Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotnostní zlomek

Od: kaha* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, můžu se zeptat když mám příklad Pridameli ke 150 gramům roztoku cukru ještě 50 g vody kolika % bude výsledný roztok, má vyjít 0,72, ale nevím jak to počítat vůbec.Ještě jedna otázka měla jsem příklad Máme 25%roztok ve kterém je 68 g rozpouštědla. Jaká je hmotnost roztoku W(s)=25%0,25 m(s)=68 g m(r)=? 68:0,75 a vyšlo 90,66 a to mám dobře, i učitel to říkal ale mam pak ten sami příklad akorát jiné čísla ze Máme 4%roztok ve kterém je 84 g rozpouštědla Jaká je hmotnost roztoku a počítala jsem W(s) =4%=0,04 m(s)=84g m(r)? 84:0,6 =140 a má vyjít 87,5, tak nechápu stejný příklad akorát jiné čísla a vyjde špatně kde mám chybu. Prosim odpovězte na obě me otázky. DĚKUJI

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

strait
hodnocení

0x

Když máte 150g roztoku a přidáte 50g vody, tak nemůžete zjistit kolik% to je, protože je třeba vědět kolika% byl ten první roztok, a ten druhý příklad je 84:0,96. :)

kaha*
hodnocení

A jsme doma :)

kaha*
hodnocení

A ktomu prvnímu příkladu, nám to učitel tak zadal takže to nějak jít musí a má to vyjit 0,72

Předpokládejme, že máš pravdu. Měli bychom tedy 200g roztoku, ve kterém by byl hmotnostní zlomek cukru 0,72. Pak by roztok obsahoval m(cukru) = 0,72*200 = 144g cukru. Původních 150g by tedy obsahovalo 144g cukru a 6 gramů vody, což je nesmysl. Tolik cukru se v 6g vody nerozpustí. Při 100°C se v 10g vody rozpustí jen 48,7g cukru. Takže jsi si to zadání nepřesně zapsala, nebo se učitel zmýlil.

A k tomu druhému příkladu. Směs - třeba roztok - má nejméně dvě složky, ale může jich být víc. Hmotnost složky A je mA, hmotnost složky B je mB a hmotnost směsi je m(celk.)
w(A) = mA/m(celk.); wB = mB/m(celk) a w(A) + w(B) = 1 ; pokud se ti to nezdá pak to dokážeme:

m(celk.) = mA + mB; wA + wB = mA/(mA + mB) + mB/(mA + mB) = (mA + mB)/(mA + mB) = 1

Když tohle aplikujeme na roztok, který má w rozpuštěné látky 0,04, pak w(vody) = 1 - 0,04 = 0,96.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]