Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad - kinetická a pohybová energie

Od: mitsorubi odpovědí: 4 změna:

zdravím, narazil jsem na zajímavý příklad který netuším jak vypočítat aniž bych si našel jaká je průměrná hmotnost vejce.

Vajce padá z hniezda vo výške 3 m. Akú rýchlosť dosiahne vo výške 0,5 m nad zemou?

Jak vypočítat tento příklad bez jakékoliv další pomoci? mou hlavní otázkou je ale jak se vůbec v takové situaci dá vypočítat hmotnost vejce pouze z toho co známe? když už znám hmotnost vejce tak jsem neměl problém příklad vypočítat. ale kdybych měl hmotnost vejce vypočítat tak mě absolutně nenapadá jak na to.

PS: omlouuvám se, v názvu mělo být kinetická a polohová energie

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Pokud vám výsledek závisí na hmotnosti vejce, tak máte někde chybu.

Pokud vejce padá ve vakuu, máte pravdu *frajer*

(nicméně ano, odpor vzduchu je možné u vejce u třímetrového pádu zanedbat)

A vůbec se na to nemusí jít přes energie - je to obyčejný rovnoměrně zrychlený pohyb.

hodnocení

0x

Chce to napsat vztah mezi jednotlivými druhy energie:

Ep = m*g*h; Ek = 0,5*m*v2

Ep = Ek => m*9,81*2,5 = 0,5*m*v2 => v2 = 2*g*2,5 = 5*g

Jak vidíš, hmotnost se vykrátí, že?

hujer123*
hodnocení

0x

Pro upřesnění - kinetická = pohybová energie. Asi mělo být kinetická a polohová energie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]