Nejste přihlášen/a.
Čau , chtěl jsem se zeptat jak bude vypadat šroub, když provedu řez jaky je na obrazku? Bude se to šrafovat? A jestli ano, mam zakreslit zavit v diře i ve šroubu?
řekni vaší paní profesorce, že takové řezy se v sestavách nedělají, protože dělnickou třídu nesmíš nutit myslet.
Proto ti radím, zapamatuj si zásadu číslo jedna : Nutit dělnickou třídu myslet se těžce nevyplatí.
Na sestavě v náryse budou vidět hlavy šroubů. Tvoje díry budou vidět pouze v nějakém pohledu na detail toho svařence, či co to máte namalovat.
Na původním nákresu je značený řez A - A. Sice divně asi dokonce špatně, ale je.
Od kdy je žák na (předpokládám) střední škole potažmo učilišti dělnická třída?
Nevím sice, k čemu je tento konkrétní řez dobrý a co řeší. Roruměl bych spíše podélnému řezu, ale budiž. Důležité je uvědomit si, je-li v místě řezu závit nebo dřík a jakou má toleranci vůči otvoru. Já myslím, že v místě řezu je jen otvor bez závitu, jinak by ten šroub nefungoval. Podle toho se bude kreslit řez a ano, řez bude šrafován. Protože se jedná o rotační těleso, musí být vyznačeny v pohledu i v řezu osy.
doplněno 29.04.15 20:10:Pořád nechápu, k čemu takový řez slouží? Je to naprosto nic neříkající tedy zbytečný obrázek.
V podelnem směru to neni problem ale přičně to už je problem . Na google je jenom podelny směr. Vyřešil jsem to takle, celkem to dava smysl tak snad to je dobře
maxipicture.cz/...
j0ck3r3r: Lež jako věž. Na Gůglu je všecko...no...skoro všecko. Špatně/málo hledáš. home.tiscali.cz/...
Ostatně @amper má pravdu.
No, dle mého ještě ne. Osy už máte, šrafování správně až k vnější kružnici, ale takhle se přeci závit nekreslí. Vnitřní kružnice, schematicky znázorňující malý průměr závitu má být "nedotažená" - jen cca 3/4 kruhu. Nebo se pravidla technického kreslení za tu dobu, co jsem z konstrukce tak zásadně změnila? Pochybuju.
Souhlas - závit se kreslí jinak. Z toho výkresu na obrázku bych na první pohled teda moc moudrý nebyl.
Chapu že se zavit kresli jinak. Zapoměl jsem vam řict,že tam je ještě dira se závitem . Takže takle jsem to myslel maxipicture.cz/... . Jinak na tom odkazu pravě byl jenom šroub.
Ale to my jsme pochopili. Ono je přece logické, že když je to šřoub a má to víko držet, tak tam nebude jen vsunutý, ale našroubovaný v díře se závitem.
Jenže podle tvé poslední verze nejde poznat, že je tam závit.
Při řezu se kreslí to co je v rovině řezu a za rovinou. Když nakreslíš závit šroubu, tak nemůžeš zároveň nakreslit i závit díry, protože ten není vidět.
Určitě teda ne celý. Vidíš jen vnější obvod závitu, který má být stejně nakreslený tenkou čárou. Z díry závitu (vnitřního obvodu) vidíš jen kousek a ten určitě nebudeš kreslit.
Ve výkresech (odkaz) mi chybí osy, u takto jednoduchého nákresu i skryté tvary, označení řezu - ty dvě šipky vlevo a u nich krátké silné čáry, vlevo těleso pokračuje ještě dolů, v řezu to není znát. Pokud je řez jen část, mělo by to být označeno na levém výkresu odkud kam je řez. Jestliže je vlevo hlava šroubu, proč není zakreslený vnitřní tvar (přerušovaně)? Takhle to vypadá, že na nějaké díry je přilepená hlava šroubu - i když vlevo žádné díry nejsou ... Podle zobrazeného bych nedokázal ani zatlouci hřebík. To i v 1. ročníku jsme museli řešit náročnější výkresy, učitel by toto ignoroval, ani neposuzoval, rovnou za 5.
Teď už jo, to pak stačilo nakreslit jen pravý výkres, ten neúplný levý pak mate (je to vlastně jen náhled, ne strojní výkres). Tak moje odpověď jinak, vycházejme z faktů; - jedná se o řez v úrovni styčných ploch dvou těles spojených šroubovým spojem. Pokud by se jednalo pouze o pohled na těleso, ke kterému je upevňována příruba, byla by tam plocha se třemi otvory o průměru díry vrtané pro závit šroubu ( cca šroub M(D) x 0,8 - podle velikosti šroubu), ta je nakreslena silně, jako ostatní hrany (viditelná díra - hrana). Kolem ní bude přerušovaně, (nebo jak se dnes kreslí ne viditelný závit) slabě průměr šroubu. Samotná díra bude prázdná. Pokud ovšem je to řez spojem, kterým prochází už šroub, tak v tomto místě se už jedná skutečně o řez materiálem, tak plocha šroubu bude šrafovaná, ale jen v ploše vyvrtané díry, ne celého průměru šroubu. Vycházejte z pohledu na vyrobené těleso - tak zašroubovaný šroub vyplní tuto viditelnou díru, proto v řezu šrafujete jen, dá se říci, vnitřek (vnitřní průměr přeříznutého šroubu). Celkově shrnuto - v řezu se šrafují jen viditelné plochy řezem dotčené. Nevím jak dnes, my jsme museli používat pro vyvrtaná místa slovo "díra", ne otvor.
...plocha šroubu bude šrafovaná, ale jen v ploše vyvrtané díry, ne celého průměru šroubu...
Je mi líto, ale v tom nemáte pravdu. Vnější závit má vždy přednost před vnitřním. To platí pro řezy i kombinace řez / pohled. Bude to tedy vypadat jako řez šroubem, závit v tělese se vůbec neprojeví.
doplněno 03.05.15 17:32:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.