Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Souveti

Od: teriza odpovědí: 6 změna:

Zdravím, poradíte mi? mam větu Nevíme nikdy co nas čeká,a toto tvrzení se opět ukázalo jako pravdivé.Mam mít čárku i před to co? Já dala 1 Hv a 2 vv přivlastkova? Mam to dobře?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevíme nikdy, co nás čeká a toto tvrzení se opět ukázalo jako pravdivé. (bych napsala já)

Pěkný den

tereziaa
hodnocení

A to čeká není v té větě sloveso? Jinak by museli být čárky 2 totiž, dekuju

hodnocení

0x

1. věta Nevíme nikdy - hlavní

2. věta co nás čeká - vedlejší (předmětná - koho co nevíme). Tato věta vedlejší bude z obou stran oddělena čárkami.

3. věta a toto tvrzení... - hlavní.

Věty hlavní jsou spojeny souřadně. Větu vedlejší od nich oddělíme čárkami z obou stran. Třetí věta sice začína "a" a my víme, že před a se velmi často čárka nepíše, ale třetí věta nenavazuje přímo na předchozí větu hlavní.

doplněno 18.05.15 18:00:

Velmi jednoduché příklady:

Svítí sluníčko a děti si hrají. To jsou dvě věty hlavní spojené souřadně.

Maminka zavolala, že je čas k večeři, a děti šly domů. To je první věta hlavní, druhá vedlejší, třetí hlavní. Protože je že tam ta věta vedlejší vložená mezi dvě hlavní, má na obou koncích čárku. Kdyby tam věta vedlejší nebyla, bylo by to bez čárek takto: Maminka zavolala a děti šly domů.

tereziaa
hodnocení

A můžu se zeptat proč 3 Hv vždyť a toto je spojka,takže to nemůže být Hv nebo se mýlím?

sebod*

a je spojka souřadná

tereziee
hodnocení

Děkuji moc,zda se ze jste profík na češtin, do téhle rubriky jsem vkládali otázku s pod názvem vv a Hv vety kontrola,nemohl byste mi na ní odpovědět moc mi pomůžete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]