Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebovala bych trochu popostrčit, musím si vybrat tři umělecká díla, aby měly metaforický, symbolický a alegorický název. Tyto díla pak budu popisovat s tím, proč patří svým názvem mezi metafory, symboly a alegorie. Mám namyšlené zatím tři metaforické názvy děl: Břicho Paříže (Le Ventre de Paris): E. Zola; Mor (La Peste): A. Camus; Opilý koráb (Le Bateau ivre): A. Rimbaut. Co se týká symbolický názvů, tak jsem vymyslela pouze Brouk v hlavě (La Puce à loreille): Georges Feydeau (tímto si ale nejsem jistá, protože metaforický název a symbolický odlišuje to, že metaforický název je srozumitelný bez ohledu na jazyk příslušníkům všech kulturních oblastí, zatímco symbolický název je typický pro danou zemi a kulturu, např. jiný význam má kráva u nás, jak v Indii, kde je považována za boha). Na další dvě symbolická díla nemohu přijít. K alegorickým názvům mě napadla Farma zvířat (Animal Farm): G. Orwell, což je určitě dost "ohrané".
Ptám se tedy, jestli jsem tyto díla zvolila správně, případně budu velmi vděčná za inspiraci, protože se v tom plácám a nedokážu si vybrat. Všem moc děkuji. Anzionka
PS: Pokud by někomu nebylo jasné, v čem se odlišuje metafora, symbol a alegorie, tak můžu v průběhu otázky dodat popisy ze zadání...
Dobrý den, snad to nebude zcela mimo, ale já si myslím, že vše, co potřebujete, vystihuje dílo Slovanská epopej. Toť můj názor k posouzení. Zdravím!
doplněno 22.04.15 11:30:No, já jsem si všiml i umístění otázky až později - zřejmě to má být z oboru literatura.
Je to těžká otázka, když má jedno dílo obsahovat vše požadované a ještě najít tři. No, ještě zkusím lovit v paměti, ale zda bude lov úspěšný nemohu slíbit. Snad poradí někdo jiný a lépe.
Beníky, díky za tip, ale asi to bude úplně mimo. Ani jeden z názvů obrazů ze Slovanské epopeje mi nepřipadá metaforický, symbolický ani alegorický. Náhodně uvedu pár názvů obrazů ze Slovanské epopeje: Milíč z Kroměříže, Po bitvě u Grunwaldu nebo Hájení Szigetu proti Turkům Mikulášem Zrinským. Ať se snažím jak chci není tam nic metaforického (v názvech těch obrazů). Metafora je například oči domu = okna nebo mozek počítače = procesor. Ani symbolické to není, natož alegorické. Ale díky za snahu.
Nemusí to být pouze literatura, myšleno názvy děl, jakákoliv umělecká díla. Ale jejich název musí být metaforický, symbolický nebo alegorický, což třeba obraz s názvem Mistr Jan Hus nebo písnička z názvem třeba O Marii rozhodně nejsou metaforické, symbolické ani alegorické názvy. Takže se nemusím omezovat jen na literaturu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.