Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lineárně lomená fce

Od: mon* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, můžete mi někdo vysvětlit, jak se na to příjde?

Lineárně lomená fce

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

qt
hodnocení

2x

Buď můžeš jít způsobem dělení mnohočlenu mnohočlenem, což je tady zbytečné komplikované, nebo si ten zlomek upravit: (x+1)/(x-2) = (x-2+3)/(x-2) = (x-2)/(x-2) + 3/(x-2) = 1 + 3/(x-2)

mon*
hodnocení

A jak udělám z toho x+1 , že to je x-2+3?

qt

Úplně jednoduše: Když teď vynecháš to x, tak ti zůstane jednička. A tu můžeš zapsat miliony způsobu: 1 = 3 - 2 = -2 + 3 = 4 - 3 apod., chápeš? Když máš jeden kámen, je to totéž, jako když jsi měl původně 3 kameny a někdo ti 2 vzal.

hodnocení

0x

qt má samozřejmě pravdu. Mně by ale zajímalo, co tam má co dělat ten posledná řádek, ten s tím plusmínusem. Kde se to tam vzalo?

mon*
hodnocení

karatginec - No to právě nevím..

hodnocení

0x

Nejprve vyděl první členy mnohočlenů - vyjde Ti jedna.

Dělitele vynásobíš číslem, které Ti vyšlo a odečteš od dělence.

To co Ti vyjde je zbytek a ten k výsledku přičteš lomený dělitelem.

Lineárně lomená fce #2
mon*
hodnocení

A jak příjdu na tu 3?

A jak se dělá tohle?

Lineárně lomená fce #3

Trojku v prvním příkladu získáš po odečtení dělitele vynásobeným prvním číslem ve výsledku (podílu)

Ta trojka a v tomto příkladu pětka je zbytek. Kdyby jsi dělil 14:3 bez desetinného místa, také napíšeš 4 (zbyt. 2) , jenže u příkladů tohoto typu musíš ještě zbytek lomit jmenovatelem (dělitelem).

Lineárně lomená fce #4
mon*
hodnocení

Mohla byste mi to naspat na papír, jak dostanu tu 3, já to fakt nechápu.. to x-2 mám odečíst od 1 nebo jak?

doplněno 19.04.15 19:11:

Dobrý, už to mám. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]