutečně musí být použit, mi v hloubi duše hlodá. (Ale zas až takové, abych se obracel na jazykovou poradnu, není.)
doplněno 04.06.15 21:22:Tak či tak, chtěl jsem dát bod, ale příděl na otázku mám vyčerpín
no a jak zní ta věta? jestli "ti" nebo "ty" záleží na tom, jestli se jedná o podmět nebo ne. tedy například:
TI, které považuji za oběti tohoto projevu třídy, dnes mohou jít domů dříve.
TY, které považuji za oběti tohoto projevu třídy, dnes pustím dříve domů.
doplněno 03.06.15 15:34:aha, tak sorry, nechtěla jsem opakovat už řečené. bohužel, Poraďte se mi velmi špatně a pomalu načítá, kolikrát je otevření otázky nebo přidání odpovědi v řádu minut, občas se nepřidá vůbec... když jsem začala psát, tak tu ještě žádná odpověď nebyla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.