Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, omlouvám se, že obtěžuji, ale potřebuji poradit s úpravou goniometrických rovnic.
Chtěl bych vás poprosit, jestli by mi někdo neřekl, co jsem udělal za chybu v příkladu 1 a 2.
Ten 1. příklad má vyjít tg2x a druhý příklad 1 - sinx.
Cos vyjádřím pomocí sin
Rozložíme podle a²-b²
Vykrátíme
Podminka sin x <> - 1
Add 1 jsem předělal, snad to bude čitelné.
Add 2 cos jsem předělal na sin. Ten vzorec jak píšete jsem měl použít takto?
Mrknu, ale co ta dvojka. Původně nevidím ve jmenovatel mocninu. Pokud tam je tak ten rozklad ve jmenovatel je blbost
Co jsem psal by platilo kdyby ve jmenovateli nebyla ta mocnina a taky tomu odpovídá vysledek
doplněno 13.05.15 20:23:cos² x / (1 + sin x)
(1 - sin² x) /(1 + sin x)
(1 - sin x) (1 + sin x) /(1 + sin x)
1 - sin x
doplněno 13.05.15 20:30:A příklad jedna je snad primitivní
Převedeme na společného jmenovatele, výraz v čitateli nahradíme sinem a máme mocninu podílu což je vlastně mocnina tangents
vtipne, ze kdysi me to strasne bavilo, a diky tomu jsem mel tenkrat poprve z matiky za 1, ted ikdyz jsem zcasti programator, tak na to cumim jak puk
ja mel z matiky jednicku jen kdyz se probiraly rovnice od te doby jsem davno musel nahradit znalosti uplne necim jinym
3d se clovek uci cely zivot a porad jde umet vic a vic, respektive je to tak obsahle tema, ze i na dejme tomu malickost umi byt 12h tutorial
programatorina je jen placenym zlem
aspon pro me
no popravde si myslim ze logika by se mohla vyucovat na uplne necem jinem, nutit decka vytvaret vlastni procedury a programy v nejakem jazyce (nebo aspon podminky a cykly), drtiva vetsina zaku tyhle veci (proskrtavani goniometrickych rovnic) stejne nevyuzije, a to ani v blizkem oboru jako je programovani systemu, a logiky pocitacovych her nebo her a aplikaci pro android nebo ios... stacilo by pitome PHP uz na zakladnim stupni, a pak uz je jednoduche pochopit jakykoli jiny jazyk jako je lua, c#, java nebo vubec logicke postupy a mysleni, nez navrhne samostatne nejake logicke reseni nastoleneho praktickeho problemu
doplněno 13.05.15 21:26:hlavne, kdyz by se jim neco fungujiciho povedlo naprogramovat, je to prijemny hnaci motor, radost z vysledku goniometricke rovnice ma na zakladni skole jen naprosty blazen , ktery by mel byt na nakem matematickem gymplu, kam se v 5. tride pred 30ti lety bezne prechazelo
Tak já se živil jako amatér programátor a maturoval před 50. lety a čumím jako puk, že to někdo může zapomenout, navíc když tvrdí, že měl z matiky jedničku
doplněno 13.05.15 20:48:Mne sice živily databázové systémy, ale programátořina je o logickém myšlení. Spíš tedy naopak. Od logiky k programům. A těch pár goniometrickych vzorečků se nechá odvodit. A úpravy zlomků to je snad samozřejmost. Zrovna tak si nepamatuji kvadratické rovnice, ale lehce rozkladem ji vypočtu
doplněno 13.05.15 21:40:Algoritmus a logika. Algoritmus každý provádí, když už vstane z postele. Je naprosto OK, že chtějí, aby se maturovalo z matematiky. Pak bude míň právníků a manažerů a začnou vychovávat techniky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.