Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám k Vám prosbu.Nebyl by někdo ochotný mi zkontrolovattyto příklady? Nechci aby jste mi tady ručně vypisovali chyby.To by bylo na dlouho. Budu rád, když si obrázek stáhnete a v něm třeba ty chyby jen zakrouškujete.
Moc děkuji.
Pozor na vánoce – velké V se píše jenom v náboženském významu.
Dárek k vánocům by měl být s malým v.
Nejsem si úplně jista spojovníkem ve spojení 150 letý (snad někdo doplní/upřesní).
Snad jsem nic nepřehlédla ...
Slovo Vánoce píšeme podle příruček vždy s velkým písmenem, dříve se některé významné svátky psaly s malým počátečním písmenem, teď už ale s velkým. Bez ohledu na to, zda pojímáme Vánoce a Velikonoce jako náboženskou záležitost nebo jen komerční svátek. Takže správně je dárek k Vánocům.
Tato poučka platí třeba u slova bůh/Bůh, tam hraje roli, zda se jedná o vyjádření náboženské ucty, nebo ne.
Omlouvám se za Vánoce, opravdu má být velké V,
jde o úpravu českého pravopisu z roku 1993. .
(Za 22 let už jsem to měla vzít na vědomí ...)
Takže:
Vánoce
dárek k Vánocům
A L E :
vánoční dárek
vánoční svátky
Ale já trvám na MUDr.
A díky IVZEZ, že to tak důkladně ještě prošla! Motala se mi trochu hlava z toho, co se má označovat jako chyba, co je chybně označená chyba a kde v cvičení se mají hledat varianty správné a kdy nesprávné (i tak je toho ale MOC!)
Také trvám na MUDr. (proto jsem MUDr. orámovala).
Jako chybu jsem podtrhla původně orámované Mudr.
(možná, že to kvůli dvojím opravám nepůsobí jednoznačně) ...
Ještě je tam toto, v závorkách je druhá možnost ( dal jsem tam co je dle mě špatně), spárvně jsou tučný
1. Objednej mně ( mě) prosím na zítra (nazítra) manikúru
2. Otcovy dobří známí z jižních Čech si na mně (mě) vloni vzpoměli a k Vánocům mně (mě) poslaly dárky - knížku Jestli zůstanu (Jest-li)
Otcovy dobří známí z jižních Čech si na mě vzpomněli (4.p.)
Z jaké knížky je prosím toto cvičení? Díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.