Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, potřebuji poradit s tímto příkladem:
Strana rotačního kužele určuje s rovinou podstavy odchylku 60°, jeho povrch je 50 dm2. Urči objem kužele.
Napadlo mě, jak to vyřešit, ale "zasekla" jsem se s vyjádřením s. Nevíte někdo, jak to udělat, popř. jestli jsem na to šla od začátku špatně?
Děkuji.
nENÍ TO ŠPATNÁ CESTA, doporučil bych ječtě dosadit za ten kosinus, čímž se zápis zjednoduší, dostaneme s = 2r. (A když si uvědoméme, že ten trojúhelník o stranách s, r, v je polovinou rovnostranného trojúhelníka (který je řezem kužele).ani cosinus nepotřebujeme.
No a když zkouknete tu svou rovnici 0.5 =..., vidíte, po úpravách, že má tvar 0.5 = kπs² (doufám, že k nemusím počítat),...
S=Pí r (r+s)
K čemu kosinus když je jasné že v=2r tudíž s²=(r² + 4r²) = 5r² takže
S=Pí r(r + 5½r) = Pí r²(1+5½)
r²=S/Pí(1+5½)
To 5½ je odmocnina z pěti. Stačí vypočítat, odmocnit a máme poloměr.
No a objem je V=1/3 Pí r² v
Poloměr I výšku známe
Drobný problém je v tom, že v ≠ 2r. Ve skutešnosti 2r = s. Ano, memí nutné použít kosinus, ale dalo by to kontrolu.
doplněno 19.05.15 08:37:To není drobný problém , to je morda. Takže sorry. Jistěže sinus r ku s v úhlu 30 stupňů je 1/2. No postup by se jen trochu upravil.
doplněno 19.05.15 09:41: S=Pí r (r+s)S= Pí r (r+2r)S= Pí 3r²r²=S/3PíNějak se ty vzorce slily
doplněno 19.05.15 10:17:Ještě potřebujeme výšku která je
v²=3r²
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.