Nejste přihlášen/a.
A pak tu 7, já nerozumím Spl jestli je to saténová výška strana a strana a?a jestli to stačí vypočítat jednou nebo víc tech stran,nerozumím
K příkladu č.7: Trojboký jehlan má podstavu tvořenou rovnostranným trojúhelníkem a plášť sestávající ze třech rovnoramenných trojúhelníků. Nejprve vypočítáme plochu podstavy; pomocí Pythagorovy věty vypočítáme výšku, která je odvěsnou pravoúhlého trojúhelníka, jehož jedna odvěsna je hledaná výška, druhá odvěsna měří 2 cm a přepona 4 cm. Plochu podstavy vypočítáme podle známého vzorce S=1/2 a × h. Podle stejného vzorce pak vypočítáme plochu jedné stěny - rovnoramenného trojúhelníka, jehož výška i základna jsou zadané. Součet ploch podstavy a tří stěn je povrch celého jehlanu.
doplněno 08.05.15 14:17:Plocha podstavy není 10 cm2 , protože 5 cm není výška trojúhelníku, který tvoří podstavu, nýbrž výška trojúhelníku, který je stěnou jehlanu. Alespoň tak to na obrázku vidím. Pomocí Pythagorovy věty je třeba vypočítat výšku trojúhelníka, který je podstavou, jak jsem uvedl výše.
Mám vypočítat povrch vzorec je S=Sp+Spl Sp je trojúhelník tak si dám vzorec trojúhelníku a vyjde 10,takže obsah podstavy je deset.Tet zjistím Spl a to nevím jak, mi to děláme podle gonometricke funkcí.Spl musím znát tu stenovou výšku? Tohle nechapu
V tom vzorci pro výpočet obsahu rovnostranného trojúhelníku se dosazuje pouze za stranu a, takže výšku počítat nemusíš. Jinak výška je
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.