Nejste přihlášen/a.
Muzu se zeptat v sešitu mám napsáno Merkur má velmi tenkou atmosféru která odpovídá v podstatě vakuu.A pak tu mám větu: Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílu teplot mezi osvětlenou a neosvetlenou polokouli. zajímalo by mě jestli ji Teda má nebo ne, protože tam se píše že ne a tam ze tenkou. DÍKY ZA ODPOVĚĎ
Dobrý den, obecně - je-li něčeho málo, může se zdát, že tam není nic, ale ono to tam je.
Takže, atmosféra tam je, ale je prostě zanedbatelná (až nicotná). Zdravím!
P.S. Ta věta o nepřítomnosti atmosféry znamená, že kdyby ji tam bylo více, tak by to s tou teplotou bylo jinak.
doplněno 02.05.15 13:21:kartaginec - to ano, ale současně je tazatel stižen pochybností, je-li něčeho málo, jestli to neznamená, že tam je nic. Ale, ono i málo je něco.
My jsme se učili, že atmosféru zničila blízkost slunce a velké teploty a a nízká gravitace Merkuru udržet si jí.. Ale je to pár let zpátky možná vědci mají už zase jiný názor..
Wikipedii jsem ale nečetla - super dokumenty o vesímru a planetách jsou na youtube, doporučuji
Tato odpověď je teď poněkud mimoň - ale přesto si myslím, že je pro zájemce zajímavá.
Merkur jsem před týdnem (úplnou náhodou) fotografovala. Nacházel se v naprosto vyjímečné konstalaci s Měsícem a Venuší. S objektivem 135 mmm tam byli všichni tři a se 360 mm jen Merkur a Měsíc. Na Merkuru bylo při tomto sedmi násobném zvětšení (jen kompaktkamera, ale pak při digi zvětšení ) vidět "půlkulaté" osvětlení od slunce...byla to krásně viditelná žluto oranžová malá kulička.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.