Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mechanické vlnění - příklad

Od: rrrrr* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Nebyl by někdo ochotný poradit mě, tento příklad? Ve škole jsem zrovna v ten den nebyl a vůbec to nechápu. Celý odpoledne jsem si s tím lámal hlavu a na nic jsem nepřišel.

Moc děkuji

Mechanické vlnění - příklad

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

3x

Index lomu je n1,2 = v1/v2v2 = v1/n1,2. Tak je snad zřejmé, že rychlost v II. prostředí je poloviční.

Dále platí: sinα/sinβ = v1/v2 = n1,2. Tak je snad zřejmé, jakou hodnotu má sinβ.

rrrrr*
hodnocení

Tomu prvnímu rozumím, ale Dále platí: sinα/sinβ = v1/v2 = n1,2. Tak je snad zřejmé, jakou hodnotu má sinβtomuto moc ne. jak mám v1/v2 když je neznám?děkuji

Jak, neznám? Jedna je daná, druhou jsem právě zjistil.

rrrrr*
hodnocení

v1 = 60

v2 = 30

v1/v2

60/30 = 2 a to není 0,2 jak to má vyjít

No ale dokonce přímo v zadání máte, že index lomu je 2, jak to, že to nemá tak vyjít?Jinak, otázka zní, jaký je sin β. A tak, jak jste ze vztahu v1/v2 = n1,2 odvodil (a to chápete), že v2 je poloviční, tedy 30, úplně stejně ze vztahu sinα/sinβ = n1,2, který je formálně stejný, odvodíte, že sin β je poloviční proti sin α, který je ze zadání 0,4. tedy výsledek je skutečně sinβ = 0,2.A jen na okraj: vidíte, ýe vlastně v1 a v2 nepotřebujete, stačí vám znát index lomu. Když už jste tvrdil, že tyto dvě rychlosti neznáta, tak jsem upozornil na omyl, ale bůhví, jestli vás to jen nepopletlo; pokud ano, omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]