Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotnostní zlomek

Od: karolina* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, můžu se zeptat když mám příklad Jaky je hmotnostní zlomek soli,když jsme rozpustili v 195 g vody 5 g této soli.Tak je mi jasný že si dám 195+ 5 = 200 a tet nechápu proč 5:200 a ne 195:200? A jak to zápisu m(s)=5m(r)=200 W(s)=?... Mám to dobře?

doplněno 13.05.15 20:08:

Směs o celkové hmotnosti 48 g obsahuje 29 gramů určitě látky.Vypočítej hmotnosti zlomek.Tak si dám 29:48 ale taky nechápu pro. Vzdy když počítám hmotnostní zlomek tak si dám látku: směs o celkové hmotnosti? Jako v tom předchozím příkladu a jak to zápisu to vůbec nevím...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

K tomu prvnímu: je to jednoduché. Tvůj roztok je směs dvou složek. Máš tedy dva hmotnostní zlomky:

Soli - w(s) = sůl/celek = 5/200 = 0,025 a w(H2O) = voda/celek = 195/200 = 0,975
Všimni si, že součet hmotnostních zlomků složek směsi se rovná 1. Stejně to platí i pro vícesložkové směsi (roztoky). Třeba známá lučavka královská je směs HCl, HNO3 a vody.

Zatím, co v prvním případě jsi měla zadané hmotnosti složek a hmotnost roztoku jsi počítala jako součet hmotností, ve druhém případě máš zadanou hmotnost jedné složky a hmotnost směsi. V obou případech je hmotnostní zlomek dané složky poměrem n(složka)/m(celek).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]