Buď můžeš jít způsobem dělení mnohočlenu mnohočlenem, což je tady zbytečné komplikované, nebo si ten zlomek upravit: (x+1)/(x-2) = (x-2+3)/(x-2) = (x-2)/(x-2) + 3/(x-2) = 1 + 3/(x-2)
mon*
A jak udělám z toho x+1 , že to je x-2+3?
qt
Úplně jednoduše: Když teď vynecháš to x, tak ti zůstane jednička. A tu můžeš zapsat miliony způsobu: 1 = 3 - 2 = -2 + 3 = 4 - 3 apod., chápeš? Když máš jeden kámen, je to totéž, jako když jsi měl původně 3 kameny a někdo ti 2 vzal.
Trojku v prvním příkladu získáš po odečtení dělitele vynásobeným prvním číslem ve výsledku (podílu)
Ta trojka a v tomto příkladu pětka je zbytek. Kdyby jsi dělil 14:3 bez desetinného místa, také napíšeš 4 (zbyt. 2) , jenže u příkladů tohoto typu musíš ještě zbytek lomit jmenovatelem (dělitelem).
mon*
Mohla byste mi to naspat na papír, jak dostanu tu 3, já to fakt nechápu.. to x-2 mám odečíst od 1 nebo jak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.