Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Idiom + jedna věta

Od: krkonos odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Měl bych dva dotazy z jedné eseje, kterou mi opravovala jedna učitelka. Uvidím jí až za 14 dní a tak jsem si vypíchl dvě věci, které mě opravdu "trápí" a prosím vás tímto o trochu pomoci.

Jaký je rozdíl mezi:

take in the atmosphere a get into the atmosphere?

První mi bylo zamítnuto. Kontext byl takový, že jsem chtěl vyjádřit něco jako nasát atmosféru turnaje.

2)

V eseji mi bylo škrtnuto: ...and the clouds were far away from our sight.

...místo toho mi učitelka navrhla: there were no clouds in our sight...Co je špatného na mé původní větě?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co se týče 1), mám takový dojem, že se učitelka unáhlila a že "take in" tu použít lze. V případě zájmu se ještě přeptám rodilého mluvčího, ale podle toho, co jsem našel, tak Vaše verze je dokonce používaná častěji; významově by si obě verze měly být podobné.

U 2) je odpověď jasná - tentokrát měla učitelka jednoznačně pravdu, gramaticky je Vaše verze sice dobře, ale idiomaticky se to tak prostě neříká.

krakonos*
hodnocení

To bych Vám byl moc vděčný za takovou to pomoc.

Ještě abych to tedy upřesnil - učitelka v tom vidí másledující rozdíly:

to take in the atmosphere

-Zorientuju se, zaregistruju, uvedomim si inforamce a pak se podle toho zaridim

to get in the atmosphere

- Ve smyslu dostat se do toho, budu soucasti, vplout do toho...

Děkuji

krakonos*
hodnocení

Nebo kdyby někdo jiný věděl rozdíl/podobnost...sem s tím :)

Má učitelka svůj názor nezmění :(

Tak mám již odpověď od rodilého mluvčího. Obojí se používá, ale take in the atmosphere je spíše pasivní (nic neděláte, jen tu atmpsféru nasáváte), kdežto u "get into the atmosphere" tu atmosféru aktivně spoluvytváříte.

krakonos*
hodnocení

Mockrát Vám děkuji za ochotu. Hned si to jdu poznamenat*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]