Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji radu, jsem ve čtvrtaku a blíží se maturita. Jenže mam obrovský problém a to je ten že mam z toho příšernej strach. Nejsem vůbec zvyklá se učit teď se to na mě nějak nahrnulo všechno a já nevim s čim mam začít nemam v tom systém a neleze mi to do hlavy. Když si uvědomim kolik toho ještě nemam a kolik se toho musim naučit vždycky mě přepadne taková úzkost začnu brečet cítím tlak na hrudi a nemužu se ani nadechnout. Několikrát jsem už myslela že se složim a omdlim. Mam dost problém mluvit před třídou, při zkoušení mam často okno a představa jak tam přede mnou sedí učitelé a já před nima musim něco říkat mě uplně ničí. Vím že se to zdá asi dost přehnané ale bohužel to nedokážu ovlivnit. Taky nevim co budu dělat až budu mít třeba týden před maturitou když už teď mam z toho takový stresy. Asi jsem zralá na psychologa ale na toho už bohužel není čas. Nevíte co by mi pomohlo? budu vděčná za každou radu děkuji
Dobrý den, pomůže Vám to, že víte o tom, že štěstí přeje připraveným. A Vy se prostě na tu maturitu připravíte dobře. Jestli máte dobré výsledky po celou dobu studia, tak máte i znalosti. Stačí být v klidu a věřit si. Nikdo Vás tam nebude "koupat" a spíše Vám pomohou.
Nervozita u maturity je normální a s tím se počítá. Prostě tam přijdete a tu maturitu uděláte. Jinou možnost neřešte a věřte si. Zdravím!
P.S. Nervozitu zmírníte správným hlubokým dýcháním.
Ahoj Katko, kup si kozlíkové kapky, nebo Novopasit. Uvolňuje to úzkosti. Nebo pij čaj z meduňky, či třezalky. A řekni si, že když nejde o život, tak jde fakt o h...o. Ono tomu tak prostě je. U maturity jsi sama za sebe, nehleď na nikoho, na nic, jen se soustředíš na svoji otázku a určitě to zvládneš.
Taková věc se prostě musí překonat - je to životní zkušenost. Další podobné stresy budou při žádosti o zaměstnání na vstupních pohovorech. Je pravda, že štěstí přeje připraveným.. Já měl spolužáky, co byli normální trojkaři - jedna měla maturu za 7, druhý ale ani nezkusil - byl tak vystresovaný, že prostě zažádal o zářiový termín...
Já to zkusil a v životě jsem už nemusel vysvědčení ukazovat... tak je mi po těch 15ti letech úplně jedno, že to nebylo s jedničkama...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.