Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou to vanty?

Od: mmmm odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, jaký je význam slova vant? Například ve větě "Udělali tam 10 cm vanty"? Děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bars
hodnocení

3x
V lomu je to stěna, z které se oddělují bloky pískovce - alespoň na Ostroměřsku. ... a pangejt je v Krkonoších rygol u silnice (příkop) co pamatuju (a že toho pamatuju hodně)

bruk600*
hodnocení

2x

Dobrý den, to slovo se v mém okolí používalo volně přeloženo jako opěrná zeď, nebo když je za příkopem u silnice okolní terén výš a je tam k silnici svah - vant. Věta s tímto slovem pak zněla asi takto: "Auto vyletělo ze sinice přes VANT až do pole."

Než to auto přeletělo přes vanty tak lítalo od pangejta k pangejtu že jo :) To je taky úžasný plzeňácký slovo kterému nikde jinde nerozumí.
kklaban

U nás na Turnovsku se pangejt používá úplně běžně

bruk600*

Máš to špatně. Copa si mylíš, ty si to neviděl, vono to lítalo to vot pangejtu k pangertu. *hej*Hlavně, že máme pivo a vošouchy.

mmmm
hodnocení

Bruku to bude asi ono. Děkuji. Jen tak pro zajímavost. Odkud jste?

bruk600*
26.05.15 20:48

Plzeňsko

mmmm
Já to slyšel v jižních Čechách, blízko plzeňského kraje.Tak to by souhlasilo.

iz*
hodnocení

1x

Není to odvozeno od německého die Wand (zeď, stěna)?

tiffany*

Skoro bych si na to vsadila, že je, taky z plzeňska do Bavor co by dup...

lidus*
hodnocení

0x

Netuším ale toto jsem pro vás našla na dvě kliknutí myší.

Vanty

Vanty jsou šňůry vyvazující stěžeň pomocí karabin na špičky lodě a boční plováky

Vanty přenášejí ohybové namáhání stěžně na plováky a plováky přes stěžeň vzájemně zpevňují, takže je možné je zatížit nákladem, například jízdními koly, transportními vozíky nebo zavazadly na dlouhou expedici.

Zdroj: cyklojachting.cz/...

mmmm
Děkuji za ochotu, ale to asi nebude to co myslím já.Právě, že jsem hledal taky na internetu a tam nic není.

mot
hodnocení

0x

Před nedávnem to slovo použil truhlář, slovem "vant" označil šikmou vzpěru mezi sloupem a vodorovným trámem na pergole. Je to šikmé a přenáší to sílu. Tak možná i podoba s ostatními významy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]