Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Merkur atmosfera

Od: kkkkk odpovědí: 4 změna:

Muzu se zeptat v sešitu mám napsáno Merkur má velmi tenkou atmosféru která odpovídá v podstatě vakuu.A pak tu mám větu: Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílu teplot mezi osvětlenou a neosvetlenou polokouli. zajímalo by mě jestli ji Teda má nebo ne, protože tam se píše že ne a tam ze tenkou. DÍKY ZA ODPOVĚĎ

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, obecně - je-li něčeho málo, může se zdát, že tam není nic, ale ono to tam je.

Takže, atmosféra tam je, ale je prostě zanedbatelná (až nicotná). Zdravím!

P.S. Ta věta o nepřítomnosti atmosféry znamená, že kdyby ji tam bylo více, tak by to s tou teplotou bylo jinak.

cs.wikipedia.org/...

doplněno 02.05.15 13:21:

kartaginec - to ano, ale současně je tazatel stižen pochybností, je-li něčeho málo, jestli to neznamená, že tam je nic. Ale, ono i málo je něco.

Ostatně i tazatel cituje

tenkou atmosféru která odpovídá v podstatě vakuu

ria*
hodnocení

3x

My jsme se učili, že atmosféru zničila blízkost slunce a velké teploty a a nízká gravitace Merkuru udržet si jí.. Ale je to pár let zpátky možná vědci mají už zase jiný názor.. :)

doplněno 02.05.15 13:19:

:) Wikipedii jsem ale nečetla - super dokumenty o vesímru a planetách jsou na youtube, doporučuji :)

rexona*
hodnocení

2x

Tato odpověď je teď poněkud mimoň - ale přesto si myslím, že je pro zájemce zajímavá.

Merkur jsem před týdnem (úplnou náhodou) fotografovala. Nacházel se v naprosto vyjímečné konstalaci s Měsícem a Venuší. S objektivem 135 mmm tam byli všichni tři a se 360 mm jen Merkur a Měsíc. Na Merkuru bylo při tomto sedmi násobném zvětšení (jen kompaktkamera, ale pak při digi zvětšení ) vidět "půlkulaté" osvětlení od slunce...byla to krásně viditelná žluto oranžová malá kulička.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]