Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hv a Vv kontrola

Od: amalie odpovědí: 4 změna:

Dobrý den mám tu větu Ačkoliv v životě nestanoval,přišel brzy na to,kam většina kolíků a tyčí patř, a dokonce se v nich i ve chvilce pohodlně zabydlel. Tak 2 Hv -přišel brzy na to, 1 vv ačkoliv v životě nestanoval- přírůstkov, 3 vv předmetna, a nakonec postavil 2 stany je 4 Hv slucovaci s 5 Hv? Mám to dobře pokud ne prosím opravte mne! A pak tu mám větu Když ušli par kroku,vyritil se proti nim ze zahrady Křívnozka Hermína zrzavý kocour s vysoko zdvizenym ocasem,který připomínal stetku na čištění lahví a pronásledoval něco malého.Právě nevím jestli má byt před zrzavý carka kvůli tomu oslovení. A řekla bych že to vyritil sr proti nim ze zahrady.. Je Hv a 1 vv je časová ale tuhle větu nevím, prosím pomozte mi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Věty hlavní:

přišel brzy na to, nakonec postavil 2 stany (sice není v zadání, ale nějak se objevuje v rozboru), dokonce se v nich...zabydlel.

První a druhá věta poměr slučovací, druhá a třetí věta poměr stupňovací.

Věty vedlejší:

Ačkoliv...nestanoval - věta přípustková

kam...patří - věta předmětná (ptáme se na koho co přišel)

xxx

Věty hlavní:

vyřítil se...s ocasem, a pronásledoval něco malého

První věta je divná, nerozumím "Křivonožka Hermína". Snad šlo o zahradu s názvem Křivonožka Hermína? Divné. Nerozumím ani poznámce o oslovení v pokusu o rozbor. Ale v této větě si čárka nebude.

Věty vedlejší:

Když ušli - (časová - otázka kdy)

který připomínal...lahví (přívlastková - jde o podrobnější popis toho ocasu samostatnou velejší větou)

Rozhodně bude čárka v místě: ...lahví, a pronásledoval... Vysvětlení této čárky viz jiný dotaz v této rubrice.

amalie
hodnocení

K té druhé otázce,to je jméno tě kočky,a já právě nevím jestli když je to jméno nemá být odděleno čárkou, a zato lahví byste dal čárku proč? Vždyť je to poměr slucovaci a tam se carka nepíše.A je to ještě poslední věta s kterou jsem si nevěděla rady Po prilivovem dešti vznikly nedaleko obce dvě laguny, odkud voda nemohla odteci,a hasiči ji proto museli odcerpavat.Mam správně ty čárky? Kde je Hv a Vv, mě vůbec nejde se na to zeptat, bojuji stim celé odpoledne a furt nic

doplněno 18.05.15 20:05:

Jo tu první větu už chápu 2 Hv+4 Hv a na tom 2 Hv závisí 1 vv časová a 3 vv pk? Takže tam bude ta carka.Ale tu větu druhou nemam a nerozumím ji prosím napište mi.Je to naposled, já to pak už to pochopím,.Dekuju vám moc

Jméno kočky - stále tomu nerozumím. Ale pokud je to opravdu jméno kočky, čárky nepíšeme. Kamarádka Věra zaspala. Strýc Pavel odjel. Bez čárek.

1. věta Po přívalovém...laguny - hlavní

3. věta: a hasiči...odčerpat. - hlavní. Obě tyto věty jsou v poměru důsledkovém. Napřed napršelo, proto se čerpalo.

2. věta odkud...odtéci - vedlejší

Neumím přesně rozlišit, jestli se jedná o vedlejší větu přívlastkovou, nebo nepravou vztažnou. Spíš se přikláním k té vztažné, ale nevím, jestli jste to už probírali. Ale vzhledem k okolnostem a tvé nejistotě v rozboru souvětí se domnívám, že chybné určení by nemělo příliš vadit. Případně napsat obě varianty s otazníky.

Čárky jsou v této větě správně.

iz*

Nebylo by prosím možné alespoň úkoly z češtiny psát správně?

S diakritikou a mezerami za čárkami i tečkami?

A rozebíráte-li několik vět, použít pro každou samostatný odstavec?

Hv a Vv kontrola

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]