Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, za dú jsme měli napsat deset vět o našem dni, kde budou způsobova slovesa müsses a können. Za každé upozornění na chybu budu vděčná.
v druhé větě chybí N (... kann ich frühstückeN); einkleiden s malým e, zde jde o sloveso, nikoli o podst. jm. (u něj to kann btw nedává moc smysl - "můžu se obléknout"? Nebo taky nemusím a jdu do školy nahá?)
- v třetí větě - ich píšeme s malým i; zuR Schule (ještě lépe však "in die Schule")
- ve čtvrté větě - opět ich píšeme s malým i; "ve škole" je "in der Schule", nikoli im (im se u podst. jm. ženského rodu vůbec ne vyskytuje)
Quentosi,
tady většinou jenom nasměrujeme a necháváme úkoly řešit tazatele.
Pak jen zkontrolujeme výsledek, případně doplníme nebo opravíme.
—–—
in die Schule ► do školy (ve významu dovnitř, do budovy školy)
cesta do školy ► zur Schule
Děkuji, určitě procvičím (sama vím, že mám dost nedostatků). Tady posílám opravený text, snad bude správně.
V druhé větě mohlo zůstat sloveso können,
v desáté větě bych dala přednost slovesu sollen nebo können
a devátou větu bych formulovala jinak.
Proč jsi v druhé větě použila spojení in die Schule (přečetla sis mou reakci na odpověď Quentose)?
Do školy ve významu cesta do školy (jít/jet do školy) → zur Schule
Doufám, že obrázek bude srozumitelný.
Koukám, že mi vypadlo -r- v předponě:
v obou přípapadech má být vorbereiten.
Děkuji, hodně mi to pomohlo. Jinak u devítky může být věta: Von 18 bis 20 Uhr muss ich Hausafgaben schreiben.
Fast fehlerlos, aber nur fast. Im zweiten Satz fehlt Dir immer noch was wesentliches, nämlich wen "kleidest du" da an?
A pak už Ti chybí jen správné čárky v deváté větě. S jednou hrubkou a dvěma menšíma chybama by to stačilo jen na trojku.
Pink má pravdu (einkleiden jsem přehlédla),
v druhé větě radši použij sich anziehen:
... kann ich früstücken und mich anziehen.
Alice,
příště prosím bez smajlíků,
bude se to lépe číst.
Zopakuj si psaní osobních zájmen (velké písmeno se většinou použije jen na začátku věty), časování sloves, tvar infinitivu, psaní velkých písmen. Také by ses měla naučit slovíčka: Jaký je rozdíl mezi slovesy lernen a lehren?
Oprav si úkol, vlož jej sem znovu, vrátím se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.