Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotnostní zlomek

Od: katharin odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, můžu se zeptat když mám příklad Kolika % roztok získáme smícháním 350 g vody se solí když hmotnost celého roztoku je 450 g. Tak ten roztok je vlastně voda+ sůl? Mě ti vyšlo 22% což je správně ale nevím jak to tam mam dosadit do vzorce co mám napsat za W(s),M(s),M(r). 2 příklad Jaky je hmotnostní zlomek soli,když jsme rozpustili 195 g vody v 5 g této soli.Já nechápu proč to musím secist, a zapsat W(s)=? M(s)=200g M(r)= 195 g? Díky za odpověď na obě otázky.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Hmotnostní zlomek soliv tom prvním případu:
ms = m(roztok)-m(voda); w(s)% = ms/m(roztok) = (m(roztok) - m(voda))/m(roztok = 100*(450-350)/450 = 22,22%.

Pokud si ještě pamatuješ procenta, pak % = 100*část/celek. Celek je v tomto případě roztok, části této směsi jsou sůl a voda. Známe hmotnost celku a hmotnost vody, hmotnost části - soli můžeme lehce vypočítat. Hmotnostní zlomek se často vyjadřuje jako prostý zlomek, bez toho násobení 100. Jednodušeji se s tím počítá.

Ten druhý případ jsi trochu popletla, 5g soli se rozpustí ve 195g vody. Opačně by to nešlo. Známe tedy obě složky směsi - roztoku. Jeho hmotnost vypočítáme sečtením:
w(sůl) = 100*(m(sůl)/(m(sůl) + m(voda)) = 100*5/(195 + 5) = 2,5%

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]