Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr rychlosti auta

Od: daruel odpovědí: 15 změna:

Dráha má délku 2km, průměrná rychlost vašeho vozidla na prvním kilometru je 30 km/h. Jaká musí být vaše průměrná rychlost na druhém kilometru, aby průměrná rychlost na celé dráze činila 60 km/h?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

audinos*
hodnocení

2x

Krásný příklad - tady se řešil podobný, postup by snad šel aplikovat.

fyzikalniulohy.cz/...

doplněno 08.05.15 14:19:

Mate mě to, že by auto muselo jet dvě minuty celou dráhu, aby mělo průměrnou rychlost 60km/h. Ale právě dvě minuty už jelo ten první kilometr. Tudíž u toho řešení nevidím.

Podle mě je správná odpověď, že auto musí jet rychlostí světla. Díky speciální teorii relativity by to pak ještě mohlo stihnout.

Kde se v zadání hovoří o dvou minutách?
daruel
hodnocení

Jak dlouho jede auto 2 km při rychlosti 60 km/h?
Jak dlouho jede auto 1 km při rychlosti 30 km/h?

Pokud to je na mě, tak v obou případech se jedná o dvě minuty. Ale to není odpověď na moji otázku kde se v zadání hovoří o dvou minutách
daruel
hodnocení

Není to přímo v zadání, ale lze to odvodit z rychlosti jízdy auta a ujeté dráhy. Tento údaj je potřeba ke správnému výpočtu.

Tedy přátelé, řeknu vám, pěkně jsem si seděl na vedení. Trvalo mě dost dlouho než mě zapálilo jak to vlastně myslíte a kde je zakopán pes.
Díky za procvičení šedé kůry mozkové.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, ano, to je hezký příklad. Jaké navrhujete řešení a kolik je výsledek? Zdravím!

strait
hodnocení

1x

Někteří čeští řidiči by to možná stihli, ale vážně, pokud jsem to správně pochopil, tak při rychlosti světla přestává plynout čas pro těleso, které se touto rychlostí pohybuje, takže pokud bych třeba vezl těžce nemocného do nemocnice, tak bych to ještě stihl, pokud bych byl ochotný riskovat, že to při případné havárce nepřežije ani jeden z nás. Ale pokud by šlo o nějakou rychlostní zkoušku měřenou zvenčí tak bych naměřil standartní rychlost světla.

hm*
hodnocení

1x

Jaké světlo? Po první minutě stačí udržovat průměrnou rychlost na hodnotě 1 km/h. Jen je potřeba vyrazit poslední říjnovou neděli 2 hodiny po sobotně/nedělní "půlnoci" SELČ.

Možná by se dalo také operovat s přechoem přes datovou hranici.

strait
hodnocení

0x

nekonečno :) ne, nevím

hodnocení

0x

Tak či tak, máte pravdu, ta úloha nemá řešení. Skutečně z podmínek zadání vyplývá, že první kilometr ujede za dvě minuty a že první dvě minuty ujede taky za dvě minuty, a to opravdu dost dobře konečnou rychlostí dosáhnout nelze. Jinak: průměrná rychlost je v takovémto případě harmonický průměr, tl. 1/60 =½(1/30 + 1/x), tedy odtud vyjde 1/x = 0, což je totéž v bleděmodrém. Zkrátka řešení zní, úloha nemá řešení (alespoň v klasické Newtonově mechanicene).

S tou rychlostí světla je to zajímavý nápad, ale popravdě moc nevidím, jak by to fungovalo.

chizuru*
hodnocení

0x

No, pokud to není tohle auto a nebo to auto není Tachyon, tak ta úloha nemá řešení. :-D
Takže jediná možnost jak toho dosáhnout je porušit všechny zákony, včetně těch fyzikálních :-D

Průměr rychlosti auta

audinos*
hodnocení

0x

I kdyby druhý kilometr jelo vozidlo na naší dálnici dle aktuálně platné úpravy stálou max. rychlosti 130 km/h, tak by průměrná rychlost dvoukilometrového úseku byla 48.75 km/h. Holt takové zpoždění se nedá moc dohnat - jak vidět, tak moc nemá cenu se v druhé půli snažit moc o rychlost. Kdyby jelo auto nepovolených 150 km/h, tak se průměrná rychlost zvedne jen o 1.25 km/h na padesátku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]