Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Syntakticka chyba čeština

Od: sdv odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, Já bych se chtěl zeptat, jak se určí vě větě syntaktická chyba. například v této větě: "Politici znají a přijdou do styku s mnoha vlivnými osobnostmi."

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Znát - koho co.

Znát se - s kým čím.

Přicházet do styku - s kým čím.

Mylím, že jsou dvě správné varinaty věty: Politici se znají a přijdou do styku s mnoha vlivnými osobnostmi.

Politici znají mnoho vlivných osobností a přijdou s nimi do styku. Přestože si myslím, že i první varianta je správně, sama bych volila tu druhou.

hodnocení

0x

Chyba spočívá v tom, že první část souvětí předpokládá pokračování ve 4. pádu (znají koho?) a na druhou část souvětí navazuje 7. pád (s kým přijdou do styku?).

hodnocení

0x
Politici se znají a přichází do styku...bla bla bla.
Znají je současnost, zřejmě čas přítomný.
Přijdou je budoucnost, čas budoucí.
To mi spolu neladí v jedné větě.
V čase mém minulém bych to věděl zdůvodnit lépe.
Bohužel už to na mém harddisku nemohu přesně najít. Už je to hodně desetiletí, co jsem se o tom učil a překrylo to mnoho jiných důležitějších informací.
milenahanz

Politici nepřichází, ale přicházejí !

qt
hodnocení

0x

V téhle větě jde o tzv. zeugmu, a jde o to, že "znají" se váže se 4. pádem a "přijdou do styku" je se 7. pádem, takže ta věta má vypadat: Politici znají mnohé vlivné osobnosti a přijdou s nimi do styku. Nic jiného v tom nehledejte, pokud se má zachovat smysl věty a opravit jenom syntaktická chyba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma syntaktická chyba

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]