Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Metafora, alegorie a symbol: název uměl. děl

Od: anzionka® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

potřebovala bych trochu popostrčit, musím si vybrat tři umělecká díla, aby měly metaforický, symbolický a alegorický název. Tyto díla pak budu popisovat s tím, proč patří svým názvem mezi metafory, symboly a alegorie. Mám namyšlené zatím tři metaforické názvy děl: Břicho Paříže (Le Ventre de Paris): E. Zola; Mor (La Peste): A. Camus; Opilý koráb (Le Bateau ivre): A. Rimbaut. Co se týká symbolický názvů, tak jsem vymyslela pouze Brouk v hlavě (La Puce à loreille): Georges Feydeau (tímto si ale nejsem jistá, protože metaforický název a symbolický odlišuje to, že metaforický název je srozumitelný bez ohledu na jazyk příslušníkům všech kulturních oblastí, zatímco symbolický název je typický pro danou zemi a kulturu, např. jiný význam má kráva u nás, jak v Indii, kde je považována za boha). Na další dvě symbolická díla nemohu přijít. K alegorickým názvům mě napadla Farma zvířat (Animal Farm): G. Orwell, což je určitě dost "ohrané".

Ptám se tedy, jestli jsem tyto díla zvolila správně, případně budu velmi vděčná za inspiraci, protože se v tom plácám a nedokážu si vybrat. Všem moc děkuji. Anzionka

PS: Pokud by někomu nebylo jasné, v čem se odlišuje metafora, symbol a alegorie, tak můžu v průběhu otázky dodat popisy ze zadání...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad to nebude zcela mimo, ale já si myslím, že vše, co potřebujete, vystihuje dílo Slovanská epopej. Toť můj názor k posouzení. Zdravím!

cs.wikipedia.org/...

doplněno 22.04.15 11:30:

No, já jsem si všiml i umístění otázky až později - zřejmě to má být z oboru literatura.

Je to těžká otázka, když má jedno dílo obsahovat vše požadované a ještě najít tři. No, ještě zkusím lovit v paměti, ale zda bude lov úspěšný nemohu slíbit. Snad poradí někdo jiný a lépe.

hodnocení

Beníky, díky za tip, ale asi to bude úplně mimo. *smich* Ani jeden z názvů obrazů ze Slovanské epopeje mi nepřipadá metaforický, symbolický ani alegorický. Náhodně uvedu pár názvů obrazů ze Slovanské epopeje: Milíč z Kroměříže, Po bitvě u Grunwaldu nebo Hájení Szigetu proti Turkům Mikulášem Zrinským. Ať se snažím jak chci není tam nic metaforického (v názvech těch obrazů). Metafora je například oči domu = okna nebo mozek počítače = procesor. Ani symbolické to není, natož alegorické. Ale díky za snahu. :)

hodnocení

Nemusí to být pouze literatura, myšleno názvy děl, jakákoliv umělecká díla. Ale jejich název musí být metaforický, symbolický nebo alegorický, což třeba obraz s názvem Mistr Jan Hus nebo písnička z názvem třeba O Marii rozhodně nejsou metaforické, symbolické ani alegorické názvy. Takže se nemusím omezovat jen na literaturu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma alegorie
Otázky na téma metafora
Otázky na téma metafory

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]