Nejste přihlášen/a.
Ahoj je tu příklad Kolika % roztok vznikne smícháním 12 g chlorid sodného v 50 g vody tak W(s)=? m(s)=12 g m(r) =62g 12/62 a vyjde 19% Já nerozumím když se ptají na roztok proč nepíšu m(r)=? a za m(r) dosadim když to zjišťují děkuji za odpověď
Prosím vás můžu se ještě zeptat, zjišťuju sůl tak proto m(s) a m(r) je 600 ale já nerozumím 20% napsala jsem to tam protože mi to tak nějak zbylo ale W(s) = 0,2 protože vždy když mám několika procentní roztok je to u W(s)?
Hmotnostní zlomek w je možno vyjádřit jako prostý zlomek nebo v %. Vyjádření v % je 100x větší.
Uvědom si, že % je vlastně také poměrné vyjádření: w(s) = m(s)/m(celk.); % = 100*m(s)/m(celk.)
Celek může být roztok, heterogenní směs, ale třeba i čistá látka. Část nemusí být jen rozpuštěná látka, ale třeba nerozpustné nečistoty v soli, kameny v uhlí, ale i prvek ve sloučenině.
Tak třeba Fe2O3 je celek, který obsahuje 2 atomy Fe a 3 atomy O:
w(Fe) = 2*Ar(Fe)/Mr(Fe2O3) => a stejně můžeme vyjádřit procentní obsah železa v Fe2O3:
%Fe = 100*2*Ar(Fe)/Mr(Fe2O3) .
OK?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.